Search This Blog

Loading...

Friday, August 21, 2015

Ladang Nira Nipah Kipli

sebelum puasa hari tu ada pergi ke Ladang Nira Nipah Kipli.
kat perlis ni rasanya semua pakat dah tau.
glemer sgt ni.
org luar pun dah.
iolls yg duduk kat perlis ni tak pernah pegi.
teruk teruk.
tak ingat masa ni cuti apa sebab encik papa ada.
gigih la on waze la google maps la nak pegi sana.
sebab dua2 tak tau kat mana.
masuk dlm kg segala bagai.
tanya2 org pun tak paham sgt.
google maps bawak ntah kemana2 tapi sampai juga akhirnya.
masuk kut tengah bendang bagai.
sabar jelahhhh.





serius aku sendri tak tau camna nak guide pegi sini.
sebab kami ikut jln kg masuk kut tgh bendang bagai.
padahal tak la susah sgt nak pegi sini sebenarnya.
maybe kalau pegi sekali lagi, paham la kut jalan tu.
yg pasti kat kawasan kuala sanglang sana.

ni kat depan.
tepi bendang.
kiri kanan depan belakang bendang sesaja.
bendang tu sawah padilah ye..



pastu nak ke sana, kena menapak nun ke dlm yeh.
parking dlm penuh masa kami sampai, so parking kat luar kat tepi2 jalan.
skali tgk dah mcm kenduri sebab bnyk nau kereta.

tu kat depan bendang, kat belakang ladang nipah.



jom menapak..
anak dara mengada sket hr tu sebab apaknya ada.
takmo jalan, nak berdukung pulak.
so, papa sila layan lah yeee..



suasana sekitar ladang nipah kipli.
pandai owner ni.
ladang nipah, dia buat kedai kat dlm tu.
dia oter2 mana yg patut.
tambun2 sket, buat jambatan, buat  tempat duduk celah2 pokok nipah.
luas jugak kawasan ni.
 dia buat pun lawa.
ada gazebo, ada buaian, ada kerusi batu, meja mkn smua.
bnyk gak meja and tempat duduk.
tapi org yg bertandang lg banyak.
so, kena tunggu kalau nak makan yee
org dah bangun, laju2 g cop tempat.
masa kami pegi pun gitulah.
ramaiiiiiiiiiiiii org sbb hari sabtu.
kena tunggu.
dah ronda sampai hujung tak nmpk meja kosong
tgk ada 1 meja ni, kapel tu dah nak habis mkn, so berdiri dekat ngan meja diorg.
mujur la budak tu pun ok, siap panggil mai la kak, kami nak habih dah..
dia pun tau org duk tunggu meja, mkn laju2 bg can org lain pulak.



main menu kat situ of coz la nira nipah.
beriya papa nak mkn, beratur kemain panjang, skali nira habisssssssssssssss..

pegi kedai nak makan nira, nira habisssssssssssssss..
hahahahaha
tak kelakar...

so, mkn jelah apa yg ada.
menu lain ada bihun sup, laksa, ais kacang.
pastu segala jenis air la.
yg lain aku tak ingat sangat ada apa lagi.
laksa sedap jugak.
aku makan bihun laksa.
bihup sup kureng sket.
ais kacang sedap gak.
harga pun not bad, bule tahan.
tak ingat dah berapa kena sebab dah lama nau pegi ni.
hehehe..


ehem ehem...
adik takda, tinggal umah tok umi.
adik aku ikut sama ni sebab keluar g cari barang dia.
tengok  muka Amni, duk bad mood lagi.
haishhhhh..
sabar jelah budak ni..



nah, kepada yg nak datang sini..
tutup hari isnin ye...
pkul 2.30 baru buka sampai petang.
tapi budak2 keja cakap nak minum nira datang awal.
sebab selalunya pkul 4 nira dah habisssssss.
soon, papa kata nak datang lagi.
nak rasa kesedapan nira nipah kipli...

2 comments:

  1. mmg tak sesuai pi ladang nira nipah, nira nipah tak dak, huhuhu...
    mmg hampa sgt la, adoi...
    sat ja noh, waktu kedai buka..
    sbb kt perlis, boleh la enSuami akak pi lagi lain kali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, nak pegi lagi nnt. tapi kena p awai la. kang p, nira habis lagi. menangissssss tepi pokok nipah

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...