Search This Blog

Loading...

Thursday, July 18, 2013

Tawar dan tak pedas saja jadi pilihan...

now, aku klau masak, tawar dan tak pedas.. bolehhh? hahahha

kenapa?

sebab masak sekali harung utk mak bapak dan anak. gila pemalas mak ko ni amni wehh..

klau malas mengusai diri, mmg gitulah aku masak. pastu bl laki bini nak makan, pepandai la edjas bagi ada rasa. janji anak suka.. muahahaha. sian laki aku..
bila masak, pastu rasa, kurang masin. tanya laki, dia kata ok je, xtawar pun. xtau la jawab nak sedapkan hati bini or lapar sangat, so telan jelah. pastu bini buat muka xbersalah cakap balik kat laki, ok pe makan tawar, susah sket nak kena darah tinggi. bijak tak mama? kehkehkeh..

tapi bukan la slalu buat gitu. klau malas, xpun xda benda nak masak ke, situasi ni akan berlaku. aku mmg hari2 la masak. slalu lauk utk kami beza la dgn lauk utk amni. dah ada anak kan kena masak la nak bg dia mkn. xkan anak pun nak kasik makan kedai ye dok? ada la jugak skip, seminggu sekali 2 camtu. klau buat tawar and kurang pedas tu slalunya nasi goreng ke, bihun goreng ke, sebab bila nak mkn leh top up dengan kicap or sos.. klau lauk pauk xla tawar. tu kang kena perli ngan laki aku plak nnt..

amni pun now dah pandai demand. tetiba dia kata nak asyikkk, ( nasi ), padahal xdak nasi. menggagau la aku masak utk dia. walau tau dia bukan tau apa, pastu xdak nak terasa hati klau dia mintak nasi tapi maknya bg roti, tapi seboleh bolehnya aku nak sediakan apa yg dia nak. gitewwww.. besar karang ko lawan cakap mama siap la nak oiiii..

ini cerita 2,3 minggu sbelum puasa kut. hahah.. nasib lah kan? ada nasik lebih, janganlah kita membazior ye dok? buat nasi goreng kampung. dlu klau buat nasi goreng kg, siap tumbuk skali cili padi ngan belacan bagai. now, bawang putih ngan bawang merah jelah.. letak sayur, ikan bilis goreng banyak2 ngan telor. pastu buh garam. kadang aku taruk kunyit sket, bg ada warna. dah siappppp.. bila laki bini nak makan, taruk kicap ngan sos. aku ok je.. hihi...



nih laku aku ada beli ikan dori. 3 keping kut. beriya suh aku buat fish and chip. tapi pas sudah tak beli breadcrump. cemana nak buat. nak merajuk dah pakcik tu sebab beli dah 3 hari tak berusik ikan tu. so aku olah la buat menda lain. aku buat ikan dori goreng  tepung. memula cebik2 mulut tgk ikan nih, nak fish and chip katanya. bila dah makan, esoknya request suh aku buat lagi.haaaaaaaaaaaaaaaaaa.. lain kali makan dlu, baru komplen ye bangg..

makan dengan nasi goreng kampung tawar tu.. makan saja lagi sedappp. krup krap krup krap rangup okehhh...


amni suka nasi goreng. aku klau malas nak buat lauk dia, aku buat je  nasi goreng. ala, goreng pun sesenduk nasi je. bukan bnyk mana dia mkn. goreng dengan butter.. sedappp.. pastu letak sayur like carrot, kubis or sawi banyak2 ngan telor. dia suka okeh.. mula kutip sayur dlu. dah habis baru mkn nasi.
tu nasik dah sama kaler dgn baju sluar.. kuning smua..


sayur habis dlu. pastu nak habiskan nasi bercinta la. jenuh la aku buat mcm2 nak bg dia mkn nasi, siap ada nasi terbang bagai sebab dia asyik minta keyet (carrot). nasi pun kena makan sayang yehh..




errr.. hari ni break1st amni errrr... nasi goreng kampung tawar.. hihihi

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...