Search This Blog

Loading...

Friday, January 18, 2013

Anak

** xtaulah kenapa amni sengetkan kepala gitu. homey angattt.. eheh.. mak dgn anak sama naik pp kembong. oh my...anak pp kembong mmg comey rasa nak picit2. tapi bila mak pp kembong, rasa nak tampar2.. grrrrrrrrrrrrrrrrrr...

kak yah nak membebel kejap. mau cerita pasal anak. bukan cerita pasal anak aku ni ha, pasal anak2 org lain. bukan nak menyibuk hal anak orang ye. cuma bila dah jadi ibu ni, tgk jek anak2 org, mudah jer terfeeling.. gitew kak yah skang..

semua org yg kawen, for sure nak anak. slalunya, bl g knuri kawen, kawan2 or sedara mara or guest pun pasti bg wish selamat pengantin baru, then hujung2 tu ada wish tambahan, cepat2 buat anak or jgn tunggu lama2, beranak cepat. mcm2 lagilah, yg pasti pasal anak. kan? anak ni bak kata org, penyeri rumahtangga, rezeki kita. bodohla sapa yg kawen tapi xnak anak. maybe ada yg plan. nak tunggu lepas kawen setahun 2, baru nak beranak. nak mantapkan ekonomi rumahtangga. klau xmantap, kawen buat pe ye dok? napa xbg mantap dlu, then baru kawen. tapi lain org lain caranya. kawen ni pun tuntutan agama jugak. terpulang kepada pendapat masing2. tapi jgn la sampai cakap, xnak anak. klau pun xnak dlm masa terdekat, nak lepas setahun 2, cakap la nanti2 ke. cakap xnak anak terus, kang malaikat amin baru tau. pas 2,3 tahun kawen, rata g berubat sebab xberanak2. org dah 2,3 anak, ko sorang pun belum. pastu mula la menggelupur. then salahkan pasangan masing2 kononnya xblh bagi dia anak. pastu hari2 gaduh. no good no good.

ni crita lama yek. ada kawan aku, dekat 5 tahun kawin xda anak lagi. masa aku kenal dia, dah masuk ke 4 kawen. husband dia tu anak tunggal. husband dia xnak anak. sebab katanya klau ada anak nanti susah. susah klau dah bercerai berai, anak tu sapa nak jaga. bodo! xda anak pun ko dah pikir nnt klau bercerai berai. pastu buat pa ko  kawen kan? sakit hati aku dgr. kawan aku ni, si isteri la, teringin nak peknen and ada anak. tapi dah laki duk warning gitu, takut jugak. kena pulak dia anak bongsu, mcm termakan sket la hasutan suami, klau ada anak, susah nak jaga. nak dijadikan cerita, kuasa Tuhan, isteri mengandung. ter'eksiden la kut. kawan aku tu mcm takut2 nak bgtau suami, takut suami xsuka la kan. tapi kena bgtau jugak. kut la nak ada wajah2 gembira ke apa, mmg tak. boley plak dia kata, pasni kena saving sebab nak ada baby, bnyk nak pakai duit. tu jek padahal, dia keja besar jugak. kawan aku ni mcm stress jugak la sebab suami mcm xsuka. end up, nak  masuk 3 bulan peknen, misscariage. maybe sebab duk pikir tu jek, stress and gugur. katanya, Tuhan mungkin paham apa yg ada dlm hati dia. bukan niat dia nak gugurkan anak tu pun sebab dia pun mcm dah ready to be a mother. pung pang pung pang setahun pastu, diorg divorce. asyik gaduh, xdak persefahaman. aku penah tgk diorg gaduh. takuit kut klau dapat laki gitu. semua dia ja betul. konon alim sgt, hari2 smayang kat masjid, tapi... kosong jugak. now kawan aku tu dah kawen lain. xlama pas kawen, peknen. now baby dia dah 7,8 bulan kut. sronok sgt katanya ada anak. see?

itu cerita yg mcm tu. yg nak anak, tapi xdapat2 pun banyak. kawen 5,6 tahun, blum ada rezki. kawan aku jugak ni, dah 10 tahun lebih dah kawen, xda anak. sampai tahap nak suh laki kawen lain dah sebab nak anak. then ambik anak angkat, pun belum ada rezki lagi. percaturan tuhan tu kita xtau kan?

yang ada anak pun 1 hal. org punya usaha, ko ada anak, ko buang. ko dera. yang salah tu mak bapak, jgn la anak jadi mangsa. buang anak ni xtau dah nak kata cemana. mcm perkara kecik. susah payah peknen, dah kluar, campak ke sungai, ke tong sampah. xtau ke, 1 day, anak tu yg akan doakan kau bila dah besar besor. buat2 je tempah tiket pegi neraka jahanam.

yg kes dera 1 hal. geram aku. klau anak dah besar, xdengar kata mak bapak, bule la terima klau ko pukul. as a lesson kan? ni budak tu setahun pun belum, ko dah bantai dia cukup2. patak riuk budak tu. sampai mati ko kerjakan. adoi la... anak kau tuuuuu. kau yg mengandungkan dia, kau yg azankan dia, gamak ko baling ke dinding, pukul. ish, xpaham aku. sejak amni besar ni and mcm dah paham apa kita kata, ada jugak aku marah dia. kadang2 terjerit sket, tertampar sket, nangis beriya budak. trus rasa bersalah. tai niat nak mengajar, so kena kental. bukan la pukul tahap nak dera. klau dia jatuh, and nangis sungguh2 sebab sakit, ha, yg tu silap2 aku pun nangis sama. aku xtau la apa perasaan mak bapak yg pukul anak, then anak menangis sakit, tapi buat xtau. pastu pukul lagi. teringin nak tau apa dia rasa masa buat camtu.

lagi 1 yg anak ramai. syukur la tuhan bagi ko rezki lebih. ada org, anak sorang je. usaha nak dapat lagi, tapi xda. yg ramai tu, syukur la. meriah umah. jgn dipertikai kena kluar belanja lebih sebab anak ramai. duit xda sebab nak bg anak makan. no, tuhan dah tetapkan rezki dia. what ever pun, anak ko dapat makan and mak bapak still bule hidup kan? jangan mengeluh. ye, zaman skang ni smua pakai duit. klau anak ramai mmg belanja besar. tapi tu rezki dia kan?
dah anak ramai, jaga la. ini ko biar je anak2 tu. klau dah besar, mungkin dia dah bule pikir. tapi yg kecik2 tu kena didik, kena ajar. budak2 ni klau dari kecik kita ajar yg elok2, insyallah, elok lah jadinya. dah besar panjang, dah jadi buluh, nak lentur pun xguna dah. end up, silap lentur, patah pulak. mcm yg kita tgk skang ni la. remaja lari dr umah, lawan cakap mak bapak. mcm2 dah. sakit hati dgr. klau mak bapak bagi didikan yg sempurna, insyallah, xjadi tu smua. tapi ada jugak yg mak bapak bagus dah, tapi anak2 still nak jadi haprak. tu xtau nak cakap apa dah..


panjang kak yah berleter yek. saja buat entry ni. sekadar berkongsi rasa kan?
now, aku pun dah jadi mak bapak and 1 day mungkin akan ada anak lagi. siang malam doa yang terbaik utk anak. zaman sekarang bukan mcm zaman dlu. salah asuhan, rosak lah masa depan. berharap sangat anak2 aku akan jadi yg terbaik suatu hari nanti. kita xtau sampai bila kita boleh jaga diorg kan?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...