Search This Blog

Loading...

Thursday, November 08, 2012

Amni : setahun 2 bulan

angry face again.. hadoih la amni.. angry memanjang ye.. kenan sungguh la ni. time peknenkan dia suka sgt main game angry bird. siap nangis2 nak beli bantal angry bird kat laki. seb baik laki belikan. beli hari ni, esok beranak. bahahah...

now dah setahun 2 bulan. alhamdulillah, membesar dgn sihat mcm mak bapak jugekkk... perkembangan? hohohoiii..

klau cakap, " amni, marah sket".. haaa, muka camni la yg kluar.. marah habis la ni. dahi, kening smua berkerut. dgn mata2 skali, jeling maut.
dlu ada muka busuk, now dah malas, asik muka marah je. muka busuk kadang2 jek.
dah pandai minta klau nak sesuatu. siap hulur tangan. mulut membebel2, tangan pun hulur ke kita. tau la kata nak apa yg kita pegang. xbagi kalu, nangissss.. klau suap di mkn, lambat sket, hulur tgn. nak lagi la tu.
klau kita kata "mintak", apa yg dia pegang, dia kasik ke kita. pandai! tapi, xsmua la. klau dia xnak kasik, dia hulur tapi pastu tarik balik. pandai sangatttttt.. +_______+
klau tanya "mana amni angkat tangan?".. beriya angkat tangan siap cakap yaaaaaaaa.. saya la tu, tapi ambik tang hujung je. klau mood baik la, klau tak, tanya 4,5 kali, buat dek jeee..
nampak bantal, cakap dia "aci bum", trus tdor atas bantal. apaknya la duk aci bum aci bum..
dah pandai salam dgn org. bila cakap "salam amni".. hulur tgn nak salam. siap cium tgn. memula dlu, dia heran gamaknya tgk org cium tangan. dia buat jugak tapi dia gigit tgn tu xpun dia buka mulut, tempek air liur. now dah pandai, kiss tangan je. tapi salam tu sebelah tgn jek. kira tangan mana pegi dlu, kalu tgn kiri pun kira ok.
nampak berat ke tangan kiri. ramai kata mcm tu. kidal ke amni nnt? tapi klau nak ambil barang, aku duk ajar ambil tgn kanan.
malas nak berjalan! dah setahun 2 bulan dah budak ni.. now aku slalu duk pakaikan dia kasut, then pimpin dia jln. haa, nak la jugak. dlu, langsung xnak. berdiri kejap, trus merangkak. tapi skang ni dah berani sket. klau bersiri kat sofa tu, dah bule meniti.
dah bule berdiri sendri around 15-20 second. jadikla.....
klau kita nyanyi, sambil dia berdiri, dah pandai goyang2 tangan, geleng2 kepala, gedik2 kaki.. menari la konon
dah pandai layan tv. upin ipna la apa lagi.. tapi takat 10 minit jelah.. pastu, g tampar tv pulak. bule? g berdiri kat tepi lemari tv, duk kuis2 tv. penuh cap jari dah.
suka iklan baby kat tv. yg ni dia suka. siap gelak2 lagi bl tgk baby.. ingat geng kut.
makan? kadang2 ok, kadang2 picky eater jugak. dah xtau apa yg dia suka. ada  masa mkn bnyk, ada masa mkn sket, ada masa xnak makan. ada masa, makan, then luah, pastu tonyoh kat lantai.. bagus. mak ko keja mop lantai jek hari2.. susu mmg kuat la. makan xmkn, susu tetap dihati. bagus!
paling suka cicak!! hadoihhh.. budak2 kut. maybe sebab heran tgk cicak kat syiling @ dinding, duk bergerak kan. asal nampak cicak, mulut riuh kemain.. siap bule sebut cicak lagi. asal mlm, tgk syiling, trus cak cak. kadang sebut trus cicak.
latest, tetiba pandai cakap mau mau sambil geleng2 kepala. tanda xmau.. comel gilerrr!

apa lagi ntah. mcm2 la kerenah budak kecik tu. mak bapak memasing eksaited. asal ada perkara yg baru dia buta, kalut nak crita. syok sgt tgk anak membesar kan?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...