Search This Blog

Loading...

Saturday, October 20, 2012

Makaroni goreng for dinner

dah jadi mak and isteri org ni, perkara paling hard to think ialah nak masak apa? atau lebih jelas, pandai ke masakkkk? mueheheh..
hadoih.. kadang2 pening pikir nak masak apa. takat tembolok aku ni, xdak hal. ni ada lagi housemate 2 org yg kena ambil kira jugak. dan setiap yg terjadi tu ada hikmahnya. jodoh yg tuhan tulis tu dah mmg kena dah.. sebab? laki aku tu, bangsa telan segala benda.. mmg tembolok naga. xsusah nak bg dia mkn. ko goreng ayam hari2, pun xdak hal.. nasib baek kannn? klau ayat kwn2 aku, ni bangsa penyendal pintu jek xmakan.. pastu ada sambungan pulak. penyendal pintu klau bule kulum2 mkn, lama2 habis jugak.. dasat xdasat nak bgtau betapa seorang itu pemakan tegar.. phewwww..

slalu aku masak utk dinner jelah. lunch sapa nak mkn ye dok? so, bl mlm, masak yg best2 sket la nak jamu perut laki. waktu rajin, 2,3 lauk. waktu xberapa rajin, 1 lauk jek. klau mmg xrajin langsung a.k.a malas tahap gaban, xmasak terus. beli jelahhhhh.. tapi jarang2 la beli sbb laki nak mkn kat umah.. (,")

masak simple2 jek. laki aku xmemilih. tapi  kena masak yg dia suka. paling senang, ada ayam or daging, setel masalah. klau ikut perut bini saja, laki mmg xmkn. over jugak kadang2. tapi xpa, sebab dia mkn yg simple2 saja.. slamattt.. nak mkn yg pelik2, sila request pada mama awak yeee... ngehngehngeh..

mlm tu, ai is malas.. blk keja, telek2 dapur, telek2 gobok, cari apa yg senang nak  masak. xmo masak nasi. jemu.. then, terpikir nak buat makaroni goreng. yaaaa.. menu mudah utk org malas... err, ok la kan, malas sket dr xmasak langsung.. T_________________T



watak2 yg terlibat.. jom kita berkenalan dengan lebih dekat...

nak buat makaroni kan? so, haruslah watak utamanya ialah encik makaroni.. rebus, dan toskan..
abang aku kata tiub basikal...caittt 

mau kelainan sket kali ni. guna daging beger yg diramas2... heheh.. cincang siap2 daging tu ye sblm masak..

sayur campur.. guna yg frozen punya.. kata malas kan? malas nak potong sayur..

cili yg dah ditumis. aku slalu buat stok. blend cili kering,bawang merah.bawang putih, then tumis lama sket. masuk asam keping,garam,gula siap2, then simpan dlm peti hais.. nak guna, cedok je.. sonangggg kojo.. xdak la tetiap kali nak guna, kena blend, tumis bagai. pakai cili giling yg beli siap tu, xsodap lah..

pelakon tambahan.. sekadar picisan, penambah perisa..

cara2nya..
tumis bawang putih, pastu masuk daging beger.. agak dah masak, masuk sayur campur.. pastu masuk cili 2,3 sudu. ikut tahap kepedasan cili tersebut. agak2 la tahap kepedasan tu. ada lagi 1 pelakon tambahan, perencah bihun goreng adabi. terlupa nak ambil gambar. padahal tarafnya hampir sama dengan watak utama tapi dilabel pelakon tambahan.. kesian... pastu masuk air sket.. tumis2, dah naik bau,  masukkan watak utama yakni encik makaroni.. gaul2, goreng, rasa. klau perlu pelakon tambahan di atas, silakan.. slalu aku guna jugak sket. sos tomato n sos cili cap life yg enak itew.. gaul2 lagi.. then, tutup api.. siap!

hasilnya..... encik makaroni selepas prose make over.. dah seperti ratu cantik yg gojes.. eh, kata encik, pehal ratu cantik pulok? pons kahh??

menu yg mudah, simple dan mampu mengenyangkan perut.. aku lagi suka makaroni, pasta or yg sewaktu dengannya dr mee or koteow, sebab berminyak.. euwww....
masak agak banyak, esok pagi panaskan, bawak g opis. mkn ramai2, syok jugak. ada rezki lebih, kita kongsi2..
rasa? sedap lah.. brani kata xsedap! tapi xleh buat selalu sebab laki aku tekak kampung sket. xberapa nak laju sgt.. bl tgk aku masak cenggini, bule plak dia tanya, ma, xdak nasi ehh? phewwwww



nih anak dara punya. tapi dia kuah lain.. spesel sket.. nnt aku up entry kuah pasta utk baby.. tp yg kali ni amni xbrapa suka. klau pasta utk baby tu ok. makaroni kan kenyal sket.. so, xbrapa jalan..


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...