Search This Blog

Loading...

Wednesday, October 21, 2015

Bila Amni solat

Amni dah pandai solat.
dah tau step.
mana yg dulu, mana yg last.
dah bule hafal bacaan dalam solat.
bnyk yg dia dah blh hafal.
hati mak ni tak tau nak describe mcm mana bila tgk dia solat and baca smua tu.
sebak, seronok, bangga tu smua bercampur baur.
moga awak terus diterangkan hati utk mudah belajar wahai anak.

sebelum ni dia just mengikut je apa aku or papa dia buat.
berdiri, kiam, rukuk sujud smua tu.
bacaan tak tau.
yg bunyi Allahuakbar je.
kuat plak tu.
dah p sekolah ni, mestilah cikgu ajar kan?
ada harinya ada amali solat.
sikit2 now dah pandai bnyk.

telekung dia dah ada 2 pasang.
1 aku beli kat bandung dlu, but now dak kecik.
then kawan aku kasi sepasang.
aku tempah telekung dengan dia, lebih kain dia buatkan utk Amni.
saja dia buatkan sebab dia mmg nak buat contoh telekung budak sepasang dengan mak.
lawa, material lycra high quality.
from Awana Mentari.
aku bnyk gak koleksi dr butik ni, lawa2 and kain berkualiti.
blh chekc fb dia kalau nak tgk.

back to Amni.
sejak dah pandai bacaan dlm solat, asyik la nak sembahyang.
dia sebut solat sebab cikgu dia sebut solat.
aku sebut sembahyang, dia tetap kata solat.
boleh la nak, sama je.
kalau datang mood dia, dlm sehari tak tau berapa waktu dia sembahyang.
asyik la nak solat, berapa rakaat entah la.
takpelah, mama tak kisah pun.
mama layan je.
tgk je kerenah dia sementara dia nak buat kan?
kalau waktu malas tu, jgn harap laaaa.

aku kasik ke dia sejadah kecik yg selalu aku bawak g travel memana.
lagila dia syok nak solat.
sebab dah ada telekung dan sejadah sekali.
pastu siap gulung2 mcm mama jugak.
seronok sebab telekung mama sama mcm Amni katanya.
kadang2 nak berimam dengan mama.
boleh tapi hati kena kental sebab nnt ntah apa2 dia baca lagi kuat dr imam.



ni masa maghrib.
entah berapa rakaat taktau la.
niat arab lain niat melayu lain.
hantam sajalah kakak....

step dah tau.
bacaan pun bnyk yg dah tau.
doa iftitah, surah alfatihah, bacaan rukuk dan sujud, iktikad, duduk antara 2 sujud and bacaan tahiyat.
mama bangga sangat kakak!
cumanya ko kena tahan jgn gelak ke apa, tegur ke waktu dia baca.
biar je.
dengar and buat taktau je.
klau tegur kang dia sentap taknak solat dah.
ada yg lancar ada yg betul ada yg pelat ada yg salah.
takpe, janji awak tau tu yg penting.
yg agak kurang lancar is tahiyat.
lain2 dah lancar bule hafal penuh dah.


benti minum air.
kakak penat katanya.
mau tak penat, dah sropa solat sunat terawih dah aku tgk.
bnyk sgt rakaatnya...

nak buat benda baik ni mesti bnyk cabaran kannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn?
so, ada lah jugak cabaran2 kecil utk kakak.
kecil tak kecil sangat laaaaaaa.
kena tabah ye kakak...








































ni lah dia cabarannya.
kena tabah kalau tak bule hilang sabar.
hahahahhaa

kakak duk duduk antara 2 sujud, lajuuuuuuuuuuuuuu ja dia p kacau.
pastu mula la adegan jerit menjerit bagai.
marah la kakak sebab adik kacau kakak solat.
aku tgk dr jauh je malas nak campur.
lantak hampa laaaa.
janji tak bertumbuk sudahhhhhh.
so far kakak tak pernah buat lagi adik dia.
dia jerit2 marah je pastu nangis sebab adik menang.
hahahaa



another day..
dia p duk jadi tugu depan kakak pulak.
ni tghr nak tdor dah ni.
kakak nak solat zuhur, mama dah setel duk landing atas tilam dah.
adik yg duk landing sesama, laju ja p kat kakak bila tgk kakak bentang sejadah.



nak gelak ke nak marah ke taktau lah...
ginilah ragam anak2.
kesian kakak dik awak selalu buli dia.
seb baik kakak awak baik..

sekarang ni duk ajar kakak niat solat yg betul.
ada yg cikgu ajar dia ingat ok la.
ada yg dia tak ingat tu dia bantai je sebut apa2.
takpe, janji awak buat, mama ok dah kakak.
doa mama moga awak diterangkan hati utk mudah belajar dan jadi muslimah yg baik nnt.



2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...