Search This Blog

Monday, January 31, 2011

Niat untuk bunting di Tasik Dayang Bunting...bule ke?

lepas g beras basah, g tgk helang, last kitaorg pegi tasik dayang bunting..jauh wei nak sampai..mamat tu pulak bawak bot mcm nak race jek. aku dah dupdapdupdap takut. aku takut air ok! seriusss! duk dlm bot tu duk pegang tgn laki kuat2...kalu jadik apa2, duk dekat ngan laki..hehe
beralun2 dlm bot, pastu bleh plak mamat tu p buat corner baring baekk punya..menjerit2 aku! hampessss...cukup la sekali rasa p island hopping tu. tobat dah pasni aku nak p lagi!! aku xpandai berenang!!



inilah tasiknya..nampak cam org bunting tengah baring dok? nampak? xnampak? mata ngko problem kut..
alkisahnya, zaman dulu2 kala, katanya ada puteri kayangan turun ke bumi..pastu dia kawen ngan manusia n stay kat pulau tu la..pastu pas dia peknen, anak dia meninggal..then dia balik ke kayangan balik..anaknya tu xpasti dikebumikan kat mana...alkisahnya lah..betul benar cerita, wallah hu'allam...tuhan saja yg tau..itu smua mitos..


 nilah tasiknya..pelikkan...tasik dayang bunting ni pulau..tapi xdak org duk la..batu jek pulau ni..pastu kat dlm pulau ni, bule plak ada tasik air tawar. tu smua kuasa tuhan..


korang leh mandi kat tasik ni..tapi korang leh mandi kat kawasan yg dah ditandakan..kan depan pelantar tu saja..nak g berenang jauh2 xbule..tapi tasik ni dlm ok..30 kaki kut..dalam tuhh! manusia baisa cam kita ni brapa sangat jek tinggi nya..makanya, klau nak  mandi kena pakai safety jacket yg kena sewa kat situ...walaupun korang rasa cam korang pandai berenang, xpayah la nk tunjuk hebat sgt..sebabnya xdak kawalan keselamatan kat situ..xdak sapa nk tolong klau korang lemas disitu yekk..yg ada sorang mamat jaga kedai kat situ jek...dia sorang2 duk situ..
uii...scary..aku bila baca pasal pulau tu , tgk persekitaran..eiii, xsanggup la nak turun..aku kan takut air..walau pakai jacket tu, aku tatap xyakin..semua pakat beriya mandi..tapi aku ngan hubby xmandi pun..laki aku pun sama gak takut..hehe..makanya rendam kaki saja lah..rasa air..tapi sekejap saja, sebab panas membahang..

masa kami tgh lepak sana, ada la sekumpulan pelancong mat saleh kut mai..ramai gak la, dlm 4, 5 org..diorg selamba jek g terjun mandi. bajet cam kolam mandi kat umah. kat notice board ada la bgtau xleh terjun..huhu..diorg terer berenang kut..

umi mmg duk bising dah. dia xtau adik2 smua nk turun, klau tau, dia xmo kasik...sebab dalam kan..lagipun budak2..risau la kan..



ada 1 part kat tepi tu, korang leh rendam kaki..n ada ikan..tapi masa kitaorg sampai, ada geng cina mana ntah duk situ. aku tgk kaki dia berdarah2..baca plak arahan kat tepi tu kata ikan ni ada bisa..xleh kocak2 kaki smua...terus kansel nak rendam kaki...walaupun xtau kenapa kaki mamat cina tu berdarah..hahahhaha



ni masa otw balik..sini pun banyak kera n  lagik ganas dr pulau beras basah sana..masa sampai kat jeti tu, kami mkn nasik dlu..bajet nk mkn kat dlm terpaksa kansel..karang habis bekal2 nasik tu jadik habuan kera2 tu smua...

nak masuk g kat tasik tu pun jauh weii..hutan jek keliling tu.walau ada laluan yg mmg diorg dah buat..scary jugak..makanya, sepanjang kat situ, aku xbrani nk cakap apa2...takutttttttt



mau pulang sudah..ni last snap gambar guna camera sbb memory sudah full..hehe..pastu smua gambar amek pakai phone jek..


bila dah sampai kat motel, dek wan bukak cerita..masa dia g beli nasi utk break1st pagi tu, tuan punya restoran tu ada la sembang2 ngan dia. diorg pun tau la kut dia bukan org situ. dia pun buat ramah la...pastu crita la nk g islang hopping..pakcik tu pesan la, g tasik dayang bunting tu hati2 sket..tempat tu 'keras' sket..ada yg mati masa mandi kat tasik tu...eiii.... ye ke? tobat dah nk p pasni!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...