Search This Blog

Monday, January 17, 2011

alhamdulillah..selesai sudah hutang

hari ni cukup dah ganti posa...alhamdulillah. selesai sudah hutang posa thn lepas..xsusah pun, cuma banyak sangat alasannya..bukannya banyak pun nak kena ganti, 6 hari jek..mcm nak kena ganti 6 bulan! cemana la gamaknya klau posa ramadhan tu sampai 2 3 bulan kan..bukannya makin kurus, makin tembun ada sebab makan lagik banyakkk...

kali ni ganti posa awal sbb i'm planning to pregnant again this year..karang dah peknen, xlarat nak ganti posa pulak..dah kena bayar fidyah pulak klau dah sampai thn dpn..sementara ada masa, ganti jelah..dlu2 zaman jahiliah dlu, time org posa sunat rejab ngan syabban, time tu br nak hegeh2 ganti posa..esok lusa nak posa ramadhan, kita sini duk ganti posa lagik..jgn diamalkan yek anak2..xbeberapa elok la kut..ganti awal2, pasni leh posa sunat pulak..banyak kebaikkan posa ni..xdak lg org tua cam kita ni mati kerna posa..kannnn..

semlm mmg dah plan nk posa hr ni..duk kata kat hubby, buka posa nnt nk mkn luar..nak meraikan la kononnya..feeling nak raya la tu..hehe..tapi terasa nk masak plak..blk opis pun dah lambat sebab hr ni g ngan hubby, kena tunggu dia la..dekat pkul 6 br sampai umah..gegas msk..patutnya buka posa dah leh mkn nasik, tapi laki aku tu spoil sket la..aku nk masak daging hitam tu, suh dia p amek daun pecah batu ngan daun kari kat umah ayah..dibantainya lepak sana tanpa rasa bersalah..grrrrrrrrrrrr..rasa cam nak maki dah..tapi sabar2...ko posa ok...pkul 7 xblk lagi, aku dah nak jerang daging tu dah..aku suh singgah ms otw balik keja, dia xmo..kononnya pastu nk g sekejap jek, dibantainya sampai setengah jam..hampesss..kena aku kol jugak, br nak hegeh balik..aiyooooooooo..sabaq jalah..klau masak utk dinner ja xpalah lambat sket..ni aku nk buka posa!! kasik paham la deyyy

dek kerna itu..makanya..pkul 8 br leh mkn nasik..buka posa mkn kuih dlu..seb baik la aku ni baek hati..wahahah...xkan nk marah laki ye dok walaupun duk buat spoil gitu kannnnnnnnn.....


menu berbuka..daging hitam@nasi kandar yg sangat mabelesss...pastu goreng kacang buncis ngan telur sket..tapi nampak telur lagik banyak sebab buncis ada 5 batang jek..tu jek yg ada lam peti ais...up lagik ngan ikan kembong goreng garing2..kena lak ngan sambal belacan..fuhhhh..terbaeklah..tu nampak dak bekas hijau kat tepi tu..aku blend siap2 sambal belacan sampai 1 turpawe tuh, pastu taruk lam peti ais..nak mkn karang senang..cedok jek..xrajin la aku nk tumbuk sambal mlm2..buat gitu kan senang..aku ni xpuas mkn klau xpedas ngan xdak kicap...muehehe...peberet meh..



apapun, lega sebab dah selamat ganti posa..pasni klau rajin, leh posa sunat plak..kasik perut rehat sket yee

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...