Search This Blog

Loading...

Wednesday, November 10, 2010

AIR+HUJAN+BANJIR v2

tajuk masih sama tapi version 2..jgn hairan yek sebab akan ada banyak version tajuk neh...yelah seminggu dilanda banjir..mcm2 nak cita kat sini..klau readers dr utara ni mmg dah tau la cemana teruknya..so, nak share dgn readers selain dr utara..

entry ni nak tunjuk keadaan rumah aku..rumah sewa kami la..

air start naik hari isnin..aku balik opis ptg tu, air dah melimpah kat kawasan rumah..seb baik kreta aku tinggi, klau keta wira, mmg xbrapa nk brani..baik xpayah dr tanggung risiko keta masuk air kan?

alhamdulillah, sebab umah aku xla teruk sgt..dlm rumah takat betis camtu..tu pun hari selasa ngan rabu..hari senin mlm blm lg..air start msk pagi selasa tu la..aku pegi tgk umah hari selasa petang..mmg menangis la bila tgk dlm umah..selut tu jgn cakap la walaupun kat luar tu air jernih..selut tetap ada, bila air surut, tinggal selut la..

 
ni persediaan menghadapi banjir..ni hubby yg angkat. dia suka2hati dia campak jek..aku nk g tolong, dia xkasi, kononnya leh buat sendri..last baju2 aku dia buh atas lemari dapor!! meja makan tu seb baik kaki dia besi..so, xrosak. tapi meja tu tunggu masa gak tu..sebab tu meja lama kat umah abah, aku amek masa mula2 pindah sebab umah abah dah ada meja besar..dah lentur dah kat tengah sebab pas aku zikir kat hubby, dia p angkat lagi lemari tv kat depan..lemari tu letak atas kerusi, then tv smua letak atas meja ni..tambah lentur bila dia buh monitor 2 bijik+cpu satu..

ni pun hubby buat gak..benda yg duk lam bilik dia lanting keluar..konon nak letak atas kerusi tu..tu laci biru tu plastik..aku suh dia angkat kabinet birru tu letak atas, dia xmo..padahal bukan berat pun..malas!!kabinet tv tu pun mula2 dia biar je..ayat dia " ala, air xmasuk eh dlm umah...takat luar ni jek.." klau tau kenapa g angkat brg2 lain, biar je smua kan?dah aku bising2, baru la dia p angkat kabinet tv tu...seb baik la, klau tak....rosakkkkkkkkkkkkkk la..lemari2 lain (lemari baju ) da 3 bijik..kembang sket kat bawah tu..syedih wooo


 
 ni depan umah aku, hari isnin 1 hb, pkul 5.30 pm..blk keja tu la...seb baik kawasan umah aku tu tanah dia tinggi...kembar ngan umah aku tu pun sama, tapi dapur dia dah masuk air dah waktu ni..yg sebelah umah aku tu, rendah..masa ni dah masuk air dah pun..hari ahad lepas xkering btul lagi umah dia..2 3 hari ni baru diorg balik umah, masa banjir ari tu diorg g duk pusat pemindahan...sian dia, baru duk basuh umah..dah la ada bby..barang pun bnyk rosak..rumah pun sama, rosak..air kat situ sket lagi nk sampai pinggang.

 ha..ni umah tu la..air dah masuk dah pun..umah aku blum lagi..kena lak blakang tu sawah padi..sebab tu air kat situ bertakung lama baru surut..ahad baru surut..bau tu...jgn cakap la..sampai hari ni sebab xpanas sgt..duk lembap ja, so xleh nk kering btul.

 umah aku hari isnin mlm, pkul 8.30..air makin naik..hubby kalut bwk kuar keta dia..siang tu duk buat ilex, duk kata air xnaik...bila air mkn naik baru la kalut nk ubah keta..actually, keta dia rosak, bateri abeh, pastu tayar lak bocor..so duk parking saja la kat situ..dah jadi camni baru nak hegeh repair..

 isnin mlm, pkul 9 pm..dah angkat baju smua g umah ayah..lampu depan umah kami pasang sampai kami balik umah tu..dari hari isnin sampai ahad...sepanjang hr tu duk umah ayah...

 kenderaan masa banjir..utk angkat barang..yg ni ja bule guna nk p umah..xmasuk ayaq!!hehe

 empunya gerek..ehh salah..pinjam ayah punya..hubby naik gerek, aku kena jalan...hampehhh!!!

ni petang selasa..lam bilik kami..petang tu aku keriau kat hubby nk g tgk umah jugak..sebab ayah duk tgk dr umah dia kata umah kami masuk ayaq..hubby, as usual wat lega..keja duk lena sebab xleh p mana+xdak apa nk buat sebab banjir..petang  tu redah ayaq jugak p blk umah..masa ni air dlm 6 inci gitu..dengar2 cam nak naik lagi, kami angakt sandar tilam tu..klau naik lagi, sekurang-kurangnya basah pun sebelah je..dr basah smua..almari baju pun masa ni xmasuk air lagi..kat kaki jek

 tiang koko tu masa ni elok lagi..xsampai air lagi.tapi bila p hari rabu..dah sampai..cat pun meleleh2..hari rabu air naik sket lagi..dekat betis jugak la dlm umah..kabinet putih yg kecik tu pun hubby bley xangkat..bila aku p selasa petang tu aku angkat la..serius aku nangis tgk umah..sedih + geram kat hubby..sebab dia angkat brg sket2 ja...kabinet kecik tu, ko lanting jelah kat mana2, atas krusi ke..ni biar je..ni dah kembang2 sket kat bawah...siap berkulat lagi!!!tensionnnnnnnnnn

 ni kawasan dapur..hari slasa jugak..masa tu peti ais xkena lagi..hari rabu..peti ais pun sudah masuk air..makanan basah dah angkut bawak g umah ayah..sayur2 smua lupa...habis rosak+busuk!!

 ni jln masuk umah aku..takat mana basah tu..ha....tulah airnya..pacat, lintah, cacing...jgn cakap la..duk mengedik2 dlm air..seb baik xdak yg nk gigit aku..

 ni pun jln nk masuk umah aku...umah putih tu kesian la..kawasan umah tu ada 3 buah umah..mmg teruk sebab kawasan umah tu rendah dari jalan...takat pinggang la situ..nasib baik sbb 3  umah tu jenis umah atas..ada tangga la, xdak umah bawah.tapi xguna gak sebab air mmg sampai anak tangga last dah

 ni pun jalan umah aku..terus jln ni dlm 800meter camtu ada sungai..sebab tu air cam xleh nk p..sebab sungai tu dah melimpah ruah dah..yg nmpak pagar tu..kebun sapa ntah..btul2 depan umah aku..semak ya tuhan..tuan dia haram xmai clear sket pun..biar je duk semak camtu..rimas aku..sebab ada pokok buluh, so daun2 smua duk terbang mai kawasan umah aku..

pokok2 pun  habis rosak...kat blakang umah lagi la...habis mampus

dari depan..

ni klau tenung dalam2..ha nampak la...lintah..pacat..mmg banyak..sebab kawasan umah aku tu bnyk rumput kut..bukan dlm umah aku, tapi sekitar tu la...maybe jugak..hanyut mai..


hari sabtu ngan ahad lepas..misi bantuan bermula..seb baik masa mula2 air duk surut tu, hari jumaat tu hubby dah p sembur ayaq dah..buang selut2 tu smua..klau biar lama, dah kering lagi teruk nk berus..walau dah buang, tapi masa basuh hari sabtu tu, kena sental kaw2 jugak sebab ada lagi yg xkuar.bawahkatil, bawah almari..fuhhhhhhh...jenuh!...seb baik xbnyk perabot umah aku tu..lemari baju 3 bijik, katil besar 1, kabinet dapur 2, kabinet tv 1, meja makan..tu yg besar2 la..kerusi kat ruang tamu pun seb baik rotan, klau sofa..jahanammm la..

meja mkn seb baik yg lama n kaki dia besi..kerusi pun yg getah je..mmg aku duk plan nk beli baru, tapi duk hold dlu..plan nk beli masa raya hr tu..seb baik la jugak...nnt2 la bli...pakai jelah yg tu dlu..2 org je pun..

aku import adik ngan abang + abah mai basuh umah...seb baik la cuti..budak2 2 org tu mmg duk menggedik nk mai umah aku..hari2 aku duk kol blk sana depa duk suh aku p ambik..nak mai umah kakak, nak  main ayaq...huhuhu...idok le..nak kuar g pun xleh..klau mai nak duk mana? umah aku dah ada swimming pool lam umah dah...bwk mai hr sabtu tu bleh la lagi tgk air sebab dlm umah aku je yg dah kering, kat luar tu blum lagi..keta pun parking kat jln besar, nk masuk redah air jugak..tapi xtinggi dah, takat betis jek..

bawak abah sama tu bukan pe...takut..sebab hubby nmpk da bekas ular..huiiiiiiiiiiii..ngeri2...mana la tau ada lam  umah lagi..so, bawak la yg lebih pakar..abah mai siap bwk buluh..godek2 abeh lam lemari..alhamdulillah, xda...pas hbs basuh, g mkn2 sket umah ayah..pastu blk tdo kg..tdo yg maha enak la..sebab letih....hr ahad, pagi2 dah blk umah..sambung lagi..nk mop lantai..seb baik la umah aku tu xdak tikar getah, klua tak..sakit la..pas 3 kali mop, dah kering lantai..angkat susun balik smua...

senin dah mula keja..


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...