Search This Blog

Loading...

Thursday, May 29, 2014

Sweet diluar, cadbury *khinzir* didalam

Sweet diluar, cadbury khinzir didalam..
ganas tak ayat?
kahkahkah..

heboh btul kan seminggu nih.
panas kut.
umat Islam haruslah marah.
haishhh.
cadbury malaysia pulak tuuuu..
aku pun pernah makan.
tapi aku slalu beli  kat duty free, tak pernah kut beli kat supermarket biasa.
sebab yg kat duty free imported and lagi sedap.
rasanya tak sama.
taktaulah ada babi jugak ke tak..
nak pitam jugak bila ingat2 tu sebab dlu duk beli bawak balik umah.
1 family makan oi..

boleh baca kat sini..
http://tengoktvonline.blogspot.com/2014/05/ada-15-lagi-produk-coklat-cadbury.html

sini..
http://www.melvister.com/2014/05/berita-terkini-coklat-cadbury-malaysia-ada-dna-babi.html

eh, google la, banyak lagi kut artikel yg di share.
smua tu dari sumber sahih la.
bnyk NGO nak saman cadbury dan jakim skali.
kenapa?
menipu rakyat malaysia dan org islam..
semakan bulan februari nu, tapi kenapa mei baru umum?
lama kut..
bukan benda kecik.
dari jakim, bukan dari badan lain yg sah2 semak halal haram kan?
maunya rakyat tak melenting, mengamuk, buat luahan perasaan bagai..
sampai ada yg nak tukar darah bagai..
uhuk uhuk.
Islam itu mudah makcik, tak payah sampai nak tukar2 darah.
bukan kita sengaja pun nak g makan coklat khinzir tu kan?
dah ada tanda halal, so pakat2 makan.
rupanya tak..
skang ni logo halal mcm dah boleh dibeli.
tak halal, tapi ada logo halal.
tak ke menipu namanya tuu?
klau diorg buat sendri, haruslah kilang coklat tu disaman.
tapi klau dari jakim sendri, camnoo?
cemana boleh dpt logo halal walhal tak halal.
betul ke dah masuk makmal buat test?
takkan dulu takda, skang ada pulak?
konpiussss..

babi tu dah sah2 haram dlm Islam.
tapi yg aku tak pahamnya, kenapa laaaaaaaaaaaaaaaaaaaa banyak sgt kandang babi kat malaysia ni?
babi tu pembawa mcm2 penyakit, tapi org duk makan jugak babi tu.
kadang2 aku mcm nak tanya kat org cina, sedap sangatkah binatang ituu?
dulu masa duk taiping, selalu la nampak babi golek, babi panggang.
ngeri sangat oii!
klau kat jepun ke kat cina ke aku tak hairan sgt sebab sah2 diorg bukan negara Islam kan?
tapi kat malaysia ni??
ntahhh..
nak pindah g Brunei..
ok bai..


walau tau haram, bnyk penyakit blh datang dari menatang nih, tapii...
banyak pulak kegunaan dia kan?
1 badan berguna.
sebab tu lah banyak kandang babi kan?
tapi, Tuhan dah kata, ianya  haram dan jelas2 haram.
kita bnyk yg bijak pandai, maka usahalah utk cari binatang lain yg banyak kegunaan mcm si babi nih..
setiap yg Tuhan ciptakan tu ada sebabnya..

kegunaan encik khinzir @ babi.
ngeri..

skang ni, org awam pun dah mula ragu2 ngan jakim.
so, jakim please do something.
kes2 mcm ni mmg buat org tersentap.
benda yg dah sah2 haram kan?
bnyk lagi kut yg kita tak sedar.

mencari yg halal itu harus.
kadang2 kita hairan kenapa kita mudah lupa, letih, segan beribadat..
rupanya badan kita dah dicemari dengan benda2 haram.
dah jadi darah daging...
Astagfirullahalazim..
banyak lagi perkara2 lain selain dari binatang ni.
moga2 kita semua tidak ditipu lagi.
dan sentiasa lebih beringat dimasa depan..


nak semak produk yg dpt logo halal, boleh check kat sini.
tapi, skang ni org mcm was2 dah betul ke idok..
wallahulam..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...