Search This Blog

Thursday, December 20, 2012

Seminar Kebangsaan

cerita awal bulan nih. tapi baru nak hupdate. malehh...

5-7 dis lepas, opis gue organized seminar kebangsaan sumber elektronik. kerjasama dgn MOLEC. ni 2nd time buat. 1st time tahun 2010. bos kata nak buat dwi-tahunan means 3rd time is on 2014. be ready.. hehe.. venue masih tempat yg sama yakni Bayview Beach Resort Penang. dekat feringgi, sebelah Hard Rock Penang. duk tepi laut, cuci mata tgk org mandi pakai bikini. bhahaha.. tapi xdak maknanya. tgk matahari pun xsempat.
dah kata organizer, pagi 4hb tu dah bertolak. amni tinggal dgn tok. syedihhhhhh..
sampai penang pkul 1 kut. sampai2, punggah barang, trus start keja. sebab pendaftaran peserta start pkul 2. aku as usual ajk teknikal. teknikal seminar and teknikal pameran. sepanjang 3 hari seminar, ada book exhibition jugak. so, pembekal2 buku yg kami slalu deal akan join. xjoin mmg rugi. sbb lecturer akan dtg utk buat book selection. mana yg dipilih, akan terus dibeli. so duit masyuk utk diorg. takat bayar booth tu apalah sangat nak dibandingkan dgn untung selepas tu kan? eheh, aku pulak yg lebih.

dapat bilik baru. roomate aku kak long. blh geng je, xdak hal. opismate jugak walau lain unit. bilik baru, cantik jek. last2 nak tutup pendaftaran seminar, ramai plak yg nak join. end up peserta lebih dr yg diharapkan. 100 lebih. syukur. bilik pun penuh, kena extend. utk organizer ada yg kena duk family room, 4 org. no hal la. pegi pun nak buat keja kan? masuk bilik utk mandi, tukar baju and tdor je. tu pun pkul 12 baru blh tdor.

gambar baaanyak. so kita buat gini jelah  ye.
ni 1st day. pendaftaran utk peserta, pembentang dan pempamer. aaa.. utk book exhibitor. aku jaga utk pembentang and booth tu. gilir2 dgn ajk yg lain. ada yg check hotel ni and ada yg stay kat tempat lain. kali ni xkaluts sangat sbb dah ada pengalaman yg lepas. so, smua berjalan lancar.

1st night xdak apa sgt. just raptai utk perasmian besok. 2nd night pun sama. raptai utk last day. tu gambar dlm dewan. gambar kat HR tu mlm kedua. kluar g carik mkn kat depan hotel. sesaja jln2 g amik gambar kat HR. mlm je berpeluang jln2 kat situ, tapi kejap je pun. siang, nan hado. ptg2 tu free gak, ada yg g jln2 tepi laut. haku? tdor laaaaagi baik. letih weh. kehulu kehilir berlari.


gambar tuan tanah je kita letak besar godang yek. yg lain smua kita groupkan skali.  tuan tanah jek over sket... muahaha. 1st day tema utk ajk pink+purple. seb baik ada baju baru xpakai lagi. bukan takat pink ngan pepel jek, merah, putih smua ada. dah xleh beza mana 1 aku, mana 1 pokok bunga. okeh, xkelakar.. pecaya atau x, ni jek gambar yg ada. 1st day kan, kelam kabut sket. makan pun xsempat nak feeling2. ngap2, trus naik dewan. gilir2 ngan ajk lain sbb nak kena standby kat dewan. peralatan berharga banyak weh. hilang kang, menangis xberlagu. nak pose2 pun xsempat. pg tu perasmian. gila kelam kabut. peristiwa lama berulang kembali. mlm masa raptai tu dah ok, pg2 tu pun dah test ok. skali lagi 10mnt nak start perasmian, dia buat hal. lcd projector tu. tetiba bule blank. gila gelabah kami kat belakang pentas.end up xpasang pun video masa perasmian. skip terus sbb skrin blank. geram gila. pihak hotel cam buat dek je, padahal tu  smua barang diorg. kami bayar sewa tau tak. dlu pun gitu jugak la. seb baik multimedia team kami pun ada. diorg leh handle. hoishhh.. ngeri bila pikir. dah seram sejuk dah haku time tu.

kali ni guna sebesar2 dewan. dlu bahagi 2. kali ni xmo bahagi, nak guna pentas utama. perasmian sepatutnya dato VC, tapi dia kan saudi katanya. so wakilkan kepada timbalan.

perasmian. walau kat belakang agak kaluits, tapi kat depan okeh jek. org xtau pun.. hehe..

2nd day, pakai batik rasmi. biruuuu smua. ada yg puji kata cantik. hari ni smua berjalan lancar. xdak problem dah kat teknikal. 1st day jek saja buat gempak. letak gambar tuan belog jugak lah ye. aku kena key in balik pelaporan yg diorg buat. perpinau bijik mata nak baca tulisan sorang2. then submit kat bos utk buat resolusi. usung la laptop ke hulu kehilir. budak gemok kat belakang tu menyebok kaco aku. mlm tu balik bilik, letak kepala trus padam. sedar pun sebab laki tepon. klau x, mau sampai subuh. silap2 terlepas dinner.. huhu

dinner time. as usual, artis budaya la buat persembahan. kali ni tema warkah dan lagu. ada video sket diorg buat. berlakon balik zaman budak2 dlu. klakar jugak. last skali, emcee panggil bos naik pentas. bos plak panggil staf 4,5 org naik. buat chicken dance. muahahah. layan jelah. ok la jugak. hilang stress sket kan. peserta pun ikut skali. nice, smua sporting. erm, makan pun sedap dap.. makan2, gelak2, nyanyi2...

posing sket yeh.. yg bawah bergambar dgn pressenter dari luar. bagus diorg ni. asyik puji and say thank you jek kat kami. datang jauh2 kan. smuanya baik2 jek.

last day. perasmian penutup. dato VC datang jugak. semangat dia, berucap dekat sejam. puji2, crita2, syiokkkk.. hehe..
last day just ucapan penutup, then product presentation from singapore, then lawatan ke booth, and balikkkk..

merepek kat belakang. last day pakai baju korporat pulak. biruuu jugak. gambar smua dr kamera farid. dslr gitew.
majlis habis dlm pkul 12. trus pack barang, makan, smayang, balik. sempat tukar baju. rimas pakai baju nih. panehh.. aku lompat naik van. ajk teknikal pakat naik van. jaga barang.. eheh.. sampai pun cepat sket. mana taknya, xbenti mana2 dah. van jalan, smua zzzz. kami dah sampai opis, bas masih kat gurun.. seb baik naik van. muahaha..

details, g sini http://e-resources.unimap.edu.my/

jumpa lagi 2014 yee..


sampai umah, mandi2, zass g umah abah. rindu amni!! meh la peluk2 mak dia kejap, pastu g main balik. esok nangis xmo balik. hoihhh...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...