Search This Blog

Tuesday, December 13, 2011

check-up amni

pagi ahad tu, gegas g kmc.nak check amni. temperature dia naik sket pagi tu, 38++.. memula dah berdrama dah ngan laki aku. dia duk kgr kan n hr ahad kan dia keja. bl kol bgtau nak g check amni kat a.star, dia suh g klinik kat kangar jek. kan hari ahad, klinik bnyk tutup. tu yg aku nak g kmc. sana spital, so diorg check detail la sket. dia suh g spital kangar pulak. arghhhh.. mak dah tensi dah time tu. padahal dr umah abah ke a.star bukannya jauh pun. last aku decide aku drive sendri lah, malas nak bertekak. tetiba pastu dia kol balik time aku mandi, suh siap2 japg dia sampai.. bule je pun. tapi muka toksah cakap la cemana. dia runsing anak demam 1 hal, pastu nak tinggal opis la sebab hari ahad kan. masa kat kmc tu duk kol opismate dia la minta g ganti dia kejap. urgent kan, bukan sesaja.

ni masa ngah nunggu doc sampai. sorang ngamuk sebab demam. sorang lagi ngamok jugak. tapi lantak ko lah. dah besar panjang kan. hehe.. seb baik gak, walau lama kat sana, amni xgamok sgt. nangis sket2 jek. tdor jek manjang. letih la sebab semlm dah nangis kaw2 dah.

tunggu doc punya la lama sebab doc tu ada hal. last skali, tukar doc lain plak. tunggu lagi. seb baik amni tdor.
bila nurse panggil nama, fuhhh.. lega.
jumpa dr. razif. dia suh buat xray nak tgk sebab dia kata dah berkahak. turun buat xray, melalak2 la mek tu sebab xselesa. doc kata, dah ada kahak, tu yg buat temperature dia naik. tapi dun worry, xserius. dia advise utk buat nebulizer tu. nak admit wad pun boleh. klau xnak, ulang alik la utk buat tu. depend kepada parent katanya. buat nebulizer kat situ dlu skali, pastu amik ubat smua. laki aku kata, kita balik buat kat kangar jelah, sebab dekat ngan umah. sama jek rawatan dia. klau nak admit kat situ, jauh pulak. lagipun, xserius sgt. seb baik la xdak apa2. anak demam sket je, maknya dah gelabah gila. anak oi!



tengok la.. ni dah tghr sket dah. dah celik tapi duk diam camtu jek. klau x, kaki tgn smua mana duk diam.
seb baik dia xmarah lekat coolfever kat dahi. menatang tu kan sejuk. budak ni kan pantang ngan sejuk2 tu..













cubaan nak masukkan dua penumbuk dlm mulut. cam biasa la, hobi masa lapang, isap penumbuk! kejap lagi habis basah mulut ngan tangan tu ngan air liur dia. siap da bunyi2 lagik.














see... sangat anak bapak! budak ni sgt suka org pegang dia camtu. elok la. bapaknya pandai pegang camtu jek. so, mlm bila nak tdor, wajib la bapaknya pegang cenggitu, tepuk2 punggung tu kasik anak dia tdor. bila anak nak menetek, ha, kasik maknya jugak!


ni 2nd time buat. hr tu kan ahad, so ni jek klinik yg buka kat kgr. doc klinik tu kata xpyh  buat dah klau dia ok. tgk pada kondisi dia, doc kata xdak apa2. mkn ubat jek utk hilangkan kahak tu. lgpun dia bby lagi, xbgs sgt nak buat nebulizer tu kerap2. amni pun xselesa sgt ngan menda alah tu. nangis gak la mlm tu. masa kat kmc, diorg xpakaikan penutup hidung tu, so blh layan la..


hari isnin aku emergency leave. terpaksa la buat muka tebal kol bos minta cuti jugak. yelah aku kan baru jek masuk keja, nak cuti lagi. dah jadik gini terpaksa la. seb baik faham n kasik.
penangan ubat kut, hari isnin tu, dr pg bawak ke petang, asik tdor jek. tghr tu bgnkan dia nak kasik mandi. pas mandi, sengih2 jap, tdor balik. ptg tu berjaga lama gak. temperature pun dah below 36. alhamdulillah! ubat tu jenuh gak la. baby kan. mana suka mkn ubat. memula tu drama gak la, now dah ok sket.
aku usung skali mak aku meh blk kgr. teman  kut jadik apa2 mlm2 kan.. mana la tau nangis mcm mlm tu, huii.. jenuh la. seb baik 2 mlm ni, dia tdor ok jek.
skang ni nampak kuat sket dah. leh sengih2, kaki tgn smua duk terangkat2 dah. susah hati oi. dia baru 3bln lebih. dr branak dah mcm2 kan. mujurla xdak yg serius. harap pasni dia mkn kuat n sihat!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...