Search This Blog

Loading...

Friday, October 19, 2012

Resipi Oat


baby bule mkn oat ye.. pilih rolled oat. dapat yg organik, lagik bagus. klau bule elakkan instant. bule je nak kasik, tapi klau bule elak, tak payah. nama pun instant kan? better beli yg ni..

amni suka je oat ni. nak buat pun sonanggggggg jo. pejam mata pun bule.. oh ye, oat ni berkali2 bagus dari nestum. pedulikan apa org kata pasal oat. sebab ada yg kata xbagus bg anak mkn oat? kenapa? bule kenyang jugak. ada khasiat kan? ada yg kata kasik oat nnt anak kurus. kan org mkn oat utk diet? hellooooo? oat ni bagus utk jantung ye.. utk diet mmg la bagus, tapi xdaknya ko nak kurus kering klau mkn oat ni...


nak buat mcm ni sangat lah mudah.. time xberapa nak rajin buat mkn anak, haaaa, kasik yg ni..
bahan yg diperlukan cuma oat, air@susu, then buah.. puree buah bule, buah yg asli pun bule..

rebus oat, then toskan. aku blend dlu oat tu. then simpan dm bekas. nak guna, amik yg dah blend, halus sket. but, depend kepada anak. dlu masa amni kecik, blend la. now, dah bule guna terus yg kasar tu.. pas tos, campur jek dgn puree. puree apple ke, pear ke, xkesah la puree apa. mcm yg ni aku campur dgn pisang emas. pisang xperlu dijadikan puree ye.. lenyek2 je dah cukup. bule nak campur air sket. nak campur susu pun bule. susu yg anak kita minum la. xpun guna fresh milk. terpulang. tapi aku campur air sket.

slalu menu mcm ni, aku buat utk break1st amni.. amni suka je.. asal lembik, smua ok je.. tukar2 puree buah je.. anak xhabis mkn, maknya bule habiskan... hehe...

bule try kasik kat anak2 ye..

4 comments:

  1. semga bertambah2 selera amni lpas ni ><

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaa..amni suka oat.terpaling suka oat+puree epal.. hehe

      Delete
  2. ooooo buat amni rupanya. nnti nk try kat mikail ah. tggu dia dh leh makan nnti :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. should try!mama dia buat sendri, mesti mikail suka

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...