Search This Blog

Loading...

Tuesday, March 24, 2015

Tambah kabinet dapur


dah lama duk berangan nak beli kabinet dapur baru.
awal bulan hari tu baru beli.
bukan sampai ribu2 pun, beli yg murah je.
kalau ikut angan2, nak buat kabinet dapur baru.
tapi duit belum jatuh dari langit.
so, ikut kemampuan jelah..



semak.
hahahaha..
kat dinding ni nilah aku cadang nak buat kabinet dapur.
bnyk kali dah kut aku duk bgtau klau ada entry pasal dapur.
nak buat sama mcm kabinet sebelah sinki and dapur tu.
busuk2, kena ada 3k jugaklah campur dengan pintu segala bagai.
so, simpan dlu angan2 tu.
plug, paip air smua dah ada in case klau nak letak pemanas air coway. hahahaha..
almari dapur tinggi tu pantry aku.
meja sebelah tu usia dia dah 10 kut. hahaha.
dari umah mak aku dlu tu.
aku bawak masa mula2 pindah rumah lepas kawen.
now dah 5 tahun kat umah aku.
elok je lagi.
cumanya agak besar, and tak berapa sesuai duk kat situ.
bab ruang sokay sebab dapur aku luas.
nak tengok entry pasal dapur aku  yg lain, klik kat label dapur kat sebelah kanan blog tu ha..




nah haiii..
waktu malas nak kemas.
campak je smua benda kat sini.
untung gak meja besar, mcm 2 bule letak.
hahahaha..
roh rajin datang, baru aku simpan smua benda tu kat tempat asal dia.
roh malas datang, apa pun tak bule.
tu mangkuk tingkat mak mentua, bakul susu anak2, maciam maciammmmm..
tak tgk bawah meja lagi.
saki baki kenduri tahun  bila ntah, smua bersemadi kat situ.
aiyooo..

jadinya marilah kita merajinkan diri yeh..



taraaaaa..
eheh..
dah bli lemari baru.
pusing2 masuk 2,3 kedai perabot jugak nak jumpa lemari ni.
nak cari yg sama mcm yg tinggi tu.
tapi tak dapek.
last jumpa yg ni, pintu lebih kurang sama, kaler sama, tiles atas je lain.
sokay la, sama gak la tu.
pegi merata kedai, last jumpa kat kedai feberet aku jugak, kedai perabot yg slalu aku beli barang.
murah je, rm200 je pun.



jadi marilah kita mengemas.
susun2 apa yg patut.
buat perubahan sket, sebelah sini buat pantry je.
ada bekas air panas, bekas air masak, mug, bekas botol susu Aniq and bakul hujung tu letak pam susu ngan botol2 lepas basuh.
situ ada plug point dah, tapi hujung sana.
so, kena pakai extension plug.
kalau almari baru tu letak kat hujung sana, mcm tak cun pulak.
lagipun seriau kut tertolak bekas air tu, jatuh nnt.
kesian kan, sebab tak da coway.
hahaha.
malas nak commit bulan2 tu buat aku pikir 2-3 juta kali nak beli.
tambah hutang..
suami pun sokay je dengan bekas air panas yg ni.
tugas dia la masak air hari2.
jadinya, kita pakai jelah apa ada dlu yeh?



close up sket.
mug tu banyak, tapi yg duk guna selalu, cawan plastik yg duk menempek atas bekas air masak tu jugak.. hahahah
kami hari2 guna pinggan cawan plastik je senang.
nak campak2 pun tak risau pecah.
klau guna pinggan kaca, Amni duk ikut sama.
malas nak bertekak, so mak bapak smua guna pinggan plastik.
senang cita.
bekas air masak tu, kena sentiasa penuh mcm tu.
aku tak bule klau air dah tinggal separuh.
mcm tak lengkap, kena sentiasa penuh.
gila. hahahha.
lagipun kami smua mmg minum air kerap.
memang hari2 kena masak air, sehari 2, 3 kali gak.
tu nak masuk peti ais lagi utk air sejuk papa.
angan2 nak beli bekas air tupperware pasni.
mari menabung.. uhuk uhuk.

dah letak gini, skang mudah gak keja aku.
sebab Amni dah bule ambik air sendri.
sejak ubah gini, lagi kerap dia minum air.
minum sket je, seronok tekan air tu la.
aku biar je, klau tumpah kena marah la kan. hahahaha.
kat skolah, cikgu dia pun isi air masak dlm bekas gini.
nak minum ambik sendri.
so, dia dah biasa, jarang la nak tumpah.
tapi biasalah dia, clumsy.

ok, tu bahagian atas.
utk dlm almari pulak.
aku mmg plan, kat almari tu nak letak pinggan cawan je.
yg nak guna kalau org datang rumah.
sekarang ni , smua tu ada dlm kotak, letak dlm kabinet dapur bawah sinki tu.
bila nak ambik, susah.
walaupun tak guna selalu, tapi nak mudahkan keja.



yg bahagian atas tu mostly hadiah kawen.
ada seg gelas+jug and cawan air panas.
2 kotak putih yg nampak bahagian bawah tu bekas kuih raya.
pastu ada 1 set sudu garfu.
saja aku biar duk dlm kotak, tak mo buka.
nak guna, baru buka, pastu simpan balik.
jarang guna kan? klau buka kang lipas la apa la.
biar jelah mcm tu. nak simpan, susun pun senang.
bawah, pinggan mangkuk.
yg tu 1 set aku beli masa baru kawen dlu.
bnyk set tu.
pernah share dulu dlm blog, thn 2011 kut.
beli kat menang glassware.
klau buat makan2, kluarkan yg tu.
ada gak pinggan plastik+kaca yg mak aku kasik.
otw ada lagi pinggan aku beli, kirim ke opismate aku g langkawi.
tak sabar oihh.
hahahaha..
tu ada ruang kosong, soon penuh la ruang tu.
so, skang ni pinggan mangkuk smua duk setempat.
senang nak ambik kan?
pinggan yg guna hari2 kat kabinet sebelah sana.
later2 aku share.



ruang sebelah kanan.
setakat hari ni isi bekas air + jug je.
later, haruslah bertambah2..
hahaha.
klau letak rak dlm ni, bule susun bnyk sket.
cumanya, almari ni rak bawah tu tak la kuat sgt.
so, takleh la nak susun berat2 sgt.
kang roboh... beli murah je kannnnn?



pandangan dari pintu masuk ke dapur.
sebelum ni, masa ada meja tu, tak luas mcm ni la.
so, skang ni dapur lebih kemas and tersusun.
ecewahhhh..
bakul biru tu, bakul susu anak2.
tiap2 minggu guna sebab tiap2 minggu balik umah mak.
so, letak situ jelah senang nak ambik.
beg merah, isi beg pam susu aku.

ternampak pulak gambar meja mkn baru kiterrr.
hehehe..
yg tu nnt kak yah story lain entry.

4 comments:

  1. murah pun takpe, ikut kemampuan..
    kabinet dapur macam ni boleh pindah-pindah.
    besar dapurnya

    ReplyDelete
  2. Wahh, byknya jag kaca tinggi tu, suka suka suka..
    Yg tu pun beli kt menang glassware ek?

    Oh ada meja mkn baru, mcm sama je kita, hehe..
    Meja lipat tadi, letak kt mana plak, kak yah?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...