Search This Blog

Loading...

Thursday, December 30, 2010

kampus tetap

minggu ni 2 hari dah kena datang sini..ke mana? ke kampus tetap kami..jauh nok dr opis skang ni..ada la dlm 24 km gitu..jauh ke 24km tu? jauh la jugak..skang ni dr umah sewa aku ke opis cuma 2km++ jek..see, dekat kan..xsempat habis gear dah sampeiii..tapi klau nk jalan kaki, sory ekk..jauhhh..klau dr umah abah aku, dlm 18 km..la ni rasa cam jauh gila sebab pas kawen dah pindah duk kangar, dekat sgt ngan opis kan..dlu2 ms duk umah abah, hari 2duk ulang alik, xrasa jauh pun..

skang ni kaminyer universiti punya konsep, distributed campus...the whole perlis ada opis kami..so jgn heran bila korang datang perlis, mana2 korang pergi korang akan jumpa signborad UniMAP...perlis xdak daerah, sebab kecik..yg ada cuma DUN..so, semua DUN sudah ada UniMAP...dari bandar Kangar, Kuala Perlis, Padang Besar, Jejawi dan terbaru Simpang Empat..sebabnya jadik kampus berterabur ni? ala...ni smua nk merealisasikan impian MB Perlis dlu yg nak ada universiti di Perlis..pada yg xtau UniMAP, dulu adalah KUKUM...dah 4 thn jadik universiti..masa mula2 buka universiti ni, kampus tetap xdak lagi..sewa bangunan2 kat kangar jek dlu..habis bangunan2 kosong kami ambil buat opis or dewan kuliah..jgn heran bila tgk panggung wayang kat perlis dah jadik dewan kami..hehe

aku start keja sini thn 2005..masa aku masuk tu still KUKUM lagi..thn 2007, dapat jadik universiti..drpd status kontrak, skang dah disahkan dlm jawatan...alhamdulillah...

aku keja kat department mana? hai...malu nk bgtau...ai keja library u..huhu..so, ai budak baekk...hahaha...xdak maknanya...seb baik la aku bukan librarian or library assistant..seb baik la aku duk keja lam opis jek, bukan kena duk kaunter..klau x, mau duk gegar library dengar sora aku duk gelak jek..cakap dah la xreti nak slow..library kan xleh bising...huhu...aku duk kat unit sistem ok.....

skang ni, since last 2 years, kitaorg dah start naik building utk kampus tetap kami..n skang ni dah ada yg stay kat sana..dah ada 2 school duk sana plus  our mini library..2 school kat sana tu xdak la meriah sgt, sebab xramai mana pun student ngan staf..lagipun kawasan tu besar, so xnampak sangat kata ramai org..

kampus tetap kami kat ulu pauh sana nun..nama jek ulu ok, skang dah xulu dah...dah makin membangun..sibuk dah kawasan tu skang ni..dah ada politeknik dekat2 situ..pastu depan kampus kami tu yg tgh naik skang ni ialah MRSM...pekan paling dekat, changlun...nak ke bukit kayu hitam pun dekat dah..

utk library punya building, skang ni dah tgh naik...syukur sangat..gambar kat atas tu gambar library la..bajet nak pindah adalah thn depan...xtau la sempat ke tidak..ada la dlm 50% dah siap...utk bangunan la..sebelah dinding dah buh cat dah.....yg paling syok, kubah besar tu dah letak..tu idea mantan KP kami la..xtau la mana dia dapat idea tu..tapi dia xsempat ar nak merasa library baru ni sebab dah retired dah..tgk kubah tu tingat kat dia..
kubah tu pasang last 2 weeks camtu...bila kubah  tu dah naik..wahhhhhh..nampak mcm eii, dah nak siap dah library kita..xlambat dah nk pindah p sana..syok2...syok sebab nnt baru btul2 feel keja kat universiti..tempat keja besauuuu nau...kawasan universiti kami ni besar ok..bapak punya luas..ni pun blum siap sepenuhnya, dah siap smua nnt, haaa....baru nampak..library kami ni fasa ke 2 kut...ada banyak fasa lagi duk mai nun...tunggu duit datang jek, smua on...tapi datuk vc kata, next year dia nak smua pindah datang sini..pastu nnt school yg ada kena share..nak bg nampak meriah kut..sebab sini sunyi..mlm2 takut wei nak duk sini..diorg kata ada hantu....eiii, scary!!

xsabar nk pindah sebab xduk building baru..skang ni kami sewa jek..kat bangunan kwsp tuh..sronok duk sana sebab keja kat pekan, umah pun dekat..tapi xbest sebab limit space sket. kami nak buat apa2 pun susah gak sebab sewa kan..nak renovate lebih2 pun silap2 xbley..pasni nk pindah, rugi la kan..lagipun library klau kecik xbest la kan..student kami plak ramai dah..nak2 bila time exam..siap bersila kat lantai punyalah nak mai study kat library..padahal masa lain haram xpenah datang library pun..

moh tgk sket lagi opis baru kami...

ni 3 tengkat yek..jenuh la nnt nak berlari naik turun 3 tengkat tu...bos aku dah ada konsep dah utk library baru kami nnt...xsabar oh..

2 comments:

  1. unimap baru tu cantik besar pn besar..asal pegi perlis je msti nampak kampus baru unimap tu =)

    ReplyDelete
  2. a'a..nampak klau ikut highway...dah siap nnt, lagi besarr..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...