Search This Blog

Loading...

Thursday, March 19, 2015

Menunaikan janji : Zoo negara

hari Ahad, pagi2 dah bangun.
gerak Amni awal bgtau nak g zoo.
laju je dia bgn.
siap2, break1st kejap, jom kita gerak.
pkul 9 dah keluar rumah.
mlm tu tidor rumah paklong kat wangsa maju.
so, dekat je nak g zoo.
aku tak ingat apa ke nama apartment paklong tu.
kazen papa cakap situ skang ni silap2 dah nak cecah 2juta rumah tu.
nganga ke kami dengar.
hahaha..
paklong papa ni somebody gak dlu.
tan sri dato sri wehh..
masa kat parking bawah tu, kami duk nganga tengok keta.
mostly keta import.
bentley pun ada okeyyyyy..
pastu ada la keta myvi, persona bagai.
duk buat kesimpulan ngan papa, tu mesti  keta org gaji tu.
tak pun keta pak guard kan?
hahaha..
rasa hina je park keta kancil kat situ.
kekeke..



entrance..
org bule tahan ramai.
cuti skolah kan?
org kita ramai, pelancong luar pun ramai.
mujur datang awal, dapat la parking kat dlm kawasan zoo, klau tak parking jauhhhhhhhhhh..
papa hantar dlu kat depan pintu, aku bawak anak2 masuk dlu while papa pegi parking.
walau tak jauh, kesian anak2 kang panas.
konon nak g beli tiket dlu, tapi dah bawak stroller bagai, mcm susah pulak.
so, tunggu papa datang, baru g bli tiket.
cadangnya nak tgk panda.
tapi tengok ke harga tiket, telan ailio kak yah.
nak tgk panda sorang rm50 okeh.
2 org, dah sratus.. aiyoyooo.
utk budak rm30.
klau nak masuk saja tak nak tgk panda, sorang rm30.
papa kata masuk zoo je, tak payah la tgk panda.
Amni asyik sebut nak tengok remau, gajah je..
iyelah..
masa duk berator nak bli tiket tu, duk tgk gak keliling.
mana yg datang ramai2 anak beranak tu, duk bilang klau nak tengok panda, berapa kena tak tgk panda berapa pulak kena.
mahal kan? sian klau yg anak ramai tu.
kata, bila bawak masuk panda, rakyat dah tak payah g luar negara nak tgk panda.
blh tgk dlm negara je.
tapi klau mahal gitu harga tiket, berpikir2 jugak la kan?
takpelah, kami tak eksited sgt pun nak tgk panda.
budak besar Amni, tgk binatang lain pun dah syok dah..



kakak happy face sebab dapat g zoo.
siap bawak payung lagi takut panas katanya.
payung tu beli kat zoo taiping thn 2012 dlu.
masih bertahan sebab dia sayang sgt lah payung tu.
kepala panda gak tu.. hehe



adik kembong.
kakak kata adik anak beruang. sabor jelahhhh.
behave je adik hari tu. Alhamdulillah..
sronok gamaknya duk dlm stroller, kena angin lagi.
kami masuk zoo dlm pkul 10, kluar pkul 2.
adik tdor dr pkul 12 sampai balik.
lega mak. bhahaha..
minum susu 2 kali, pastu duk je dlm tu.
seronok tgk org duk lalu lalang tepi dia.
kipas atas tu, pasang bateri baru pagi tu.
blk zoo, habis bateri kipas.
non stop pasang. panas kan?



sekitar zoo.
gambar tak bnyk sgt, sebab aku malas.
papa yg bnyk layan Amni.
dia bawak pegi serata ceruk.
tengok tu tgk ni.
budak tu pun kejap ok, kejap merengek, kejap nak dukung.
biasalah, ngada kalau papa ada.
waktu dia ok, dia nak la ambik gambar.
waktu tak ok, jgn harap.
ikut jelah asal awak tak nangis and enjoy.
so far, ok je sepanjang dlm zoo tu.
tu dah jumpa panda.
siap salam ngan panda lagi.
hahahaha..

zoo negara ni luuuuuuuuuuuuuuas la hai.
kami tak naik tram pun, jalan je.
dah bawak stroller bagai kan?
jalan la slow2, letih benti kejap.
yg bnyk benti mak la.. hahaha..
nampak kerusi, duduk kejap.
pegang adik kejap, kasik susu ke.
papa bawak Amni g tengok binatang.
seronok tgk Amni seronok.
ada binatang yg dia kenal, ada yg dia tak kenal.
so, papa jadi cikgu.
pastu dia meh crita kat mama pulak.
kadang2 papa buat ajaran sesat. grrrrrrrrrrr...



adik dah seamat belayar.
masa ni lama aku duduk kat krusi tu.
kat depan ada flamingo klau tak silap.
kat belakang ada kawasan ular ke apa ntah.
lama papa bawak Amni masuk tgk dlm tu.
mama ok je, janji blh duduk.. hahaha..
masa ni dlm pkul 12 lebih.
org makin ramai.
yg tolak stroller pun ramai, yg bawak budak2 pun ramai.
dah jadi mak, ada anak, pakatlah bawak anak g zoo kan?

ada tempat kami tak pegi lama pun, ada tempat masuk kejap keluar dah.
tgk keadaan.
benti belikan air, lepak2 kejap.
botol air dia tu habis kut dia minum.
ada je lagi air masak, tapi dia nak milo pulak.
klau tak silap, dia minum air milo kotak tu 3 masa kat zoo.
pastu biskut chipsmore sebungkus yg kecik tu.
dah caj tenaga, jalan lagi.



ni je gambar mama yg ada.
adik nampak kaki je.
kat kawasan ikan.
sebelum tu sempat tgk show anjing laut.
org ramai, dah takda tempat duduk, tgk kat belakang je.
nganga Amni tgk, tak tau binatang apa. haha..
bawak turun tgk ikan, baru syok sebab kenal ikan.
apa sajalah awak ni..



sekitar zoo.
part yg Amni suka masa tgk butterfly, tengok harimau, tgk kura2.
maybe sebab binatang tu dia suka.
asik sebut nak tgk remau@harimau.
dah tgk harimau depan mata, truih kelu tak terkata apa.
dia bajet harimau tu mcm tigger dlm citer pooh kut..
pastu jln lagi, menjerit tgk kura2 besar.
kat umah tok umi kura2 kecik je, sini bapak besar kura2 tu.
memang dia enjoy sgt masa kat zoo.
Alhamdulillah...
sronok dpt happykan dia..



dah dekat 4 jam dlm zoo..
hujung2 dah...










jauh pulak gambar ni.
papa kena dukung sampai keluar!
hahahah..
sebab, kaki dia melecet jln bnyk sgt.
kesian, menangis2 sakit kaki.
pagi tu mula2 nak pakai kasut, tapi taknak pulak nak pakai selipar.
so, melecet la sebab jln bnyk kan?
lepak kat luar tunggu papa g ambik kereta.
dia dah letih+sakit kaki, duk merengek menangis je.
adik pun masa tu la nak terjaga.
pastu dua2 menangis.. adoiyaiii.
kakak menangis letih+sakit+mengantok smua ada.
adik menangis lapar.
tak cukup tangan mama. huahuahua..
otw balik, adik dah segar bugar.
while kakak, melepek dlm keta.
tertido trus masuk dlm keta padahal dr zoo nak balik umah paklong dlm 20mnt je.
sebelum tu dah syok dah, so tak heran la pastu letih kan?
lepas tu seminggu asyik crita pasal zoo je.
siap cakap nak pegi lagi..
lain tahun ye kakak?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...