Search This Blog

Loading...

Tuesday, March 12, 2013

Sotong goreng tepung


dah laaaama sangat aku rasa xbuat sotong goreng tepung. sejak ada amni la kut. hehe.. punya la lama. bukannya xpenah beli sotong. beli, tapi xfresh sgt. klau nak buat kena beli yg fresh, balik tu terus buat. klau simpan dlm esbox, esok baru buat, xsodappppp..

hari isnin lepas, balik keja singgah pasar mlm. tgk sotong nampak fresh je, xdak melembik sgt, zass terus.. balik rumah, laju2 masuk dapur..

meh kak yah nak share cemana nak buat sotong goreng tepung yg mcm kat kuala perlis tu. dijamin sodappppp.. percayalahh

watak utama haruslah cik puan sotong ye. nak yg fresh, xmo yg forzen. basuh bersih2  and potong ye. jgn kecik sgt, kang bila goreng, kecut, lagi kecik. agak2 la..

haaaaa.. nilah rahsia kesedapan sotong goreng tepung kak yah yeee.. tepung goreng, xkisah la jenama apa, nak beli yg kfc ke, bunga raya je, cap nona ke, xkisah. tu antara yg aku suka guna. pastu tepungg ubi kayu. yg ni utk merangupkan sotong. tapi sket je. bnyk sgt kang keras mcm ubi kayu plak sotong tu. optional, serbuk kari allagapas. xnak masuk pun xpa. tapi aku slalu tambah. nak bg ada rasa pedas2 sket. sebab tepung goreng tu slalunya xrasa sgt. mcm tawar je.


campur ketiga2 bahan tadi. nisbah dia lebih kurang mcm dlm gambar. aku main agak2 je. yg penting tepung ubi tu dlm 1 sudu besar je. jgn bnyk. just nak bg rangup je.


puan sotong tadi kena sejat yeh. kang berair, xbest. pecah telur sebijik, masukkan sotong dlm tu. godak2 bagi sotong bersatu padu dengan telur dulu.. ini faktor kepada kerangupan jugak. nak bg sotong tu melekat pada bancuhan tepung nnt..


sotong, telur dan tepung... ginilah rupanya. gaul rata yek. bagi smua part sotong kena tepung. baru best...

pastu goreng.. minyak kena banyak. part tu aku xberapa berkenan, tapi apa nak buat. nak makan sedap sangat kan? heheheheh




tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
memang rangup! sedappppppppppppppppppppppp..
xcaya, sila cuba.. confirm nak lagi.. mueheheh


1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...