Search This Blog

Loading...

Thursday, November 28, 2013

Peti ais


seronok tgk org ada peti ais besau stok nak masuk tdor pun boleh. hihi..
peti ais kami idok le besar mana.
peti ais 2 pintu, standard saiz je.
dah beli, dah pasang, eh rugi pulak tak beli yg besauu sket.
gitulah mak2 ni kannn?
takpe, kita guna jelah mana yg ada, ikut kemampuan..


nahhhhhhhhhhhh..
sampai 2 ke peti ais engkau kak yah?
hahaha
yg 2 pintu tu, kami beli err, last year.
lepas kawen, start duk umah sewa pakai yang pak mentua kasik. yg 1 pintu kat sebelah tu ha.
lama gak kami pakai. umo peti ais tu dah lebih dr 10 tahun ok. kondisi tip top, cuma jenis lama yg ko kena defrost bahagian beku tu. dlm sebulan, 2 kali camtu kena defrost. klau tak penuh ais dlm tu. peti ais skang dah tak dah kan nak kena defrost2 bagai ni.

aku beli peti ais 2 pintu tu bila Amni dlm umo 8 bulan camtu. yg kecik tu tak muat bila aku nak simpan stok makanan Amni. berebut la kat bahagian beku tu. kena plak kat bahagian tu kan cepat nau bekunya. sometimes lagi bnyk ais dr makanan. bila defrost, kadang2 lupa. tau2 air dah melimpah ruah kat lantai. nak mengemop dah 1 hal. end up, ada duit sket, jomlah beli yg baru.

dah ada yg baru, yg lama merajuk pulak. awal thn hr tu rosak pulak. rosak pun sbb laki aku sendri jahanamkan. nak defrost lambat, dia g ketuk2 ais dlm tu. siap tikam2 ngan pisau. tak sabar. tertikam sampai ke lantai, tembus la. kluar gas. ngeri btoi. geram aku. tak brani cakap bnyk sbb dia yg rosakkan. so, tak blh guna. duduklah ko diam2 kat situ. blh repair tp nak bawak ke kedai tu hmmmmmmmm.. alahai, berat. atas peti ais kecik tu ada warmer botol susu Amni. dah peti ais tu rosak, leh la letak menda alah tu kat situ. sebelum ni laki aku tak kasik.
dulu, heaven la ada 2 peti ais. leh separate sini nak letak apa sana nak letak apa. gituu.. yg kecik peti ais suami, yg besauuu peti ais istri. dah mmg slalu gitu, istri gila kuasa. hahaha..


mcm biasa, mesti tampal fm kat peti ais kan? hahaha
asal leh tampal aku tampal. ada laki ganas, bila buka peti ais terbang setengah fm aku. sabar jelah.
atas peti ais letak stok susu Amni. belakang tu ada kotak apa ntah. bekas kecik tepi tu, mug tanah liat beli kat hatyai.
dalam peti ais atas, kat bahagian beku, simpan stok barang basah. dah penah cita kat sini.
oh, peti ais ni pun dah lekat kunci sbb Amni dah bule buka.
aku tgh buat keja, tau2 dengar dia duk sebut "sejukkkkkkkkkkkkkkkk, sejukkkkkkkkkkkkk". pusing tgk, kepala dah masuk dlm peti ais!! sabaq jelah anak aku.


nahaiii..
padat kan?

bahagian chiller, aku jarang letak apa2. slalu laki aku letak air botol like 100+ tu.
rak pertama, ada jem roti, butter, susu pekat, cheese, jem roti Amni (puree kurma). kadang2 ada kotak coklat jugak. letak yg kecik2 ja kat rak tu.
rak kedua, ada bakul buah. kadang2 ada air vitagen or sustagen. bekas kuning tu ikan bilis. stok ikan bilis sentiasa ada kat umah. tu aku beli 1/2 kg. hihi. atas tu bekas coklat. dah lama dah coklat tu, tak habis2 sebab aku sorang je duk mkn.
rak ketiga, segala jenis bahan masakan. ada stok bawang, stok cili, belacan, sayur, cili. smua masuk dlm tipuware. aku pilih yg clear supaya nampak apa isi kat dlm. kat bahagian belakang tu ada lagi. ada bawang goreng, ada kacang goreng, serbuk cili dll. smua dlm tipuware jenis clear. cuma ada yg bekas 4 segi, ada bekas bulat. eh, sambal belacan pun ada tau ka belakang tu. pun aku buat stok. nak makan, cedok je. tak payah la tiap2 hari menumbuk sambal belacan.
bawah skali, bahagian sayur. yg ada masa tu cuma serai, limau nipis, kubis, kentang and carrot. klau rajin aku susun, klau tak aku campak je. hahaha. stok sayur slalu tak menginap lama kat situ. thats y aku tak susun2 sgt. aku bli pun tak bnyk, cukup utk seminggu je. ai kan slalu masak-- ptuiii--.
yg nampak penuh tu sebab ada stok gula and kurma dlm tu.


di pintu peti ais.
agak tak tersusun. ni kesan drpd peti ais lama rosak. klau tak elok je sebelah sini. hehe
atas, stok telur. ada stok ikan bilis megi kat sebelah tu. kadang2 je guna, so kena letak dlm peti ais. next stok ubat. penuh sebab dah lama tak check. klau tak, aku check, mana yg agak dah lama, 3-4 bulan camtu, aku buang je walau tak expired lagi. malas nak simpan lama. kang bule ambik lagi kat panel. free.. hehehe.. lagipun Amni suka sgt mkn ubat, jenuh nak menipu. pasni kena pikir solution lain.
bawah, segala maknek sos, kicap, perencah tomyam. coolfever Amni pun ada. hihi.. now aku dah masukkan dlm tipuware dah sbb kenit tu suka ambik.
last skali, air kosong. bekas biru hujung tu, air gula. aku mmg buat sesiap. masak gula sekilo, buat air gula, simpan. nak bancuh air, tak payah terkocoh nak buat air gula dah. buang masa.

tak berapa nak puas hati sgt tgk susun atur peti ais ni. lepas ni kena 5s sket lagi. susun2 lagi kasik kemas. baru sronok buka peti ais kan?
tgk peti ais org, siap ada label. huiiiiiiiiii.. rajin eh, kagum kak yah. aku takat susun jelah, nak label blm ada kekuatan. hehehe..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...