Search This Blog

Saturday, February 02, 2013

Masak dan makan...

** eh, gambar aku skang ni smua gini jek yek? combine terus. ai is malas nak edit and letak watermark 1 persatu.. buang masa... wahahahahah

ni menu mlm bila ntah. tengok duk terperam,marilah kita update.
sayur kobis+carrot+udang+pasti sedap knorr.
ikan tenggiri+belah belakang+masuk cili+goreng garing..
tempe goreng kunyit+bawang merah ..

boleh nama resipi gitu? hantam sajalah.. yg penting, masuk perut, kenyang. and sedap.. and jimat. eh, jimat ke?

dlu klau dihitung2, masak and makan dirumah dari  makan dikedai, ramai yg kata lagi jimat klau masak sendri. nowadays, aku rasa xdak beza sgt dah. jimat tu jimatlah jugak, tgk kepada cara kita sendri la. mari kita lihat apa perbezaannya bersama2 yek..

masak / makan dirumah :
pegi pasar, beli barang basah (ikan,ayam,daging,udang,sotong+sayur2+bawang ect)
duit minyaknak g pasar dah 1 hal. klau sekangkang monyet je, ok lah. klau jauh, nak menempuh jam, then nak cari parking lagi. skang ni pulak, barang basah mahal ya ampun. bawak 50 hengget, xbanyak mana pun dapat. jgn kata kat bandar2 besar mcm kl je mahal. kat perlis ni pun dah mahal dah. walau xsemahal kl, tapi peningkatan harga tu terasa la. nak2 org cheapskate mcm aku ni, beza 20 sen pun aku perasan tau. ok, pengertian jimat tu kat sini ye, masa beli barang utk masak. klau ko mkn banyak, and nak makan yg hebat2, maka banyaklah blanja yg kluar. mcm aku, ala kadar saja. klau pegi hari tu ikan mahal nak mamps, so kita beli ayam or benda lain. pandai2 la edjas. dah beli barang, nak balik masak pulak. nak siang ikan, ayam tu 1 hal. nak kemas masuk freezer 1 hal. nak masak, then nak kemas, basuh2 pinggan, huishhh.. bukan smua org suka. TAPI puas hati la kan klau kita masak sendri. kebersihan dah sah2 terjamin. kualiti makanan pun sama. kepuasan pun ya. bila kita penat2 masak, org mkn habis. walau xpuji sedap, tapi klau habis tu maknanya bule diterima la kan?

makan di luar / kedai :
start kereta, jalan2, usha2, pilih kedai, masuk kedai, pilih menu, tunggu order, makanan sampai, makan kenyang2, bayar, balik, tdor!
2 baris je nak cita. yg jadi sampai 1 perenggan.. bahahahaha
mmg senang banyak klau mkn kat luar. xpayah susah payah masak and kemas dapur yg berkecah. cuma, siapkan ongkosnya sajaaaaa... nak sedap, bayar lebih. mau biasa2 saja, g gerai jelah. mamak pun dah mahal skang ni ye.. tapi kualiti dan kebersihan tu kita xpasti. nampak makanan mmg sedap, tapi dlm dapur belum tentu.. oh, can't imagine...

ada pro and contra nya benda ni. aku pun bukan lah kata xmkn kat kedai langsung. klau hari keja, or keluar jln2, sah2 la mkn kat kedai. so, mlm aku prefer masak. xmo lah slalu sgt mkn kat kedai. ngeri tgk diorg tuang ajinohmoto tu. xbagus kut utk kesihatan. klau aku dgr org bgtau kedai tu kotor, cuci ayam pun main2, basuh pinggan pun ala kadar, mmg xpegi dah la. rela mkn megi la dr g kedai tu. yg aku pikir, kebersihan dan kesihatan. mahal or murah, sedap or tak, jatuh no 2..

tepuk dada tanya selera. lain org lain caranya ye?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...