Friday, February 22, 2013

Lempeng kelapa @ Peknga

tau peknga? klau org kedah perlis maybe tau. lain dr tu harusss xtau..
klau tanya lempeng, haaaaaaaaaa.. sure ramai tau..
tapi lempeng kelapa tau?
peknga buh nyoq!!!
kehkehkehkeh...

asal peknga ni ialah perkataan tempek belanga. singkatan jadi peknga. eh, penang pun panggil peknga jugak. tgk chef jo buat hari tu dlm masterchef.. tapi cara buatnya mungkin berbeza ikut negeri.

ni peknga versi kak yah and family.. ecece





inilah rupanya. nampak xcun eh? ambik gambar guna phone cokia je uolls.. nampak hodoh eh peknga nih? biar rupa hodoh, tapi makan sedapppp dap dap..

nak buat senang yoooo...
bahan2 cuma : tepung gandum, kelapa muda yg diparut, air, garam

cara2 :
campur smua bahan tu. air tu agak2 la, jgn cair bancuhan tepung tu. kelapa parut klau lagi banyak, lagi sedap. last masukkan garam sket. pastu goreng dgn minyak sedikit. make sure bagi semua bahagian kuali kena minyak. nak lagi mudah, guna pan yg non stick. tapi taruk minyak jugak. lagi sodappp.. goreng dgn api sederhana. buat tebal sket, pastu goreng lama sket. makan panas2 cicah gula merah or gula biasa. sodapppp oiiii

nih aku goreng mlm bila ntah. berebut2 mkn anak beranak. amni pun suka :)
xcaya.. sila cuba. anda pasti jatuh cinta...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...