Search This Blog

Loading...

Tuesday, November 12, 2013

Mari menanam hobi baru

hobi apakah yg hendak ditanam ituuuuuuuuuu.. mihmihmih..

baru nak berjinak2.. baru nak mula. duk umah dah 2 tahun kut. apa punya pemalas ini olang..



nin diaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..
hahahahaha..
kak yah tanam pkok bunga uolls... hihihi..

last month kut, ada sembang2 dgn kak su. dia bgtau skang ni dia duk menggila tanam bunga kat umah baru dia. buat pengubat stress. haishhh.. jeles iolls. terus menggedik rasa nak beli pokok bunga jugak. dah ada masa lapang sket, jomlah kita menyemai hobi baru nih. lagipun Amni dah besar, so takda lah berkejar2 sgt kan?

so, jom kita g nursery cari pokok mungaaaaaa..
pasu takdak hal, apak mentua punya banyak, terbiar, tak guna, biar menantu sebat.. hihi.. dlu2 ayah pun suka tanm pokok bunga, dah tua2 gini dia tak larat nak tengok dah. banyak jugak pasu dia. cuma kena bersihkan sket la sbb dah lama tak guna kan?

utk permulaan aku beli pokok lavender 2, bunga raya 1, bunga ros 2. blk tukar masuk pasu dulu. utk lavender aku beli pasu yg lebar sket. yg tu letak kat tangga.
pastu pegi nursery lain pulak. kat cahaya nursery kat seriab. situ lagi banyak pokok. pasu pun banyak, harga pun murah. pastu pekerja dia pun friendly. aku terus terang je bgtau saya baru nak belajar tanam pokok bunga. saya nak pokok yg senang jaga. bahahahaha..
so, tokey cina tu pun congcengcongceng crita gini2 kat aku. terus rasa teruja mcm nak beli semua pokok. kihkihkih. takpe, slow2 eh, kita beli yg murah2 dulu.
kat situ aku tambah lagi 3 jenis pokok. blk umah pindah pasu aku dapat 5 pasu sbb ada 2 pkok tu dah bercambah, so bh separate. jimat!

now, bila weekend, pagi petang aku siram. baja pun aku dah taruk. klau weekdays, aku siram petang sajalah. semangat habis ni. sronok tgk umah ada pokok bunga. nak pula, bunga raya tu berkembang elok je. seronottttttttttttttttttt..

cita kat mak aku pasal hobi baru ni. bukan nak bg semangat pun siap kata kang tak sempat tgk, pokok smua mati. coii btui la. laki aku pun sama. dia tanya aku beli pokok plastik ke? cissssssssssssssss..


next projek nak buat laman aku ni ha. besau la jugak. nak tanam rumput karpet. pasir tu dah laman dah letak. tunggu laki aku yg ntah bila nak buat rumput tu. tak larat berzikir dah aku. tu pokok2 yg ada kat tepi2 pagar tu pak mentua aku tanam masa mula2 tambun tanah.

plan nak beli gazebo letak kat penjuru pagar tu. tapi bila tgk harga, pitammmmmmmmmmmmm.. kita beli kerusi batu dululah.. murah sket.

3 comments:

  1. Taman halaman ni penting juga setiap keluarga, rumah awak ni nampaknya mcm best aje jika dipenuhi dengan lanskap yang sederhana aje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. tapi tak taulah bila nak merealisasikannya.. eheh..

      Delete
  2. luas juga laman tepi kak yah...klu letak rumput karpet ni pasti kebabom! :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...