Search This Blog

Loading...

Thursday, May 14, 2015

Made in Thailand

duduk dekat dengan sempadan ni untung jugak.
nak2 thailand kannnnnnnnnn?
hahahaha.
sana seronok klau g shopping.
sebab barang2 murah.
dulu duluuuuuuuuu lagi syok.
sebab duit diorg rendah.
kalau tukar duit, banyak dapat.
kena pulak barang murah, mmg syok la.
kadang2 currency tu hampir sama.
but, now dah tak mcm dulu.

lately, duit kita yg teruk.
merudum kut..
beli barang murah pun tak terasa murah sebab duit kita bnyk susut.
sebelum ni kalau ringgit jatuh pun,tak teruk sgt beza.
bulan lepas teruk jugak.
dlm bahasa mudah, beza dekat rm2..
banyak gak la kan?

cth, tukar duit ringgit RM10.
dapat duit bath dlm THB 840 camtu.
waktu currency ok tukar RM10 dapat THB 960 camtu.
ok la jugak..
duit diorg 1 kali ganda dari kita.
kita RM10, diorg THB100.
pegi siam, senang nak kira duit.
tgk harga THB250, means, RM25.
mudah nak convert.
kalau indon, vietnam, pitam tgk angka kosong.
main juta2 je.. padahal duit kita baru berapa puluh je.

2-3 bulan sekali, aku pegi la padang besar.
masuk belah siam, nak shopping.
dah selalu pegi, takda la rasa syok sgt pun nak membeli.
beli benda kegunaan harian je pun.
dah kata barang kat sana murah kan?
slalu aku shopping toilettries la.
skali beli, stok 2,3 bulan terus.
tak pyh nak ulang2 pegi dah walau tak jauh mana pun.
and laki aku mmg keja kat sempadan pun.
hehehe..
dia duta besar malaysia ke thailand.
hahahahahaha..
tu perumpamaan sedara mara aku kat dia.
sebab susah nau nak cuti on public holiday.
diorg buka sepanjang tahun kan?
oh, dia keja kat duty free.. The Zone.




last pegi sebelum masuk keja lepas beranak.
so, dekat 4 -5 bulan jugak tak pegi..
lama tu.. hahahha.
so, ada la sket hasil rembatan..

ada 2 supermarket kat sana yg aku suka pegi kalau nak shopping barang rumah.
beli segala syampoo, bedak, colgate bagai.
pastu beli periuk belanga.
mmg murah nak compare dgn barang kita.
tapi kena tgk kualiti jugak.
jgn syok beli yg murah je, tapi kualiti diabaikan.
barang2 diorg murah sebab taraf hidup kat Thailand rendah.
kalau area Bangkok sana, mahal jugak la sebab dah pekan besar.
kalau sebelah selatan Thai ni, tak mahal sgt.
area golok sana, pengkalan kubur, padang besar ni kira syurga shopping la.
ramai kut org malaysia duk masuk shopping sana.
kalau pegi Hatyai, Phuket, Danok, duk nmpk org kita je ramai.
heheheh..





antara hasil rembatan.
jgn heran kalau tgk barang2 kat rumah aku smuanya made in Thailand ye.
hehehehe..
shower gel adik kat sana cuma THB62.
duit kita dalam RM6.20.
kat sini klau tak silap RM7++.
paling aku suka beli is syampoo.
botol besar tu baru THB119 maknanya RM11.90.
masa last aku pegi tu THB109=RM10.90.
dah naik harga pulak..
ok la, klau nak compare ngan sini.
lagipun kat sini susah nak dpt botol besar tu.
slalu ada medium saiz je.
shower gel dettol tu THB99=RM9.90.
benda lain yg aku suka beli kat sana is softener baju and sabun basuh botol susu.
murah.

pastu ada lagi la benda2 lain.
barang2 plastik, and makanan.

oh, lagi 1.
susu anak.
bapak murah.
masa Aniq minum susu S26, mmg aku duk beli kat sana jelah.
zaman Amni pun.
keja papa dia la beli susu.
kat sini, sekotak RM44 - 46 utk berat 600g.
kat siam THB290 jeeeeeeeeeeeeeeeee.
beza banyak woh..
klau kotak dabel kat sini RM87++.
kat siam, THB760 tapi kotak triple.
bnyk beza kan?
then, ramai kut pakat duk p angkut susu S26 kat siam sebab murah dr malaysia.
dun worry sebab susu tu imported from s'pore
susu enfalac pun kat sana murah jugak tapi tak bnyk beza mcm S26.

mcm2 lagilah barang2 Thailand ni.
korang kalau yg pernah datang padang besar, tau lah kut.
kalau korang tgk barang kat padang besar tu murah, kat sebelah siam sana lagiiiiiiiii murah.
kadang2 beza sampai 1 kali ganda.
padahal sempadan sebelah je pun tempat asalnya.
biasalah kan, org berniaga..
klau kat arked niaga kat padang besar tu, aku klau pegi beli keronsang je.
lain2 tak bli sebab mahal.
keronsang sebab mmg situ je yg ada.
kalau masuk sebelah siam sana, tak bnyk sebab diorg ambik kat tempat lain.
barang2 kat online yg ramai sgt org duk jual tu, yg mana made in thailand tu, klau tgk harga sebenar kat sini, bule pengsan.
sebab ada yg jual triple dari harga asal.
hehehehehehehe..
tapi, mmg kena gitu la..
kos pengangkutan bagai tu kan?



so, kat umah aku ni, umah mak bapak aku pun, banyak la barang2 yg Made in Thailand.
tu korang tak tgk segala besen, periuk, pinggan bagai tu.
murah oiiii..
ada duit ngan takda duit jeeeee..
hehehehe...

korang pernah datang padang besar?
pernah pegi siam?


8 comments:

  1. x penah pi lg walaupun org kedah..hukhuk..
    bila entah nak sampai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la pegi sekali. bule nipis poket wohh..

      Delete
  2. susu s26 kt siam tu THB290 tu kalo tukar ringgit malaysia rm2.90 ka hehee...

    ReplyDelete
  3. Tukar duet kita kepada bath kt mna bole dpt rate murah? Bole tlg suggest dak? Nk p bln depan

    ReplyDelete
  4. Tukar duet kita kepada bath kt mna bole dpt rate murah? Bole tlg suggest dak? Nk p bln depan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tukar kat sempadan ok gak. sama ja kat mana2 pun, kalau nak beza pun tak bnyk sgt

      Delete
  5. susu s26 tu murahnya..bukan tiruan ke sis?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...