Search This Blog

Loading...

Monday, April 15, 2013

Vietnam Day 3 : Sungai Mekong

lama pulak yek nak ngabihkan entry vietnam. tertangguh2 nak update blog. acaneh nak jadi blogger, update pun malasssssssssssssssssssss..

oklah, mari lah mari kita ngabihkan entry vietnam. day 3 punya cerita pulak. entry ni panjang and banyak gambar. sila jgn muntah yehhh...

day 3, tina warning, sapa lambat denda 1 dolar.. sebab slalu lambat.. biasalah kan, ramai.. masing2 mcm2 hal la. pg tu smua awal sbb takut kena denda.. haha.. sebab perjalanan jauhhhh.. pas break1st, kita gerak2 khas ke sungai mekong katanya.. yahuuuuuuuuuuuuu..

mmg jauh, dekat 2 jam jugak dr saigon. ada yg sempat tdor jugak la. nak kesana, kita naik highway. nice je view kat sana. highway dia canggih lg kut dr kita. ada tol jugak, tapi mesin jek. xdak jurutol dah. mcm nak masuk parking, ambik tiket, then dah sampai nnt, slot in tiket and bayar. maybe malaysia patut buat gitu jugak. reduce manpower and maybe bule kurangkan harga tol? tak gituuu????

otw tu,ada singgah kat 1 temple. saja tina drop kejap. klau ikut itenary yg awal, ada g masjid. tapi 1 masjid pun xsinggah.. sbb bila dia tanya, xda yg nak solat pun. aku dgn kak ija, dedua uzur. mujur jugak la kan? yg lain, maybe mereka jamak.. boleh jamak kan? mudahnya islam..


gambar sekitar temple. besar jugak temple ni. maklumat lanjut pasal temple ni tidak lah ku ingat. ada gak si tina duk congceng congceng masa dlm bas tu, tapi xberapa jelas. ada rombongan lain jugak masa tu kat sini. singgah kejap jek, then teruskan perjalanan.

sembahyang cara baru kut nih? tertonggeng ada, kona baring pun ada... org situ pun xgini aku rasa...


lenguh bontot duk atas bas, akhirnya sampai sudahhhh... ramai oi org kat jeti. org malaysia pun ramaiii...
time ni aku ok lagi.. tgk sungai yg luasssssssssssssssssssssssssssssss tu. sungai mekong ni, lebar jek dah 3km. panjangnya xdapat dihuraikan.. sebab bnyk negara ada di persisir sungai mekong.. bak kata tina, china nak claim sungai mekong tu diorg punya.. how come la kan? smuanya atas border.. then diorg buat kilang jana elektrik ke apa ntah, aku pun xbrapa ingat. so now, kesan drpd pembinaan tu, sg mekong mcm sedikit tercemar. keadaan kat situ pun xmcm dlu.. panas sket katanya.. tu smua menurut tina la. aku pun xberapa ingat sgt dah. ater, lama dah balik kan? hihihi... entry duk terperam jeee..

mcm biasaaaa... mari kita menggedik dulu sebelum naik bot. tiket xtau berapa sebab tina dah beli awal2.. sampai2, naik bot terus..
aku dah cuak dahhhhhhhhhh... well, aku ni takut air.. yaaa.. seriuss!! tinggi aku takut, air pun aku takut. iolls xpandai berenang oih.. kang lemas ke apa ke.. haishhhhh...


nama jek sungai, tapi dia punya arus tu kuat. beralun2 air. mcm ombak pun ada. aku mmg duk diam jelah. terjerit jugak la sket bl bot mcm teroleng2 sket. serius aku kecut perut!!! takuitttttt..
ko tgk la luasssssssssssssssssssssss btui sungai tu. ngeri habaq hang!!! ada safety jaket, tapi duk atas kat bumbung. xpakai pung. klau bot terbalik, nak ambik safety jaket mmg xsempat inikan pulak nak pakai.. tinggi btoi imaginasi aku time tu.. huhu.. so, duduk diam2 jelah. pegang jek bot tu kuat2.. hahahah

tapi boleh duk sengih lagi tgk kamera tu kira ok lah kan?? hahahah.. tapi dlm hati sapa tauuuu... cuak oi. atas bot ada air kelapa free.. sedapppppp.. boleh la buat penyedap hati..


angin kuat. bot teroleng2.. terpercik2 air sungai... sabar jelahhhh.. lama jugak atas bot ni. 20 mnt mcm tu kut. oleh kerna arus boleh tahan kuat, kena berpusing2 jugak bot sementara nak sampai. siap buat u-turn tu.. mmg duk berzikir jelah dlm hati aku ni...

dah selamat sampai, tarik napas lega kak yah.. hihihi..
pulau ni kata tina, xramai org. mata pencarian penduduk kat sini bergantung kepada pelancong yg datang katanya. yelah, kerja apa yg diorg bule buat kat sini kan? pulau ni xbesar pun and xda apa2 pun. means, yg ada pun org jek. xdak sekolah ke, kedai runcit ke, panggung wayang ke apa xda. ada yg tinggal kat pekan, then pegi  keja sana.. pulau ni ada pintu masuk and pintu keluar. kena jln 1 round gitu.. so, marilah kita jalannnnnnnnnnn...


1st, lalu pusat kelapa nih. apa ke nama perusahaan ni aku pun xingat. basenya kelapa. kita round a clock yeh gambar kat atas nih. 1st, pakcik tu duk masukkan kelapa parut dlm bekas utk diperah. mesin perah santan kat depan tu. dah dapat santan, diorg masak and kacau berapa jam ntah. pakai mesin jugak. klau org, mau luruh siku nak kacau santan tu. hasilnya, jadi coklat kelapa. gmbr bawah tu, coklat kelapa yg dah siap, potong, masuk bekas, jual. smuanya handmade. ada 6 perisa kut. diorg masukkan kacang skali dlm tu. antara perisa yg ada, yg aku ingat, pandan and durian. sedap jugak la. melekat2 sket mcm chewing gum sket. ada mcm2 produk lg dr kelapa like sabun. beli jugak seketul sabun kelapa tu sbb tgk muka minah sorang tu glowing gila. dgn harapan pakai sabun tu nnt muka aku pun glow mcm dia.. hahahahha. xagak2 imaginasi. coklat tu beli jugak sket, share dgn kak ieja. mahal jugak la. 6 paket, 30 hengget.. kita share sudahlah..

then teruskan perjalanan. ada jual mcm2 souveniar kat situ. tina kata situ murah klau nak beli. so,  mari kita tawar menawar. aku beli beg 2 bijik. utk umi 1, beg kain bule taruk telekung and ada jahit manik2. 1 lagi beg kulit lembu. mcm2 design, mcm2 kaler. so, rembat 1. skill tawar menawar kena haibat yeh. baru leh dpt murahhh. beli baju tradisional vietnam selai utk amni. pink lagi. k.mas over, beli sampai 2 utk anak dara dia. sebab, nak pakai thn ni dgn thn depan. hahahah.. anak dia tadika cina katanya, spare sesiap utk cny thn depan.. boleh gitu?
aku beli beg ngan baju tu jek. pastu jln2 tgk jelah. pelancong ramai gak. org malaysia pun ramai.. huahuahua..

then, sampai sini. ada pondok2, diorg akan serve air teh hijau and buah2. maybe tina dah buat reservation kut. pastu ada la minah2 vietnam ni datang nyanyi.cun2 blaka. badan mmg solid molid lah. yg xtahan, baju mmg transparent habis. diorg smua gitu. xdanya nak pakai single ke lining ke apa ke. selamba jek. nampak la bra kaler apa, size apa. diorg dtg dr 1 pondok ke 1 pondok. live band gitu. kitaorg layan jelah. nyanyi lagu vietnam, mana paham kan? skali diorg nyanyi lagu anak kampung!! hoih.. terkejut smua.. akak ipar aku saja sebut, tup2 diorg nyanyi. tapi dgn slanga diorg la. klakar oihh.. ternganga2 minah tu. bersungguh2 nyanyi. bagus kan??
then, cam biasa, kena bg tips lah. tapi si tina buat isyarat, xperlu bg banyak sgt. ok, kita ikut sajaaaa..

pastu sambung jln lagi. pusing kampung. nampak la pokok2, ayam itik segala. mcm tempat kita jugak. jauh jugak la. then ada lagi gerai2. tp mahal sket dr kat luar. tina kata, klau nak beli je, sbb nnt dah xlalu sini. yelah, jln sehala kan?

then, kita akan lalu sungai lagi skali.. againnn????? pffffffffff

tapi yg ni kak yah ok jee..

sebab naik sampan jek.. sungai pun sejemput je. hehehehehhe


tapi jauh jugak la. rasanya ada la kut dlm 3km. lebih kurang la. bersimpang siur sampan. siap berlanggar2 lagi. tapi diorg dah terrer, so xdak hal. memula tu cuak jugak la sebab duk berlanggar kan. dah lepas port, ok jek.. yg kayuh tu, ada makcik2 jek. tua2 dah. tapi kuat. carik rezki kan?
dlm ni sungai paya bakau. kiri kanan pokok bakau. redup jek cuaca, tapi panas bule tahan. tengahari dah time nih..
1 sampan 4 org jek penumpang. aku terlepas sampan awal. kak ieja naik dgn kas mas, husband k.mas and ida. so, aku naik la dgn jantan2 ni smua. 



sengal jek memasing.. sabar jelah. kat sini, kita bg tips yek. kesian kut tgk makcik2 duk kayuh sampan. kira naik sampan ni terus ke pintu keluar la. turun sampan, naik bot yg dtg td.


dah penuh, bot pun jalannnn. ingatkan dah habis, rupanya belum. naik bot ke pintu sebelah pulak. masih dlm pulau tu jugak. dekat jek.


kat sini, diorg hidangkan madu lebah. diorg bela and ambik madu lebah utk dijual. ada royal jelly skali. so, dpt la tester sorang segelas. madu lebah+limau kasturi+air dgn biji bunga apa ntah.. nice la minum tgh panas tu kan. husband k.mas siap minta ais kiub. jenuh nak explain nak mint ais tu.. xpahammmmmmmmmmmmm.. hadoih. pastu ada la jajan sket. meja kami, siap ulang tambah air. ulang bancuh madu tu lah. sampai diorg ambik simpan.. hahahah. klakar kut. org bg segelas jek, bantai minum sampai 3 gelas sorang. overr. then, pakat beli madu sorang sebotol. rm30 hengget. boleylah.. sampai hr ni, xbuat apa pun lg madu tu..

pastu, kita g soru. ada 1 restoran halal kat pulau tu. nice.. perut dah krok krek krok krek lapar. dapat mkn, smua senyap.. hahahha.. ada 1 lagi group dr msia makan skali dgn kami kat situ. meriah btul. ada lah dlm 30-40 org. siap bwk anak kecik lagi. ramai sgt pun susah jugak kan nak handle?

kenyang mkn, marilah kita pulang. eh, ada story nak kongsi. klakar habis..
alkisahnya, dlm group aku nih, ada sorang mamat nama roy. muka sebijik amy search. dgn botaknya, dgn rocknya. mulut havoc btui. yg xtahannya, boleh dia kena tinggal kat pulau nih!! haishhh.. masa kami duk pusing pulau tu, xsedar pulak yg dia hilang. org smua jln ramai2, dia ntah kemana. masa dgr minah vietnam tu duk nyanyi2 tu pun dia dah xda. masa naik sampan tu pun xdak. tapi xda sapa perasan. terperasan pun bl smua org dah  naik bot nak ke tempat madu lebah tu. si tina tu muka dah mcm apa ntah. geram la kan?  sbb dia dah pesan suh jln dlm group. jgn pecah, sbb ramai org kan? kami smua dah cuak jugak la. yelah, ntah mana2 la mamat ni hilang. cemana nak balik sana? kan kena naik bot? nak communicate dgn diorg tu dah 1 hal. dah naik bot, tina suh pusing ke entrance pulau tu balik. dia nak masuk balik pulau carik roy. skali, sampai entrance, elok jek mamat tu duk melangut kat depan jeti. klakar kut tgk muka dia. nampak sgt sayu sbb takut kena tinggal. kena bantai gelak kaw2 la. tina pun xjadi marah sbb nak tergelak tgk muka dia. rupanya dia ralit sgt ambik gambar sampai xperasan kami jalan kedepan. pastu telinga plak xdengar btul2 apa org kata. bl dia perasan kami xda, dia pusing balik. mmg xjumpa la kan? dr rock, terus jadi irama malaysia. hahahha.. pastu, ada la modal klau dia nak kata kat org. baik lambat dr kena tinggal ye dok? hahahhaha.. lawak btoi bila ingat. mulut bnyk sgt, haa, kan dah kenaaaaa..

selesai mkn, balik ke pengkalan. situ bnyk gerai jual cenderahati. tina kata murah klau sapa2 nak beli. dia bg masa setengah jam jek. xsompek oii.. aku dgn kak ieja beli tshirt yg sulam tgn tu and souveiar sket utk kwn2. alah, keychain la apa lagi.. hehe.. then balik ke saigon. otw, hujan.. pakat2 bantai tdor..


sampai saigon, masih hujan. tapi rintik2 jek. kita singgah sebentar kat hard rock cafe ho chi minh..kecik jek hard rock nih..  ada yg nak beli cap la, baju la.. kami2 ni tgk jelah.. iolss xminat.. mahal dow... so, mari kita bergedik bergambar saja... hujan2 pun boleyy..


nilah geng sepanjang 4 hari kat sana. campur dgn husband kak mas, abg herry. smua kepala tingtong jugak. gelak je manjang... tu posing tayang  gelang tgn. sebab masa kat pasar mlm masa 1st night sampai tu, ada 1 kedai tu aku masuk, bila minta kurang, dia kata aku rich sambil pegang gelang tgn aku. coiiiiiiiiiiiiiiiiiii... rupanya org vietnam xpakai gelang mas daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...



paparazzi snap gambar artis.. hahahhaha..

xlama pun kat sini. dah setel sopping, moh le kita balik. badan dah melekit2 dah. letih dah masing2. nak melintas jalan pulak 1 hal. org baru kluar opis, motor menderu2. silap2 mau mati katak tgh jln. seb baik ada tina.. heh..

blk hotel, mlm tu aktiviti bebas. dinner dlu sblm balik hotel, then tina lepaskan kami. dia bawak sapa yg nak g spa jek. adalah kut, budak2 laki tu 2,3 org. lepas dinner trus pegi. ikut itenary, dia nak bk kami g tgk putpet show. tapi masing2 malas nak ikut. mula2 aku, kak ieja, ida dgn k.mas laki bini jek xnak g. kami nak g pasar mlm. last2 smua xnak g. merajuk tina.. hihih..
sampa hotel, kami naik hotel kejap, basuh2 muka, kencing siap2, turun balik. misi mlm tu shopping for the last kat pasar mlm benh ntah. bli baju siapppp.. yay!!



klau duk kat bilik lama2, kang malas nak turun. so, kita lepak tutti frutti. depan pasar mlm jek. pasar mlm buka pkul 7.30. moh kita regangkan badan sekejap. xdak org pun dlm tu. dpt la guna wifi free yg lajuuuuuuu. tutti fruitti ni siap ada makanan lagi like burger, nasi. tapi xberani la nak  mkn kan??

pasar mlm buka, moh kita serbu. gambar xda sebab sibuk shopping. kak ieja borong banyak. nak blk jual. minta kurang kaw2 sebab beli bnyk. so, dpt la murah. puashati.. aku beli baju siap 4 pasang je. haishh. bila ingat balik, nyesal plak beli sket. dah la yg 1 tu kecik, dah dirembat adik aku. kan dah rugi.. heheh.. pastu beli tshirt vietnam utk family. sebelum tu g beli beg deuter dlu. murah gila oi.. yelah, xori kan. tapi kat malaysia, yg xori pun cecah seratus. tapi kena pandai, kang kena yg nampak sgt xori. hehehe.. aku punya ok je. ambik yg 38liter baru 30 hengget klau xsilap. nice dok??

pastu g bli telekung kat umi and adik. telekung pun banyak, cantik and murah. sampai bersila kat kedai dah setengah. then rembat tudung pulak. selendang halfmoon, syria chiffon 2 layer, tudung 3 layer, manik penuh kepala, smua ada. cantik2 and murah! kak ieja tudung saja mau 10 helai kut. baju siap 1 pun dia xbeli utk dia. smua nak jual. hahahhahah..

pkul 12 kut br naik hotel. ida pun jadi mangsa heret beg shopping skali. banyak! kain kan berat..
dah masuk bilik, masing2 pening kepala mcm mana nak packing??????
barang bnyk gila. dah sah2 over luggage.. camnoooo??


tu entry last punya crita.. sekt je lagi... tunggu ehhh??


1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...