Search This Blog

Wednesday, September 14, 2011

naluri ibu

aku tengah xkeruan skang ni..
baby kena warded ptg kemarin sebab kuning dia naik balik..tinggi plak tu. heran btoi, cemana bleh naik sampai mcm tu. aku xdak mkn apa2 pun..memula g klinik sbb nak check pasaipa dia xberak. dah bnyk hari balik tp dia xberak2..tapi xnampak la kata dia xselesa ke, menangis2 ke, kembong perut ke...umi pun risau. abah  pun sama. makpaknya ni lagilah
kemarin laki aku xkeja.. perlis kan banjir. sian dia, duk angkut barang, kemas umah smua. takut air masuk umah la. seb baik hujan 2 hari jek. kalu hari isnin tu hujan, confirm masuk la.. hari selasa tu dia xg keja lagi la, duk stanby sbb walau xhujan air xnampak surut pun. tghr dia balik meh tgk baby. abah suh bwk g check, kut ada apa2.. so, ke klinik la kami jam2 tu jugak. umi suh bawak siap2 baju2 smua, manalah tau kena masuk spital ke apa ke..
skali, bila doc check, doc kata nampak kuning badan dia.. dia buka tgk perut smua. amik darah, check bagai, yep!! kuning dia naik lagi. terkejut sgt kami laki bini bila nurse kata kuning dia tinggi. doc advice suh warded la. lgpun dia kan prem, risau kut apa2 la kan..

dah bnyk hari dia balik umah kan.. dah nyusukan dia, duk peluk cium dia, tdor ngan dia..skali nak tinggalkan dia kat wad..adoiiii... xleh nak gambarkan lah hati aku ni.
masa nak tinggal dia tu, tetiba dia jaga. dah ptg dah time tu, dlm pkul 5. mulut duk cebik2, nak nyusu la tu. aku amik bg susu dlu.. lama plak dia nyusu sbb tghr tu dia nyusu kejap jek. baby aku ni, pas nyusu, klau nak tdor kena tepok2 bontot dlu. peluk dia dlu, dah btul2 lena br leh letak dia. klau x,dia nangis. semlm aku letak dia trus pas nyusu, nangis la. aku dah berlinang2 air mata dah tgk dia. angkat dia, nyusu lagi skali. dia pun mcm tau org nak tinggal dia, nyusu lama2.. dah aku tepok2 bontot dia, nmpk dia dah pejam mata, aku letak la dia.. skali dia buka mata plak.. sayu hati oiiiii... tgk dia xmenangis, aku blah trus. klau tunggu lama lagi, silap2 aku duk meraung tang tu..nurse tu sampai kata aku ' sayang no nak nak tinggal anak'..dah nak menitik dah ayaq mata mak ni amni oiii...

semlm tdor pun xlena duk teringat kat dia. perah susu, n jam2 tu jugak aku suh laki aku p hantar. pkul 11 lebih dah kut. kesian nnt dia lapar. jenuh la laki aku duk pujuk aku semlm.. yelah duk nangis xbenti teringat kat baby.. naluri ibu kan.. sedih oo. mcm xleh benti nangis tingat kat dia. mlm2 dia jaga 2,3 kali nak nyusu.. sapa nak bg susu kat dia ? dia dah pandai hisap susu skang ni. pastu sapa nak tepok2 bontot dia bg dia tdor. sapa nak peluk dia. kena lak skang ni dah pandai. pagi2 nak mandi air panas. air sejuk, xlayan la kan. lagipun baby kena bg mandi air suam la. bila dah mandi, tok duk tuam perut plak. duk layan je.. diam je bila tok dia duk buat camtu. dah siap tuam perut, minum susu, baru leh tdo. klau x,duk ek ek je, merengek.. xselesa la kut xmandi pagi. pagi ni harap2 dia xnangis. duk dlm wad kuning tu, bawah lampu biru tu, diorg akan tdo ja..harap2 dia ok n kuat.

tengok wajah mulus diorg ni...gamak ke korang nak tinggal.. cemana la perasaan org yg buang anak tu kan?

budak kecik ni suka cebik2 mulut, buat mulut kecik mcm burung tu.. adeh, gerammmm!
masa br branak dlu, muka tu tembam, putih merah. dah duk dlm wad kuning tu lama, kulit smua burn, nampak gelap sket. kulit2 smua kecut. dah balik umah, kulit2 tu mengelupas dah. ni masuk balik, burn lagi la.. laki aku duk heran mula2 awat baby nampak hitam.. huhu..kejap je tu. pasni dia cerah balik.
rambut tu dah panjang dah. dah cecah cuping telinga dah. duk  plan nak cukur rambut hari ahad ni. harap2 dia kluar wad sehari 2 ni.. tokwan dah merata pusing cari kambing nak akikah amni.

moga amni kuat utk amni sendiri, utk mama, utk papa na utk smua yg tunggu amni kat umah. mama dah rindu amni sangat2.

2 comments:

  1. siannya baby.... get well soon sayang! lekas-lekas besar yer? tak sabar auntie nak tgk muka omel awak ;)

    ReplyDelete
  2. auntie choyaya....bby amni dah sihat...hehe...tenkiu ya

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...