Search This Blog

Loading...

Wednesday, August 17, 2011

Cuti Nuzul Al-Quran

hari ni perlis cuti. cuti nuzul al-quran. bukan smua negeri amek, sebab ada yg amek cuti awal ramadhan. aku suka klau cuti tengah2 minggu ni.. keja 2 hari, cuti 1 hari..pastu keja lagi 2 hari, pastu cuti lak 2 hari.. heaven oh!.rabu depan aku cuti..sama mcm minggu ni la kan, cuti hari rabu. tapi minggu depan aku cuti sebab nak g klinik, check peyut. 1st time ko pegi klinik tu masa buka buku merah tu, hari apa ko pilih, haaa, pastu hari tu jek ko kena pastu.. sebab tu aku mula2 pegi, aku pilih hari rabu.. hehehehe...bijak dak aku? tiap2 sekali dlm sebulan, hari rabu mesti cuti. nak check perut je aku amek cuti..senang, sebab dah separuh hari duk hadap kat klinik tu, xdak daya dah nak masuk keja...

eh, nak crita buat apa hari cuti ni kan?? hehehe...
xdak buat apa pun, pas salam2, kiss2, lambai2 kat laki sebab laki kena keja, aku sambung membuta..lambai pun dr atas katil jek, buka mata pun sipi2 jek.. wahahah..xpyh pikir nak makan sebab niat nak posa. xkeja, harap2 ok.. pkul 10 kut bangun..kurang dah pahala posa sebab bgn lambat.. kemas2 umah. cadang nak sambung packing barang. tapi rasa letih semcm..maybe sebab terlebih tidor..lagipun cuaca panas btui hr ni. trus tukar plan. xpacking barang tapi buang barang2 mana yg xpakai dah.

dah tghr, dah nak mula la..dah mcm mintak nyawa..lapar semcm..rasa dahaga gila. maybe sebab cuaca panas sama kut.. tabahkan hati!! sebab isnin ngan selasa lepas dah xposa. hr ni xkeja, so tenaga xbnyk guna sgt.. cakap bnyk pun xguna, apa lagi...p sambung tdor laaaaa.. dengan harapan boleh mengurangkan rasa lapar..hehe. skali pkul 4 br bgn, baru kelam kabut nak smayang zuhur.. kurang lagi pahala posa aku hr ni ..  :(

dah kata cuti, terasa nak masak. siap2 gegas g pasar mlm kat stadium. seb baik g awal, org xramai, parking pun senang. klau jauh, jenuh la nak menapak..

masak apa utk berbuka hari ni ?






2 jenis je.. xlarat eh nak masak banyak.. lagipun rimas kut lauk bnyk sangat, karang xtau nak makan yg mana. 2 lauk cukup..confirm habis..hehe
masak lemak kubis cina+cendawan+udang dgn ayam goreng rempah.. up lagi ngan sambal belacan. pastu ada jus epal yg buat sendri. segar dr ladang..hehe.
ayam goreng tu kali ni aku buat lain sket. masa berbuka, laki aku biasa la klau nampak lauk ayam. mcm nmpk emas. masak la apa pun, asal menu utama ayam, mmg kena ngan dia la. dan2 buka posa trus rasa ayam dlu sebab nampak lain katanya.. 'ma, sedap la ayam ni'!!..fuhhh, terangkat mak okeh!! terasa mau lompat tepuk bintang jam2 tu jugak..haha..1st time try buat camtu, laki plak kata sedap..berani kata xsedap. kut nak buka posa makan ikut lubang idung...ngehngehngeh...soka2...berbaloi rasa masak hr ni...
tapi aku makan nasi sket je..sebab duk belasah air epal xtau berapa gelas. dahaga sungguh. kan kata cuaca hr ni mcm panas sket kan..konon xnak dah minum air ais sebab duk batuk2 sket lately nih, tapi....xdak maknanyaaaaaaaaaaa....

tu jek aktvt hari cuti ni.. xdak wat menda pun.. dah kata hari nuzul al-quran, alhamdulillah, dlm pada mengah2 tu semlm ngan mlm td aku baca quran lebih sket dr biasa.. cari keberkatan lebih sket kan. pas maghrib jelah pun, sementara nak tunggu masuk isyak.. tu jelah yg aku mampu pun skang ni...

skang ni mengah dah semakin menjadi2..yelah dah masuk 33 minggu dah.. lagi 3 minggu utk cukup 36.. time tu mmg kena ready kut bersalin. 36 minggu mmg dah bule bersalin dah. skang ni dlm kepalahotak aku pikir pasal keja kat opis nun. dah la bulan 10 ni dah nak start pindah opis. makanya, kena pulun n kena setel apa yg patut. xmo tinggal keja terbengkalai. karang org lain susah, aku pun sama susah. xmo la karang aku cuti bersalin org duk kol tanya pasal keja. aku xpe, xdak hal nak layan. tapi klau dr awal xbgtau apa keja yg nak kena buat, mmg org xtau la kan.. karang aku plak yg duk meroyan geram bila org duk kol xbenti masa lam pantang nnt...hahahhaahha
tapi nnt xbnyk, sket mesti org akan merungut kan.. dah ko tau nak cuti lama, ko patut setel apa yg patut. xmo la org duk komplen kat blakang plak nnt.. xbaekkkk..


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...