Search This Blog

Loading...

Monday, November 22, 2010

pengorbanan di hari raya korban

cerita sudah basi..baru mau shoutkah?adeh deh..malas+xberkesempatan..uhuk2..alasan lapuk..

sudah seminggu, baru mau crita pasal raya haji lepas..

  muka suci dipagi raya...awwwwwwwww

xada apa yg menarik..tapi tapi..raya kali ni xpakai baju raya, pakai jubah raya..jln2 sehari sebelum raya ngan sibah, konon nk temankan dia beli jubah, dengan den skali terboli ehh..hahaha..siap ngan tudung baru tu..xbley blah sungguh!!

maka, berjubah lah saya di hari raya tersebut..kekeke.. ai basuh yek jubah tu, bukan trus pakai..sebab nk pakai smayang raya xkan la xbasuh ye dak??


raya ni incik suami keja lagik!!but..ai  no hal la...lagik senang!!wahaha..ada ke bg statement gitu? xdak anak ni boleh la..ada anak karang, jgn harap la wehh..pas smayang raya, aku zasss balik umah abah.g umah ayah jap, mkn2 sket,chow trus..kali xdak sapa2 pun balik..sedara mara belah family in law aku ni ramainya duk keyell..so, raya haji adalah 1 hari sajork..tidak la berapa meriah..

balik kg..makan lagik! kali ni umi buat ketupat..maka, hadap la aku ngan dasatnya..ray aposa lepas umi xbuat ketupat..xpuas wei mkn ketupat umah org..nk mkn yg umi buat jugak..klau xpun, mkn kat umah maklang minah sebab diorg balut ketupat adalah sama..kenapa ? kebanyakkan org buat ketupat, jadik ketupat betina..tapi family2 aku ni, diorg buat ketupat galas..balutan dia lain sket..klau abah, mmg dia xbrapa la klau mkn ketupat umah org..dia mkn gak, tapi blk umah dia pulun yg umah punya pulak..huahua..alasannya, sama cam aku gak la..diorg buat ketupat betina..ketupat galas ni susah sket nk balut..sebab tu jugak la aku xpandai2 balut ketupat lagik!!

tghr sket, pegi kampung lama kat chemumar..thn ni tiba2 dpt rezki mkn daging free..kawan paknjang aku, last minit nk wat korban..sok nk raya, hr ni br bgtau..kelam kabut abah carik lembu...dia suh sedekahkan separuh, dah separuh lagi kami adik beradik bule ambik..dia kasik makannnnnnnnn...wah wah..maka, beramai2 la kami anak beranak, cucu cicit tok lebai piee turun padang..sembelih, lapah kulit, pembahagian, smua sendri2..xdak org luar..kami yg pompuan2 ni pegi amek daging jek..yg lelaki, sepupu2 aku, pak2 sedara pakat duk siang daging lembu  tu lah...


dlm proses mengasingkan daging..utk sedekah n utk makan...


bila lelaki yg ada wat keja cam labi2 putus ekor, mak2 datin masuk gelanggang sama....ai? duk luar gelanggang amek gambar sajork...

masa pegi xdak teringan nk bawak bekal segala..dah 2 3 jam duk situ, dengan panas, dahaga smua mai..budak 2 org ni pegi carik minuman punya la jauh..smua kedai xbuka, raya kan..sampai2 jek air, smua cam kehausan di padang pasir..berkelah tepi kandang lembu pun jadik...

my daddy yg hebat mcm ultraman taro..abah punya pulun..pas setel lembu tu, dia pegi tolong kawan dia jugak..kenalan rapat kami jugak..2 ekor lembu+1 ekor kambing..balik umah, trus terbongkang tdoq sampai petang..bateri sudah abess



tulang jumpa tulang..wahaha..marah a.di bila kata cenggitu..yelah, kerempeng sampai bleh bilang tulang rusuk tu..

hok ni drama lebih..keja xtera mana..siap p mandi manda lagi, basah 1 badan..duk menggedik nk mandi sungai depan tu.. duk pegang hati lembu tu, pastu calit2 darah kat badan,pastu berlakon buat cedera parah...propaaaa

hok ni lagi dasat..siap buat dialog kat pesbuk...amek jantung lembu pastu duk berlakon..yg muda tu sepasai dah..yg pak menakan pun sama p duk layan...jahanammm abeh
 
 kumpulan nasyid xjadi...p duk hingaq kat pusat sembelihan..seb baik xjadi mangsa sembelihan seterusnya....

gembala mengutip hasil ternakan...eh eh...
ni nk bawak balik daging korban dah ni..dan duk posing tengah2 panas tu lagi...masak la daging tu kat situ....


gambar melambak2 lagi...malas nk huplod kat sini...hehe


ptg raya, umi buat nasik kuning feberet ngan daging tok..sedap hingga menjilat siku..pastu belasah daging bakar pulak..giler best!daging fresh kan..mlm tu blk umah ayah...mkn steak plak...makan daging lagi sampai lenguh mulut.. ni mama masak n resipi ciptaan mama..bila raya haji mama akan buat daging steak..giler sedap sebab daging fresh..ayah pun amek bahagian gak korban kali ni..separuh dah sedekah, separuh g utk mkn2.

dah kenyang..balik tdo kampung mlm tu..hubby cuti raya kedua..

raya kedua..kami cuma tiduran saja..sebab? petang plan nak g jln2..tapi kansell..sebab hujan lebat dan sejuk..makan daging dan tdor sampai pening..bgn tdo, dinner mkn daging lagik!! huahuahua...aku lenguh mulut sungguh duk  mengunyah daging!!

raya ketiga..hari jumaat..kerja..tapi half day saja..pkul 12.30 ai sudah pulang..konon nk buat keja rumah dengan jayanya sebab hr sabtu nk g jitra..tapi..sakit pinggang yg amat..so, tdur saja..mlm tu, aku ngan hubby zass blk kg lagik sebab umi buat bihun sup..mkn dengan daging yg lembut2 tu sungguh syorga!!hubby mkn tambah2..aku xberdaya dah, sepinggan ja, sebab xdak mood nk mkn dengan jayanya..sakit pinggang + sakit kepala...PMS!!


ok..habis cerita raya haji kali ni...



err... apa kaitan dengan tajuk entry ??

inilah yg terkorban...selesai sudah...




** 2 3 hari sebelum raya, me n hubby, cemascemasexcited.. sebab? aku xdatang ' bulan' pada tarikh yg sepatutnya...huahuahua..gila exsaited, n of cos hubby la yg terlebih2!!!tapiiii..raya ke 2, menjelma lah dia...so, hilang exsaited itu...uhuk2...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...