Search This Blog

Loading...

Tuesday, July 08, 2014

Pregnant dan puasa

sapa kat sini pregnant?
macam kak yah?
eheh..
dah brapa bulan?
korang puasa takkkk?

hari ni dah 10 ramadhan..
aku dah 3 hari ponteng.
hari ni, harap2 tak ponteng.. ekekeke...

now aku dah 25w++.
dah boleh tahan lapar dah.
masa 3 ke 5 bulan dlu, alahaiii..
lapar memanjang.
lambat makan sket, perut dah krok krek krok krek dahh..
pastu masuk angin.
makan, pastu muntah.
stress oi..
risau jugak bila pikir nak puasa nnt cemana.
Alhamdulillah, ok je.
yg tak puasa 3 hari tu sebab lapar, and rasa sakit perut sebab angin.
tak payah la nak tahan, makan jelah.
thn depan kita ganti.
Islam tu mudah kan?

masa mengandungkan Amni, aku tak puasa 18 hari.
banyak kan? muahahahaha..
sebab tak tahan lapar padahal perut dah 8 bulan time tu.
menggigil2 badan lapar.
puasa dgn tak sama je, muntah hari2.
kali ni, ok sket.
maybe sebab dah 3rd pregnancy, toksah mengada sangat.
adik baby pun so far ok..
belajar puasa ye nak?
banyak pahala tauuuuuuuuuuuuuuuu?

aku ada la google and tanya2 org.
so far, azam nak puasa penuh tu mmg la ada.
tapi takmo la paksa diri.
rasa tak mampu, kita makan jelah.
kesian diri sendri and kesian anak dlm perut kan?
yg penting, tanda dlm kalendar, thn depan ganti ehhhh..

puasa cara aku yg tgh pregnant ni mudah je.
sahur wajib bangun.
ngantuk ke, tak larat ke kena bangun.
and kena makan nasi.
hari ahad lepas, aku tak puasa sebab sahur tak makan nasi.
pkul 10 badan dah menggigil. kenot tahan, so bukak jelah.
klau makan nasi, Insyallah ok.
aku amal bgn sahur makan kurma and susu.
tak banyak, kurma sebijik, susu segelas.
pastu baru makan nasik.
minum air masak, klau mampu minum banyak.
klau tak, segelas jelah.
lagipun dah minum susu segelas kan?

niat puasa, then tidor.
kadang2 tak tdor klau weekend, sebab siang nnt blh tdor.
klau hari kerja, tdor la jugak kejap.

buka puasa, lapar kan?
tapi jgnlah makan melampau sangat.
so far ok lagi.
aku bantai air je.. hahahah..
ada hari aku ok, blh makan elok2.
ada hari, badan dah menggigil, azan je togok air dlu.
lantak la nak jadi apa pastu..
aku biasa buka puasa kena ada kuih.
mkn kuih dlu, baru makan nasik.
ada hari aku tak makan nasik pun, makan kuih2 je.
kenyang sebab togok air ais 2 gelas..
muahahaha.. jgn ikut, tak elok nih.
patutnya kena makan makanan seimbang, baru badan back to normal walau puasa kan?
klau hari puasa, petang, dlm pkul 6 camtu, badan dah start nak menggigil dah.
laporrrrrrrrrrrr..
baby pun kejap2 tendang.
sabar nak sabar..
puasa ni melatih kita sabar.
kadang2 dia diammmm jeee.
risau mama.
tapi pas mama makan, dia tendang balik.
lagi kuat dari ptg tu.. hehehehe.
lapar ehhh? mama pun lapar nak oii.
ke protess? hihi...

okes, ini yg aku jumpa di internet.
boleh la refer pada sesapa yg pregnant and nak puasa.

http://www.babycenter.com.my/a1029032/berpuasa-semasa-hamil
http://drzubaidi.com/blog/adakah-selamat-bagi-wanita-hamil-untuk-berpuasa/

2 comments:

  1. boleh mummy..sebab saya dulu pun puasa gak time preggy...1 hari je tinggal tuk anak kedua..yang first x tinggal langsung....huhu...bukan memaksa..tapi kena sahur yang secukupnya la..memang x lapar pun sampai petang....Insyaallah..

    ReplyDelete
  2. @O'gosh : Insyallah.. harap kali ni dapat bertahan. baru tinggal 3 hari. lapar tu tak sangat, cuma bila perut masuk angin, mmg tak daya dah..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...