Search This Blog

Loading...

Tuesday, September 22, 2015

Menu Aniq : ayam goreng kunyit




bekal makan utk adik.
moi dengan ayam goreng kunyit.
1st time buat utk dia.
asyik buat sup je, yg berkuah je, kali ni tukar sket.

isi ayam potong kecil2.
ikutlah bnyk mana nak buat.
dah basuh, tos kejap.
pastu gaul dgn kunyit.
kalau boleh tak payah letak garam.
kalau nak letak pun sikitttttt je.
jgn mcm nak buat utk kita org besar makan.
utk menu ni, aku tambah kentang goreng.
potong kentang nipis, gorengkan sekejap.
pastu baru tumis bawang merah+bawang putih.
agak garing, masuk ayam td.
gorengkan kejap jgn sampai garing kang keras kejung ayam tu.
tak sesuai la utk budak besar Aniq kan?
agak nak masak masukkan kentang td.
nak  masuk sayur lain like carrot pun boleh.
pastu godek2, then tutup api.
dah siap.

senang kan?

Aniq suka!
wahh, mcm papa dia jugak suka ayam goreng kunyit.
lenyek2 ayam and kentang tu, campur nasi lembik dia, bnyk dia makan.
senang hati mak.

buat mkn utk anak, toksah stress, simple2 cukup dah.
variasikan sket, rajin2 carik menu supaya anak suka makan.
budak besar tu kalau tak kena gaya akan jadi picky eater.
so, mak2 kena bijak yeh..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...