Search This Blog

Loading...

Wednesday, August 15, 2012

dah nak raya ek?

huishhhh.. esok kamis. pastu jemahat.. pastu sabtu.. pastu ahad.. ahad is raya bebeh!!!
agagaga.. time flies to fast kan?

persiapan raya? adoiyaiii..
erm, baru 4/10 kut.. eh 5/10 la..

baju raya?
baju raya dah siap. tu pun seb baik adik aku beli 2 bulan sudah. mak sendri jahit, so, dah setel la. yg aku baru hantar kat mak aku tu mmg kirim salam la.. jadik kain jugak la jawabnya. tu pun ada lagi baju org yg dia xsempat jahit. tempahan xdak la bnyk sgt, mak aku bukan profesional tailor pung.. jahit menjahit tu sampingan jek. keja umah lagik nak buat kan..  tu yg baju raya kami, nun bulan rejab jahit dah.. tapi masuk ramadhan la baru siap.. hahahah.. sepasang mak aku buat tu, pastu ada la aku beli yg dah siap sepasang 2. beli yg biasa2 jek. xdak la 3,4 ratus selai. mak xmampu nak.. bnyk lagi kepentingan lain yg nak kena pikir dr beli baju 3, 4 pasang tu. raya setahun sekali xbermakna nak kena perabis smua beli baru.. pas raya, ko melahap xdak duit... hahaha.. mak sokay jek, dah kertu gini pakai jelah apa yg ada.
utk amni ada gak plan nak buat baju kurung. mesti omeyy gile kan? tapi xtau la tok dia sempat jahit tak. cadang2nya nak la pakai sedongdong ngan anak dara aku tu.. dah ada anak ni nak pakai sama lah kan.. tapi xmo la duk push mak aku. kang dia stressssss.. hehe.. klau dia xsempat jahit, aku nak g carik gaun selai kasik budak tu. budak tu xdak gaun ye.. baju raya dia aku dah beli masa g kursus kat kl hari tu. maklong kl kasik 1, maklong perlis kasik 1. wahhh.. meriah baju kau nak oi. tu xmasuk baju yg aku beli, tapi xpakai lagi. ada anak, nak raya, asik beli baju anak jelah. tapi xdak la melampau2. sayang duit gak kut nak beli bnyk2. budak kecik jek punggg.. takat 3,4 pasang jelah. tu pun xdak la mahal2. sekadarnya sajork.. mak aku slalu berleter klau tgk aku bli baju baru kat amni. dari buang duit beli baju mahal2 kat dia, baik simpan duit tu dlm akaun dia.. baeklah mak!!!

okes, back to cerita raya..

kuih raya?
kuih raya yg pesan dah ada dlm tangan, tinggal nak ngap jek. tapi yg ada skang ni cuma kerepek merepek jek. kuih 1 pun tarak. heran2.. aku klau kuih raya, huiii... mmg hantu. thn lepas kan peknen time2 ni.. org edar sample kuih raya, aku ngap beriya. pastu order nak skang jugak. nak makan time tu jugak. bukan nak mkn time raya. seb baik gak dapat sebab hari raya tu sebatang kuih pun aku xleh makan! dah terberanak kan...
plannya mlm2 besok kut nak g carik kuih raya. hantam sajalah kuih apa pun. yg ada skang ni kerepek2 jek. yg tu yg lg best mkn kut nnt. kuih raya cepat muak kan.. so, pas dah jemu kuih, org carik kerepek merepek tu pulak. mkn bnyk pun xjemu. laki pun beli kerepek merepek jugak. maka bnyk la kerepek pek pek tu skang ni. xpalah, dia la tukang perabis nnt.
pembahagian xbuat lagi. time order dah bilang siap2, utk umah kami, utk umah umi abah, utk umah mama ayah. tambah lagi 1 thn ni, utk umah pengasuh amni. minggu ni smua tu sampai.. parkinson nak bayar.. huahuahua...

rumah raya?
amboi engkau jah.. rumah raya bunyik ye..
persiapan rumah utk raya la kan. syiok sbb dah ada rumah sendri. nak hias beriya pun blm tentu ada org nak datang. lagipun aku bukannya nak duk umah 1st day raya. balik umah mentua yg sekangkang monyet dr umah aku tu, pastu balik umah mak aku plak. 2nd day raya, xtau g cemana.
skang ni umah agak bertaburan. nak kemas beriya pun lambat lg nak raya. kang sepah balik. -- org malas pikir gini la-- tapi aku cam kelam kabut sket la ni. buat apa ntah. bnyk keja nak buat, sampai 1 keja pun xbuat.. hahahha... dlm umah 1 hal, luar umah lagi bnyk hal. aku nak upah org bersihkan, laki aku kata baik upah dia. caittt.. tgg dia buat keja, mmg sakit hati. last2 gitu jelah. duduk dah dekat sethn, umah mcm apa ntah. plannya mcm2, jadiknya harammmmmmm.. mana ngan plan nak buat open house lagi.. xtau la jadik ke tak.. haishhh...

xsabar nak raya. sebab nak beraya ngan anak.. auwwww.. tapi mood raya xberapa nak ada lagik.
thn lepas, time ni aku duk spital. kena admit sbb ada contraction. blk semlm, pastu masuk wad balik. pastu beranak.. huhu.. time amni dlm perut pun dah dapat duit raya. now, dah kluar dr perut, marilah kita kutip duit raya secara heibat ye nakkkkkk.. muahaha.. mak yg terlebih over.






** baju raya aku ala kadar jek. baju kurung biasa.. xmo kalah, tudung g tempah 2 layer.. bahahahah..
tu jelah yg mampu pung.. (' __ ')


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...