Search This Blog

Loading...

Friday, December 16, 2011

SBPA : CUEPACS BANTAH, ARAH STAF KERAJAAN TIDAK TANDATANGAN BORANG OPSYEN

tau pasal Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA)... klau xtau, xpe. tapi klau ko keja ngan gomen ko kena tau.. aku keja gomen gak, so kena amik tau. penting sebab ni arah tuju or masa depan kerjaya ko.
JPA buat sistem baru. gred keja, gaji, kenaikan gaji, pangkat, mcm2 lagi. ada aku baca sket2 kat internet ni tapi 1 haram xpaham. hari ni katanya da taklimat, so nak lebih paham, kena g dengar. supaya xtertipu or ditipu..
kat pesbuk, kat blog, mcm2 komen yg dah kluar pasal ni. ada yg sokong n ada yg bantah. Ceupacs bantah n minta kakitangan gomen jgn sain lagi opsyen tu. sebab katanya, smua xdinyatakan dengan jelas. diorg nak g jumpa PM dlu, nak bincang semula. hmmmm...camno?
aku pun buta lagi bab ni. bab pekeliling ni xkena gaya mmg ko xpaham. rasanya bukan aku saja yg xpaham sgt pekeliling nih, tapi korang pun sama kut. antara yg aku dgr, sistem pemarkahan SKT akan menyumbang kepada kenaikan gaji..fuhh... teruk kut klau camtu. markah below 70% maybe akan diberhentikan. markah 80 keatas, bru gaji naik. n brapa yg naik tu tgk berapa markah SKT ko.. fuhhh... mamps la kan..
bukan xbagus mcm ni. maybe buat mcm ni baru ko akan pulun buat kerja btul2 sebab nak markah banyak utk dpt kenaikan gaji. tapi cena klau ko buat keja bagai nak rak, tapi bos jenis xpedulik? pastu cena plak klau ada yg xbuat keja sgt tapi ampu lebih? pastu cena plak klau bos yg jenis campur aduk masalah keja ngan masalah peribadi? time bg markah, hancus la smua..
aku ni dah 5 thn penilai aku berbeza. cena markah aku nak naik? keja dah masuk 6 thn dah...
pastu klau thn ni markah naik, gaji naik. klau thn depan markah turun, gaji turun lah  ye? bengong!!


ni antara yg diulang2 kat komen pesbuk sana...




semua org nak gaji naik,rezeki....tapi ada masalah nyer..klu ikut opsyen baru nie,memng banyak blom jelas,tangga gaji blom ada disertakan,bagi org yang kuat mengampu bos...dapat lah keistimewaan,bagi yg tidak macm mn pulak?ada bos yg adil,ada yg tidak,hati manusia siapa yg tahu,rambut sama hitam... Mana lampiran c tu?? apasal rahsia sangat. org beli keta pun nak tau harga juga takkan main sign agreement tanpa mengambil tau brpa interest dan harga keta. takkan sign buta je kot. kenapa dah mcm sistem along dah tengok sistem baru ni. lg satu gaji naik mcm ciput tapi berhadapan risiko dibersarakan awal pabila dapat markat skt di bawah 70%. dimana pegangan negara kebajikan ni dah bertukar jd negara kuku besi plak dah... SENIOR DAN JENIOR KEDUDUKAN GAJI YANG SAMA DALAM SBPA...FORMULA KAYANGAN MANA DIGUNA NI...

AND KENAPA NAK MAIN SOROK-SOROK SETIAP DASAR..ADA YANG TERSEMBUNYI...

SY BUKAN MENOLAK SBPA..TETAPI MOHON SBPA DIKAJI SEMULA ANTARA KENAIKAN GRED,GAJI DAN DASAR PEMERKAHAN...
apa maksudnya tu... pakat2 kaji la.. 




klik sini utk ke blog CEUPACS






** tang bab gred tu xheran sangat... yg nak heran, bab gaji laaaaaaaaaaa.. kumpulan sokongan yg dah ditukar kepada kumpulan pelaksana ni harao2 tidak ditindas. klau xdak kumpulan pelaksana, sapa nak buat keja dr kumpulan profesional tu kan?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...