Search This Blog

Thursday, February 07, 2013

Resipi : Puding roti kurma

selera anak ni kadang2 xboleh nak baca. kejap suka, kejap xsuka. so, as a mother, kena la buat research bagai. try and error pun ye. amni ni picky eater jugak. klau dia xsuka, jgn harap nak bukak mulut. pastu buat la cemana pun, ubah2 sket ke, xjalan. so, kita kasik yg dia suka sajalah. mak senang, anak pun senang.. gitewww


dia suka yg keras2 like maruku or kerepek. gg baru 8 batang pun dah suka mkn. now ada gg geraham, lagila suka. yg lembik2 like tofu and agar2 pun dia suka. tapi bubur nasi xsuka dah.
kali ni aku buat puding roti kurma. alhamdulillah, dia suka. bl mkn, cakap dap dapppp.. yay, mama is heppy!!

Bahan2 :
agar-agar
susu segar / susu formula
roti gardenia 2 keping
telur sebiji
puree kurma

Cara2 :
masak agar2 dgn air. sket je agar2 tu. sekadar nak keraskan puding. air tu agak2 lah  ye. aku xdak sukatan tepat, main masuk je.
agar2 dah hancur, slow api.
bahan2 lain, blend all together-gether. bahan pun agak2 la. puree klau bnyk, manis sket la. bule tukar puree lain puree jagung ke, or taruk kismis pun bule. susu aku guna 3oz kut. sebab amni suka lebik. klau agar2 yg keras dia xlayan.
pastu masuk bahan yg dah diblend dlm periuk agar2 tadi. kacau2 kejap, tutup api. jgn xkacau yek, sebab ada telur. nnt berketul2.
pastu sejukkan : masukkan dlm bekas. mcm biasa, aku guna bekas love tu. masuk esbox, esok dah bule mkn..
bekalkan utk break1st amni..



makan petang pun boley... dan hasilnya begini... happy tummy!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...