Search This Blog

Loading...

Wednesday, March 04, 2015

Cencaru sumbat. Biar rupa hodoh janji sedap

lama tak update blog, skali update nahhhhh crita bab makan trus.
bhahaha..
dasar sangat.
gambar dah sedia ada, kita update jelah dlu.
nak crita benda lain, malas nak edit gambar.
layan jelah yehh..




cencaru sumbat kegemaran sekeluarga.
amboih.
ada org panggil ikan jaket.
ikan cencaru ni, makan sedap.
tapi nak bersiang tu alahaiiiiiiiiiiiiii..
renyah.
susah sebab nak belah belakang tu.
takla susah sgt cumanya kena kerja keras sket la.
kena kasaq sket, hentak2 nak belah kepala tu.
pastu nak basuh pun bule tahan, kena hati2 kut kena tulang.
tajam wohhh..
dah belah belakang, basuh, letak tepi diam2.
toskan ye, supaya kluar air tu smua.

klau goreng saja, taruk garam kunyit mcm biasa pun boleh.
cumanya tak berapa best.
aku klau bli ikan cencaru, harus buat cencaru sumbat.
tak susah pon.
sapsapsoi je.
tumbuk cabai kering+bawang merah+bawang putih.
tumbuk hampir lumat, pastu masuk garam gula sket.
pastu sumbat masuk kat belakang ikan yg ko belah tadi.
pastu goreng.
tu je pun.
mak mentua aku tak tumbuk, tapi dia kisar.
blh je, tapi tumbuk guna lesung batu lagi best.
tekstur bawang+cili tu nnt kasar2 sket lepas goreng.
best.
klau kisar pakai blender, kena taruk air sket, pastu dia hancur terus and berair.
nak goreng tak best.
but, depends.
ada org suka blend, ada org suka tumbuk.
klau blend tu cepat la sket kan keja.



cencaru sumbat ni, pas goreng, hodoh sket la rupa dia.
hitam.
biar hodoh, janji sedap.
janji cantik, tapi rasa hampessss.
hitam tu sebab sumbat tu la, segala bawang+cabai tu bila goreng, terkeluar2 dlm kuali, hitam la jadinya.
pastu asap, kepol2 masa goreng.
terbersin2 jadinya.
kena goreng garing baru sedap.
biar je hitam tu, nampak mcm hangit sket.
takpe, baru best.
klau tak garing, tak sodap.
makan ni, sampai ke tulang laki aku gigit.
sebab tu kena goreng garing.
lagipun kulit dia tu tebal gak, sebab tu kena goreng lama sket.
kang isi dlm tak berapa masak, tak besh.



lawan dgn sup soohon.
taruk fishball bnyk2 ngan sayur sket.
hantam sajalah janji ada kuah.

2 comments:

  1. Sbb kita org utara, mmg favorite ni..
    Sy dulu pn mau calaq-balaq jari bila bersiang ikan ni.. La ni, bersiang sesiap kt pasar, huhuhu. Dok selangoq la Kata kan, haha..
    Klu resepi mak ada serai n belacan sikit. Gula mesti lebih, bg manis sket bru sedap.
    Sy pun blend, masak skjp smpi air kering, pastu simpan frozen. Dh skali buat bykk, sng sket lain kali nk mkn.

    Klu ikn cencaru, mmg resepi ni la, xda resepi lain dah yg best, hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpernah try lagi taruk serai ngan belacan tu. pasni boleh cuba.. tq2

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...