Search This Blog

Thursday, February 21, 2013

Hat Yai Short Trip | Day 2

pagi berikutnya, memasing bgn lambat. kak yah xleh smayang, so, lega sket. xdak la terkejar2 sgt. tapi leceh jugak bila g jenjln, tapi xleh smayang.. baik blh smayang dr "cuti".. renyah!

pagi tu dlm pkul 10 baru turun. aku dah bgn awal sbb anak dara tu bgn awal. amni jaaaaarang bgn lambat. siap mandi, berak bagai, kasik dia mkn dlu. seb baik jugak aku bwk roti gardenia sekeping 2 utk bekal amni. pagi tu bekpes amni roti gardenia cicah susu. pun habis sekeping. sambil mkn, sambil main. main telepon kat bilik. pastu k.long datang, main dgn k.long pulak..


okes.. dah siap nak g mengembara kononnya.. kak ipar aku xdak plak. dia turun lambat sket. laki i pun xde. duk mengepam --read isap rokok kat luar. kami  jek duk menggedik amik gambar kat lobby. staf hotel tu tlg amik gambar. baik je orgnya walaupun cakap english sepatah2. hantam sajalah.. janji paham..


jln sket kluar dr hotel, then tahan tuktuk tgh jalan. driver xpandai ckp melayu. laki aku buat isyarat makan, tangan suap ke mulut gitu, then bgtau muslim. angguk laju2 je pokcik tu. then pecut ke pekan. ntah kemana dia bawak kami pegi, ikut sajalah..
amierah sronok naik tuktuk.. nnt blk leh crita kat kwn2 skolah.. eheh
tgh2 drive, tetiba tuktuk benti tgh jln. hairan gak, kenapa. selamba badak jek driver tu u-turn tgh jln. hoihh! klau kat malaysia mampus kena maki! tapi kat sana, sokay, siap bg jalan.. berhemah sungguh.

kata dah pkul 10 kan? haruslah kelaparan tahap dewa. mkn kat restoren apa ntah, sbb xdak nama. ramai jugak org. nampak org malaysia jugak disitu. aku and ciklan ambik nasi kerabu. sodap gak. kak ieja ambi nasi dagang. the rest mkn roti canai. laki aku siap g tunggu kat tempat akak tu duk tebar roti. siap je ambik. sebab mcm ramai org and lambat. roti dia sedap, xtebal xnipis, rangup je. kuah pun ok. amierah je mkn 2 keping. sebab xbesar sgt roti dia mcm kat malaysia.
kami makan 2 nasi kerabu, 1 nasi dagang, 5 roti telur, 3 roti biasa, 1 milo suam, 2 teh o panas, 1 nescafe panas, 2 teh ais. total RM49. Gulp sekejap. rasa mcm mahal nak mamps!! masing2 duk congak harga sepinggan nasi and sekeping roti. tapi xdapat... mahal kan?

ada 1 family depan kami tu, dlm 10 org kut. siap panggil tokey kedai dtg kira semula. bwk kalkulator bagai. xpuas hati jugak sebab total diorg RM100 camtu. hohoi... mahal sungguh gamaknya. xpadan dgn makanan barangkali. kami anggar roti telur tu harga RM3 keatas sekeping. mamak pun kalah. kena suh diorg meh meniaga kat siam klau nak cepat kaya..

dah kenyang, tahan tuktuk lagi. bgtau nak g shopping. so dia bwk ke town, ke bazar. manusia meramai. so, mak2 jek masuk shopping laju2. bapak2 sila pegang anak. laki aku and ciklan lepak luar je. shopping situ dlm sejam lebih. kena balik hotel sebab xcheck out lagi. xbest sgt shopping situ. kat luar bazar tu murah sket, kat dlm mahal. baju pun so so je. beli baju utk anak2 jelah.

pastu, ambik tuktuk lagi, balik hotel. naik tuktuk kat pekan tu, diorg caj 1 kepala RM2 je. komunikasi xdak hal sgt, bgtau nama tempat je and ada yg paham cakap melayu. english pun ada yg boleh sket2. no worry eh..

blk kemas2, trus check out. aku tertinggal bantal amni. seb baik house keeping dah masuk nak kemas bilik, then sempat dipulangkan :). sampai rumah baru sedar, tertinggal shower gel amni and pencuci muka aku kat tepi bathtub. incik somi kata xnampak pun masa kutip brg kat toilet.. :(
pkul 1, dah ready nak blk. abg rahim pun dah sampai, so marilah kita pulang...

next entry ya....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...