Search This Blog

Loading...

Thursday, December 01, 2011

kisahnya rumah baru aku


alhamdulillah.. dah selamat pindah anak beranak...
dlu duk umah sewa, now dah ada umah sendri.. bukan umah aku pun.. apak mertua aku bikin itu rumah utk anak bongsu dia..kiranya milik apak mertua aku lagik la.. aku numpang jek.. hehe..

mcm2 hal sementara nak nunggu umah ni siap. aku pun ingat2 lupa dah. serabut gila kut time tu. habis smua org pening. klau xsilap, start buat umah masa bulan jun kut. lepas tambun tanah smua la.

aku pun xpaham cerita. tukang buat umah tu senyap gitu jek. memula dia mcm bagus. cakap apa smua ok jek. meh last2 tu hampes. dia kwn abah aku. tp bukan abah aku rekemenkan kat apak mertua aku tu. dia bwk kenalkan je, so terpulang la nak ambik dia or not. tgk pada cara mcm bleh percaya n mcm bagus. so, apak mentua aku decide nak ambik dia sbb xmahal sgt n rumah yg dia penah buat, abah kata ok. tambah2 dia org melayu... buat aggrement bagai, n start keja. dah hujung2 buat hal. aku pun xpaham sgt. dah la time tu aku duk lam pantang. fuhh.. mencabar jiwa sungguh. seb baik xmeroyan..hehe.. mana taknya. aku duk kg ngan mak pak aku. laki aku duk ngan mak pak dia. bby aku kan time tu duk ulang alik spital. pastu umah sewa plak nak kena clear sbb org nak masuk. yg jadi lagi kalut sbb tukang umah janji bulan 9 camtu blh msk. so aku bgtau tuan umah sewa aku, kami kuar ujung bln 9. skali umah xsiap. xke haru. seb baik la yg nak masuk umah tu pun kwn aku jugak. leh la kaw tim sket. dah bln 10, umah xsiap lagi. barang nak kena angkat la kan dah org nak masuk. nak xnak, angkat la jugak letak kat umah baru walau xsiap lagi lantai time tu..

dah hujung2, nak siap umah tu bleh plak mcm2 hal jadik. kira tinggal dlm 80% camtu jek. dah pening gitu gini,apak mentua aku carik tukang lain utk setelkan keja yg terbengkalai. xbnyk dah tinggal bilik air ngan pasang tiles jek yg dia kena setel. smua ni pasal payment la. aku pun xpaham sgt sbb apak mentua aku yg duk deal ngan tukang tu. aku pun dah kol ckp ngan dia sendri. tapi tulah, masing2 tgh panas kan. so, mcm2 version yg kluar. memula kami mcm nak jek saman dia. laki aku dah p balai smua dah. tapi bila pikir2 mcm xberbaloi. bukan la nak mengalah, ikut tu mmg nak ajar dia sket. duit dia pun ada lagi baki kat kami, so burn la. sapa suruh ko xbuat keja bg habis kan? klau ko rasa ko betul, datang la perbetulkan keadaan. ni dia pun senyap camtu jek. aku nk ckp banyak pun, karang jadik lain pulak. taknak rugi masa, apak mentua aku carik tukang lain utk setel keja yg sket2 tu. bl tgk2 balik, bnyk gak yg tukang lama tu buat xbtul. haishh... org melayu gitulah. buat keja bagi cukup2 mkn jek, bukan nak buat elok. ada la part yg kami kena repair balik. kluar modal jugak la. seb baik cat ngan letrik buat kat org lain, xdak la pening sangat. yg tu apak mentua aku xbuat, kami kena buat sendri.

akhirnya.. 24.11 tu berjaya jugak la masuk duduk umah baru. seminggu sebelum tu, dlm umah smua siap. tinggal kat luar sket2 lagi. xpa, janji dlm siap n blh duk. elok jek kering cat, trus g basuh n kemas apa yg boleh. berdebu tu toksha cakap la.. 2,3 kali basuh lantai jek. tapi ngan kalut, kemas pun mcm apa ntah. sampai hr ni duk berlambak lg barang yg xkemas. mana dtg tah barang bnyk2 tu smua... yg mcm xguna smua aku himbau kluar dah. aku msk hari kamis, mlm jumaat. mlm tu baca yasin sket ngan adik2 aku. ambik air yasin, siram keliling umah. buat smayang hajat sket. minta berkat la kan.. harap2 berkat n xdak apa hal jadik. n alhamdulillah anak aku xmeragam apa. risau la jugak sbb umah baru kan. mana la tau kan....

letih toksah cakap la. elok siap dlm umah, pegi sana sini, bli barang, bli cat, cli curtain.. duit ? fuhhh..mcm air.. tapi sronok n teruja sebab xsabar nak masuk umah baru..
aku sampai demam, sakit tekak, batuk, sbb duk kemas umah. seminggu duk ulang alik meh kemas. ngan habuk, debu smua tu. abis aku buat kerahan tenaga kat adik2 aku. dah blanja diorg mkn kepsi dah.. hehe.. skang ni ada sket2 lagi dlm bilik apak mentua aku tu. blk keja, mlm2 aku buat sket2. mana yg xperlu biar jek duk lam kotak dlu. kat luar tu ada semak2 sket lagi. hari tu ada org dtg nak bli besi buruk.. ha, ambik la.. kasik clear sket laman umah tu. laki aku pun xsempat nak cuci kut luar. dia skang membz kat opis kalah ceo syarikat. pegi pagi, balik mlm.. tensi aku.. tapi.. sabar jelahhh..
semlm pkul 5 pagi kut dia tdoq. kesian plak aku tgk.duk angkat barang la.. angkat barang, repair dapur gas, pastu kemas sket2.. elok nak tdor, bby lak nangis. trus bgn cepat2 ambik Amni. dukung n tepok2. dah senyap letak, pastu nangis lagik. angkat pulak. tepuk2, tdor balik. aku kan duk batuk2 lagi, bby cam terkejut2 la sket. 2,3 mlm ni aku duk batuk teruk mlm2, ha, laki aku la duk dodoikan anak dia. semlm kan dia bz duk buat keja xsempat nak peluk anak dia. haaa, pkul 5 pagi la baru dia pegang anak. Amni pun mcm duk tunggu jek apak dia dodoi dia.. hehe.. duk ngan apak dia, baik je...anak bapak sungguh!

mlm ni, sambung kemas lagik. tapi takat yg aku larat jelah. flu tu duk ada lagik. skang ni mlm2 sejuk. bila mlm batuk tu teruk sket. bila batuk, sakit sampai ke dlm perut kut.. hahah...ngan hidung tersumbat lagi.. rimas oii. ni duk isau kut berjangkit kat anak je..duk bf lagi kan..

gambar umah baru pun xsempat ambik lagi.. ms on the way nak buat tu, ada jugak aku ambik. tapik bila dah terberanak tu, dah siap br ambik pulak..
skang ni xsabar nak tgg nak buat knurik plak.. house warming.....awwwwwwwwww



 Amni duk bersantai di umah baru... tok kata nnt jenuh kepung amni bila dia dah bule merangkak.. umah luas, tengok2 dah sampai dapoq...

2 comments:

  1. macam kawan ai kenalah..
    lagi haru satu office pulak tu.. huhuhu.. tapi syukur siap jugak rumah dia..

    ai masa nak pasang kabinet dapur, ai upah cina buat walau harga dia mahal, bukan tak percaya orang melayu tapi ai dah berkenan dengan hasil kerja cina tu.. tu aje.. ;)

    ReplyDelete
  2. itulah..kadang2 melayu ni xpandai nak ambik kesempatan utk majukan diri. yg tau ambik kesempatan atas kelemahan org.. melayu sama melayu pun nak tipu. sakit hati btoi. tukang yg baru tu, siam..senang jek suh buat keja. xbnyk hal, janji bayar..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...