Search This Blog

Loading...

Thursday, June 23, 2011

rehat sebentar

semlm cuti, g check-up kat klinik kesihatan..mcm biasa, monthly check-up..
xdak maknanya aku nak g awal..pkul 9 lbh br aku g..ada kwn2 aku, pkul 7.30 dah terpacak sana...ehhh, xkuasa mak nak bgn awal..dah nama pun cuti ye dok..hehe..klau dah nama g klinik kesihatan kangar tu, ko pegi pkul 7.30 pagi ke, pkul 9.30 pagi ke...sama jek..mau pkul doblas gak br habis..manusia meramai ya allah...

semlm lmbt sebab aku masak nasik melantak kenyang2 dlu..sebab dah tau nnt lama n mesti lapar..dah kenyang br g...bawak bekal roti n biskut siap..heheh..tapi xberani makan sampai ambil botol kencing utk urine..kekeke..takut nnt ada glukos plak dlm air kencing..dah kena dlu, xpasal2 kena cucuk jari amek darah utk check gula plak..dah siap kencing, trus melantak coklat...huahuahua...mak dah terre..2,3 hari sblm check-up mmg kena jaga makan..ubat pun tetiap mlm mkn..klau x,kadang2 lupa, terskip jugak..xpun laki tlg ingatkan..tu pun klau dia bawak sampai ke katil, klau aku dah tidur, xkoser nak bangun mkn dah..hehe

semlm punya check-up adalah paling lama...tapi tunggu utk urine, utk jumpa kaunseling adalah sekejap..memula mcm heran..mak yong punya ramai, tapi eh, mcm cepat plak diorg panggil la..sejam 30 menet, dah diorg panggil..cepat la tu..biasa tu 2 jam okeh!! leper montot tau ak..bajet leh balik awak..tapi skali, harram!! duk kat bilik 20 tu punya la lama...sebabnya? banyak plak masalah bulan ni...

hb tetiba lak bleh turun..selalu maintain jek, napa tah kali ni leh turun plak. tp xbnyk sangat..pastu ayaq kencing plak kotor..adoiii...teruk plak tu..rasa mcm dah togok ayaq masak xingat punya banyak..tapi still xcukup kut. skang ni aku xleh minum air manis plak, jadik payau..so, ayaq masak jelah. dah tu keputihan lagi..walau xgatal, tapi banyak..kena amek sampel utk test kut ada jangkitan kuman sebab lately ni aku duk sakit kat tuttttt..hehehe...serius! heran aku napa..duduk lama, pastu bangun jln, ha, terasa la..pastu ms nak kencing tu, ko kangkang sket, rasa lagi..bila tidor, nak mengiring, ha, rasa lagi...

hari selasa tu, dah duk terasa gak sakit tu, aku g check kat klinik..situ pun buat urine jugak..doc kata maybe pasal air kencing kotor, sebab tu duk sakit..bila g klinik kesihatan semlm pun, sama jugak nurse tu kata..tambah lagi ngan keputihan yg hebat tu..terbaek la sakitnya..kena amek ubat bagai la...xpa2, utk anak, apa pun xpa kan...duk dlm perut tu mana kita tau apa jadik kan.

dah setel smua, g lunch ngan gf jap..lepaking, makan2..pastu hujan...huda kena masuk opis, aku blk la..skali balik umah, tgk bleeding sket..gigil2 dah aku..dah xtau nak buat apa...merata aku kol..hahah..cemas weiii..kol klinik kesihatan, diorg bleh plak tanya aku napa buat pap smear sebab peknen.. eh2, mana mak tau!! dah org suh buat, aku kangkang jelah..hahah..dah alang2 nak amek sampel katanya, buat skali..pastu kol sibah, kol dek un sebab dia misi, kol laki aku...pungpangpungpang bagai, decide g wad bersalin trus sebab aku dah ada history bersalin awal. klau g klinik pun, takat leh tgk je, nnt refer g spital gak kan..kol huda, minta tlg dia amek n hantar g sana. nak drive sendri xbleh dah, duk gigil2 dah aku. sibah duk kol tanya kut aku drive sendri..hehe

g check kat wad bersalin, alhamdulillah, smua ok..layanan ok,check-up pun ok..yg xmenahan kena doc india, lelaki...tapi nasib baik gak doc india, klau doc melayu, lagi maluuuuuuuuu...
mau xmalu oi, kena check kat situ la, nak tgk kut terbuka ke hapa ke..mana la tau bleeding tu tanda nak bersalin ke..aku ni xtau la nak cakap cemana, menggigil2 la wei..dlu aku bersalin masa 27 minggu. skang ni aku dah 25 minggu..uii, takut wei! sampai petang gak la kena tunggu sebab kena buat urine lagi skali..laki aku pun balik awai, mai duk tunggu sama..dah la ramai plak yg nak bersalin ptg tu..hehe..klakar pun ada..dah xda apa, leh balik la..tapi klau kena admit pun, aku redho je..lagi bagus kan...senang diorg nk pantau..

semlm tdor mmg sengal la kat situ..seb baik hari ni xrasa dah..hari aku minta EL kat bos..nak rest kejap..akak suh g check kat private hospital plak hari ni..bukan xmau p, hr ahad ni br nak p..hari ni, aku nk rest dlu..xlarat kut..karang klau g hr ni, karang diorg jolok lagi,aduiii...sakit oi..lagipun nak kena masuk ubat yg spital bg tu dlu..






japg nak g sambung tido..kata rest kan, so tdor la sampai lebam..hehe..
harap2, smua nya selamat la..kol kat umi semlm, dia pun cemas la jugak sebab aku dah masuk 6 bln ni..moga2 tu sempat la cecah 7 bulan klau nak beranak pun. harapan tu dapat la sampai 9 bulan dengan selamat..moga2 smuanya dipermudahkan Ya ALLAH!! xsanggup dah aku klau benda yg sama jadik lagi..sungguh aku xkuat!!



dlm keadaan aku mcm ni, mmg la sokongan org terdekat amat aku harapkan..family, kawan2...tapi pada yg xsuka tu, klau ko xnak doakan aku xpa..aku xkesah...tapi ko jangan la cakap bukan2..ko xrasa apa yg pernah aku rasa, ko xtau..klau ko xsuka, ko diam je..xpayah nk bg statement membunuh..ko xdoakan aku, ko xsokong aku, xpa, aku xharap n xkisah pun..tapi sebelum ko cakap bukan2 tu, ko pikir la dlu..klau benda ni jadi pada diri ko sendri, ko bleh terima ke klau ko dengar ada org cakap mcm tu? tentu xkan....smua org nak yg terbaik utk keluarganya, utk anaknya..

xpalah, aku xkesah pun sebab aku tau, ramai lagi yg akan sentiasa ada disisi aku, yg akan sokong aku..aku juga ada Mu ya Allah! aku percaya segala yg telah Engkau takdirkan...


** kadang2, org luar jadi lebih baik dari saudara sendiri yg sanggup menikan saudaranya sendiri...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...