Search This Blog

Loading...

Friday, September 04, 2015

Bekal makan Aniq

kita citer pasal anak pulak.
pasal makanan anak.
aku bab makan anak ni, aku over sket.
dulu masa Amni lagi over.
utk Aniq ni kurang over sikit.
bukan sebab tak sayang anak ke apa eh..
masa tu kadang2 jd buat kita kurang over dah.
hahaha.
dulu anak sorang, sempat la ko nak buat mcm2.
anak 2 skang ni kadang2 huru hara hidup.
maybe bila Aniq besar sket ok dah kut.
dia skang tgh duk gatai bangun berdiri lepas tangan.
kemainnn.
tak bule leka sangat.
Alhamdulillah setakat hari ni tak pernah jatuh lagi masa dia berdiri sebab dia berdiri lepas tangan tu masa dgn aku je.
pastu nak melekat je.
dah lebih dari handbag dah ni.
kalau handbag bule juga letak tepi kejap.
ni dah sropa 6pax kat perut, asyik nak melekat.
kadang2 ok, kadang2 kelautttttttttttttt..

eh, nak crita bab makan kan tadi?
sory kak yah melalut..
hahaha..

Alhamdulillah, sejak Aniq mula makan sampai hari ni aku masih istiqomah utk buat bekal makanan dia setiap hari.
sama mcm kakak dulu jugak.
tiap2 hari aku masak sendiri makanan diorg and bekalkan kat pengasuh.
ringan sikit keja pengasuh.
dia pun bukan jaga Aniq sorang, ada 2 budak lain.
then aku pun tau apa anak aku makan hari2 sebab kita yg masak sendri.

kadang2 aku masak siap2 malam tu utk bekal esoknya.
kadang2 aku masak pagi tu.
depend kepada masa dan situasi.
nak masak makanan budak bawah 2 tahun ni senang mak enon.
tak guna bnyk bahan, nak rasa manis ke masin ke apa.
no sugar and salt added!
so, campak2 smua, masak, dah tutup api.
tak payah nak rasa ke apa dah sebab sah2 la tawar kan?
pastu bukan nak kena buat kari ke apa ke.
menu aku yg selalu duk ulang sup, masak lemak, tumis air tak pun goreng ikan je.
kalau goreng ikan ada la kuah lain pulak.
mahap la dik, mak ko skang ni tak sempat sgt nak varietykan menu awak.
tapi tgk dia telan semua licin.
bagussssssssssssssssss.. senang keja mak ko.



ni bekas makan Aniq.
kakak punya, now adik pulak guna.
aku beli kat Milk a deal dulu.
RM60++ kut, tak ingat sgt.
kedap udara, tahan lasak sebab steel.
dlm tu ada 3 bekas kecik.
sesuai utk sekali makan.
1 utk nasi, 1 utk lauk, 1 utk break1st.
mudah.



ini utk break1st.
roti bakar je hari tu.
sapu unsalted butter, bakar atas pan kejap, pastu sapu puree kurma.
then aku tekap bentuk bunga.
sekeping roti aku guna tu.
tak tau la habis ke tak makannya..



ni utk lunch.
hari tu aku masak nasi, letak puree carrot skali.
masak moi lagi walau Aniq dah bnyk gg.
belum bagi nasi keras lagi.
aku guna beras yg dah siap mesin tu utk masak moi ni.
so, kejap je dah masak.
beli kat padang besar sana.
bau mcm beras wangi tu.
utk lauk aku buat telur dadar je hari tu.
moi dah ada puree carrot, so utk lauk goreng telur jelah.
Aniq ok mkn telur takda alergik.
telur  tu aku goreng guna unsalted butte.
buat telur dadar pastu tekap bentuk bunga jugak.
simple je kan?
yg penting masak sendri.

selalunya mlm pun menu sama.
Aniq makan apa semua ok je, memang licin.
puas hati tgk anak makan.

soon klau aku rajin aku share menu2 Aniq.

6 comments:

  1. Esok anak2 dah sekolah pun..mmg kena sediakan makanan utk diaorang..bukan apa..risau

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul... moga2 tu pasni mak istiqomah nak buat bekal anak

      Delete
  2. waaa.. teman lak teringin nak makan.. huhu

    ReplyDelete
  3. Good sharing. Nanti saya boleh cari jugak bekas ni utk bekal makan anak saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lama beli ni. sekarang ni dah mcm2 patern dah ada. siap duit je.. hehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...