Search This Blog

Loading...

Thursday, May 07, 2015

Sebulan dah GST

dah reda ke belum pasal GST ni?
dah sebulan kan GST..
ke memang  takkan reda isu ni?
hahahah..

awal April masa pelaksanaan GST mmg hot lah topik ni.
pakat2 update blog pasal ni.
GST pertama ku..
gituuu..
dan jugak mcm2 lawak hambar dan tak hambar pasal GST ni.
mcm2 kut.
yg lawak gila pun ada, yg keji sgt pun adaaaaaaaaaaaaaaa.
rajin eh korang duk edit2 tu smua.
iolls tak berani la..
hahahaha.
skang kan bnyk media sosial, kejap je dah tersebar.
pakat share.
takda paedah sgt pon, tapi bulelah buat isi masa lapang, buat penghibur hati.
kakaka..

aku saja tak nak update pasal ni lagi.
now baru nak sembang2.
tunggu reda kejap.
tapi takkan reda kot..

seminggu sebelum GST, sempat la shopping sket2 barang rumah.
buat stok mana yg perlu.
idok le beli beria.
bnyk supermarket yg buat sale and org pun membeli kaw2.
ada kawan aku beria shopping.
beli sabun la pampers anak la, mcm 2 la.
bli stok bnyk2.
aku nak gak g membeli tapi tak sempat.
beli mana yg patut je.
nak buat stok bnyk2 pun, end up kena beli jugak masa GST nnt.
cumanya ko jimat la sket sebab tak bayar GST kan?
tapi nak keluarkan seketoi duit shopping bnyk2 ni teruk gak la kan?
kang tak sempat gaji pulak, ko nak makan apa?
yg ada duit lebih sokay la.
kitaorg tak la lebih sgt, cukup2 mkn je pon.




antara GST kak yah.
GST pertama gak la.
seminggu 2 lepas perlaksanaan GST baru g membeli.
itu pun hati2 nak membeli..
kekekek..

nampak sikit je kan?
tapi kalau sekali beli kena jumlah ni, kalau 14 kali beli, dah berapa?
kalau sorg beli, sekali beli kena rm2 GST.
kalau 4 juta org, kalau 4 juta kali beli, dah brapa nilainya?
tiap2 kali nak beli barang, kena belek2 dulu kena GST atau  tak?
betul ke tak barang ni ada dalam list barang yg kena GST?
company ni daftar GST ke tak?
berapa nom GST dia?
haishhhh..
kalau rajin nk membelek takpelah jugak.
kalau sempat nak belek kan?
kita yg muda belia ni sokay la, kalau mak2 kita nu.
faham ke diorg kod2 GST ni smua.
dah tak paham, tak pasal je kena tipu, kena caj.
mcm 2 crita kut yg timbul selepas perlaksanaan GST ni.

kat opis, aku terlibat dlm pembelian barang2 jugak.
sekali beli barang, tgk caj GST, bule pitam.
beli bnyk, tinggi la jumlah GST tu.
cecah ribu2 pun ada.
sedihhhhhhhhhhhhhhhhhh..


berita yg disebar, lepas perlaksanaan GST bnyk barang akan turun harga.
tapi aku rasa, mcm bnyk yg naik harga je.
yg turun tak sampai 10 sen pun.
yg naik, 6%.
cemana?
barang yg tak kena GST, naik harga jugak.
barang2 keperluan harian, yg kita guna hari2, kena GST.
adoiiiiii..
nmpk sikit, 20 sen je, tapi kalau tiap2 kali beli kena bayar, banyak la kan?

pada setengah org, mungkin nilainya kecil.
tapi pada yg kurang mampu, mcm mana?
bukan semua org bnyk duit..

tu dah 1 hal..
seterusnya, hasil GST tu kemana disalurkan.
rasanya, topik ni takkan habis diperkatakan.
aku takmo komen bnyk sebab aku tak pandai sgt.
silap ckp kang tak pasal kena hentam.
nak bercakap, biar ada fakta dan bukti kan?
dah mcm2 yg aku baca kat media sosial ni.
tinggal nak percaya atau tak je.
korang pun sama kan?


kalau betul perlaksanaannya memberi manfaat, Alhamdulillah.
kalau tak.................
manfaatnya kepada siapa, kemana...
jadi pemerintah, jadi ketua bukan kerja mudah.
amanah yg diberi, kena jaga sebaiknya...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...