Search This Blog

Loading...

Tuesday, December 08, 2015

Homescholling : aktiviti kolaj

walaupun Amni dah setahun pergi skolah, and dah nampak banyak sgt perkembangan dia, as a mother kita takleh serah bulat2 pada cikgu saja utuk urusan mengajar anak kita.
kat rumah boleh tahan sebok, tapi aku cuba jugak cari masa utk buat aktiviti dengan Amni.
tak payah buat yg susah2, mengajar mcm cikgu2 dia, simple2 pun ok.

bila dia buat apa2 kat skolah and sometimes bawak balik rumah hasil kerja tangan dia, aku tgk dia suka and excited sangat.
so, kita cuba buat dia bertambah2 excited.
hehehe.

budak besar ni kalau asyik suruh baca a b c je, memang diorg taknak.
kita kena kreatif utk buatkan diorg suka belajar.
play and learn.
gituuuu.

salah 1 aktiviti yg Amni suka ialah kolaj.
aktiviti menampal.
tak susah pun nak buat kat rumah.
korang cuma kena ada :
glue stick (kalau guna gam yg cair tu kang comot).
kertas warna warni
gunting
and kreativiti.

aku bantai edit je gambar apa2.
utk kali ni aku buat gambar bunga.
guna mic office jeeeeee.
pastu print.
then aku beli kertas warna warni.
beli gunting yg lekuk2 tu.
gunting bulat2 pastu suruh dia pelekat.
simple, tu pun dia happy sangat.



kesilapan :
aku terlupa utk buat border saja pada gambar bunga tu.
aku print gambar bunga yg ada warna.
masalahnya aku print hitam putih je, so gambar bunga tu jadi kelabu, tak lawa.
patut buat kosog je.
lepas tu aku edit and print semula.
ni dah berjanji dengan dia, so buat jugak la.
takda hal pun, boleh je tampal.


guna gunting yg ada lekuk2 tu.
so, bila gunting lawa la sket.
alah, senang je pun nak buat ni.
korang pun boleh buat kat rumah ngan anak2.
mmg budak baya2 ni suka la ngan aktiviti kolaj ni.
kat skolah maybe cikgu dah ada jadual aktiviti kan?
so bila bule buat kat rumah, mmg syok la dia.
bnyk lagi gambar yg aku buat utk dia.
yg renyah masa nak menggungting tu la.
but sokay, buat slow2.
bila dia syok, mak pun syok.
ada gambar love, gambar rumah, mcm2 la..
ni je yg aku sempat snap sebab adik pun sebok lahai nak membantu.

4 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...