Search This Blog

Loading...

Thursday, June 26, 2014

Rak buku : Sudut kegemaran

ini antara sudut kegemaran aku selepas yg ini..
jadi kegemaran sebab ada barang2 yg aku sayang dan minat..


rak buku iolls..
sebelum ada rak ni, aku guna rak lain.
now rak tu selamat kat dobi area.
buat letak segala sabun, pewangi and yg sewaktu dengannya..
tukar sebab rak dulu tu kecik and rendah.
buku makin bertambah, so tak muat.
jumpa rak ni kat kedai perabot yg aku selalu pegi.
tak mahal pun, rm160 kut klau tak silap.
yg pasti below rm200.
dah best buy, apek tu  tak kasik diskaun dah sebab dah cukup murah katanya.
kayu tebal and kukuh.
so, selamat utk letak buku sebab tak melayut.

rak paling atas letak 1 raga yg ada mcm2 benda.
klau zoom, nampak agak sepah.. hahaha..
kekadang rajin, kemas.
kekadang tak rajin, campak je masuk dlm tu.
mcm 1 stop center kekdahnya utk barang kecik2.
dlm tu ada digital camera, ada ketip kuku, ada tali, ada bekas spek mata aku, ada minyak gamat, ada surat2 yg main selit je dulu sebelum simpan, ada entahhhhhh..
mcm2 kut, benda kecik2 yg slalu guna.
mcm ketip kuku tu, malas nak simpan dlm bilik.
kang nak guna, laki aku tu mengagau carik pastu tak jumpa bising.
so, aku letak luar je.
sebelah raga tu ada 1 bekas kaca.
dulu aku letak atas almari pinggan aku tu.
now dah ubah ke sini.
situ buat letak kunci2.
dlu2 semua kunci duk situ, kunci umah, kunci kereta, kunci2 lain jugak.
now kunci kereta park kat meja makan je.
semua malas nak masuk bekas tu sebab nak kena buka tutup tudung.
hahahahaha..
lagipun kaca, memasing segan dahhhhhh..
sebelah bekas tu ada tabung bear Amni.
buat letak duit syiling yg terjumpa masa kemas2 umah.
tak pernah penuh pun sebab laki aku selalu je korek klau nak beli rokok.
ptuiiiiiiiiiiiiiiii...
aku asyik la isi, tapi hairan tak penuh2..
rupanya ada yg korek.
gasaklah, sebab duit dia jugak punnnnnnnnn.. hahahaha..
dia jenis campak merata duit syiling, aku jumpa aku masuk dlm tu.
tapi aku tak bgtau la tu duit dari poket seluar dia jugak. kekekeke..
pastu ada pewangi jenis spray, aku park situ jugak.
senang nak capai bila nak guna.

rak 2 dan 3 is koleksi novel dan buku2 aku.
buku2 agama pun ada, cuma tak la banyak..
hihi.. malu iolls..
novel sampai bertingkek tingkek. - panggggg sedas.
tu pun ada yg aku tinggal kat umah mak aku.
yg lama, yg agak buruk sket.
mcm buku2 from ahadiat akashah tu, dah agak lusuh dah sebab dah lama sangat.
utk rak ke 3 tu, 2 baris tu.
mostly adalah from norhayati berahim, novelis kegemaran kak yah.
ada yg org pinjam, tapi tak pulang lagi.
kena g tuntut, kang hilang, sayangggg oiii..

rak last, majalah and buku2 study aku.
tak banyak dah sebab now dah jarang sangat beli majalah.
yg lama2 smua aku dah masuk kotak.
aku tak letak situ semua sebab dulu Amni suka punggah.
habis di koyaknya majalah aku tu.
masa dia kecik2 dlu la, now tak buat dah sebab mama marahhhhhhhhhhhh.. grrrr
buku2 study slalu pas habis semester aku simpan kat tempat lain.
yg current je duk situ.
2 buah je ponnn..




ni kedudukan rak buku tu.
hujung skali kat dinding, sebaris ngan play area Amni.
dah besar ni, dia tak kacau dah rak buku aku tu.
dulu, jenuh menjerit aku..
situ ada sinki kecik 1.
now, rasa sinki tu mengganggu and tak lawa.
laki aku la tu yg berkenan yg  tu, dah pasang mcm tak cun pulak.
tunggu duit jatuh dari langit, ingat nak ubah and buat yg lain.
utk rak buku, aku ada angan2 nak buat ruang bacaan and skali dgn ruang kerja.
nak buat build in kabinet kononnya..
tapi, takda ruang yg sesuai pulak dlm kepala otak aku ni.
rugi je, buat umah besar, design sendri kononnya tapi fungsi tak cukup.
hahahaha..
redhooo..

4 comments:

  1. sinki mmg nk letak kat area ni ye kak? sinki tu comel mcm hotel punya :)

    ReplyDelete
  2. @fizah : comel tapi mcm ganggu pulak.. hehe

    ReplyDelete
  3. kalau boleh pakai lg jual la sinki tu...bole buat modal beli barang tuk kabinet baru sikit2...macam saya..beli sikit2 kat ikea (bukan kerek..sebab ikea je perabut dia boleh beli sikit2) lama2 complete..huhu

    ReplyDelete
  4. @O'gosh Iskandar : seronoknya klau kat sini ada Ikea.. hehe.. tak terpikir lagi nak jual sebab blm ada idea cemana nak buat yg baru kat situ.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...