Search This Blog

Loading...

Wednesday, August 10, 2011

32 minggu sudah..

oh oh...sudah 32 minggu...lagi 8 minggu, insyallah...harap2 tu seperti yg dirancangkan.. jgn la terberanak awal.. klau nak awal pun jgn la awal sgt.. due should be on 5 october..
end of september ni nak pindah rumah.. tu yg berharap sgt semua seperti yg dirancangkan.. tapi kita hanya mampu merancang kan??



uterusrambutkuku kaki

klau ikut, beginilah kedudukan baby sekarang.. dan alhamdulillah, mcm tu lah duduknya dia dlm perut aku ni ha. xdak songsang2 bagai. kepala pun dah menghala kebawah elok dah... patut lah aku sengkhak semcm jek skang nii..

hari ni g KKK utk monthly checkup..  toksah crita la azab menunggu tu. rasanya hari ni kut yg paling hazab. ko bayangkan, pkul 9.15 pagi aku sampai, pkul 1 tepat br aku habis.. sket lagi mmg aku tidoq kat klinik tu. ni smua gara2 makcik yg kat depan tu. bleh dia xtgk btul2 kat kad kuning aku. hr ni aku kena check perut, rutin biasa utk monthly checkup n repeat scan. dia p tgk tang repeat scan jek. so, buku aku pas trus masuk bilik doc. nak jumpa doc, taulah lama gila nak tunggu. heran aku, walau datang awal, tp lama gila kena tunggu. pkul 11 lbh camtu br ada nurse tu panggil aku tanya. aku dah angin 1 badan dah. kena ngan bising budak2, ngan laparnya, ngan lenguh duduk tunggu lama. aku siap 3 kali bgn tukar tempat duduk. duk kat kerusi biru tu lama2 lenguh ok. aku g duk kat sofa, ok la sket.. pastu nurse tu kesian la kat aku dah tunggu lama sebab mistake diorg jugak. so dia paskan buku aku terus.. sap sap soi jek.. negk btui makcik kat depan tu. aku kena g depan kat dia balik utk amik tekanan darah n timbang berat. bleh plak dia tanya, eh, nak buat semua skali ke ? hello makcik, ko xreti tgk betul2 ke kat kad tu ??? aku dah xdak mood nak cakap even nak senyum pun xdak daya dah.. main angguk2 jek.. eh, skali berat aku turun daaaaaaaaaaaaaaaaa.. klau biasa2 bleh la yahoo2 disitu.. ini ko peknen dah masuk 8 bulan, bleh plak berat turun. seb baik 1kg jek. mengkalu banyak mau pening jugak kan.. xdak la diorg cakap apa2 pun.. aku mmg camtu, klau posa mmg berat turun sbb xberapa nk lalu mkn kan.. tapi pas raya, mencanak2 naik melebihi yg turun plak. agak ajaib disitu.. mula2 posa hr tu aku xlalu mkn nasi. sahur pun xmkn nasik, buka posa togok air je banyak, mkn sket je.. mana xturun berat aku..

hari ni 2 kali masuk bilik doc. doc yg ni scan mcm detail sket, yg last hari tu mcm nak xnak jek.. ukur2 bagai, dia kata mmg baby nampak kecik klau nk compare ngan usia dia dlm perut sekarang. but, so far baby look good.. xdak nampak ada problem sebab berat dia mmg meningkat cuma xcukup.. but sokay, tgk lagi 2 minggu. klau berat dia naik, xdak masalah. maybe takat tu jek dia bleh p. aku xkesah kecik ke besar, asal sihat tubuh badan n sempurna sifatnya, alhamdulillah.. besar sgt karang jenuh nak menerannya...heheh. tapi  smua org kata perut aku kecik.. kecik2 pun aku dah sengkhak oiii.. yelah, dlu slim jek kan.. skang pinggang pun dah xdak..huii

masa check dgn nurse adalah kelakar ok. dia duk check perut, duk tekan2 bagai, ukur smua. pastu nak dgr dengup jantung dia.. dlm dia duk tenyeh2 benda alah tu kat perut aku, bleh plak tiba2 baby tendang! hahahha.. nurse pun terkejut. mau x, sampai beralun2 perut aku dibuatnya.. hai la baby... jaga la kelakuan sket dpn org.. nurse duk kata dia marah kut sebab kacau dia tidor.. hehe..mcm2 la hai anak...

kuat menendang anak aku yg sorang ni. beralun2 perut. haritu aku saja layan.. siap rakam lagi.. ntah apa la dia duk buat dlm perut nun.. kadang2 tersentak jugak aku dibuatnya.  xpa2, tendanglah hai anak, tu tanda kamu sihat dan aktif. skang ni aku xleh tdor mengiring, nak2 mengiring ke kanan. pelikkan ? slalunya, dah masuk fasa last ni, kebanyakkan yg aku dgr, pakat2 tdor mengiring, xleh tdor melentang sebab perut dah makin besar kan. tp aku, kena tdo melentang. kalu mengiring, marah sungguh dia. klau belah kiri tu ok, klau belah kanan, takat 10 minit je kut bertahan. sebab baby kedudukan dia berat ke belah kanan. makanya, tdo melentang la. tapi kena letak bantal bawah lutut. seb baik xsakit pinggang ke apa ke.. xpalah, dah dia selesa mcm tu, ikut jelah.. tdo melentang ngan bantal bawah lutut, mmg mengangkang sket la.. laki aku kata buruk gila gaya aku tdo..trus dia xbernapsu tgk... hampehhhhhhhhhhh!!
xpa, ske je lagi, xlama dah..

ok, dah nak g umah maklang, buka posa kat sana... harini aku posa..heheh.. mcm sayang nk buka jek walau lapar tahap gaban tghr td. balik klinik, trus tdor.. bgn pun dah ptg.. makanya, ok saja.. rugi klau buka sebab hr ni xkeja, jadik posa jelah.. esok2 kita tgk cemana.. nak kena mkn bnyk sket, kasik baby nutrisi lbh sket..ngehngehngeh.. mama ngemok xpa, janji baby sehattt...

2 comments:

  1. a'a..xsabar sangat.. smua bakal ibu mesti ada feeling mcm ni kan?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...