Search This Blog

Loading...

Thursday, December 31, 2015

Laksa sardin

dah lama nak buat laksa sardin.
kawan skolah asyik la share dia buat laksa sardin.
senang mak enon, pastu sedap pak enon.
hahahahah

hari apa ntah, terasa teringin, balik keja pederas g carik barang.
3 kedai pegi baru jumpa daun kesom..
seb baik ada, kalau tak berkubur harapan.

memang senang nak buat laksa sardin ni.
bahan2 pun mudah nak dapat kecuali daun kesom tu la.
nak mudah, tanam sendri belakang rumah.
beli, seikat singgit.
nak guna sikit je, rugi la jugak kan?

bahan2 utk kuah :

sardin 1 tin besar
bawang merah
bawang putih
cili kering
belacan
asam keping
daun kesom
air
nenas
ikan kembong rebus * optional

cara buat kuah. - aku tgk skali resipi laksa by rizalman. jgn main2, rizalman pun pandai buat laksa uolls...
sebelum mula buat kuah, boleh rendam dulu laksa tu. nnt nak rebus tak la lama sgt.
masak air, betul2 mendidih, baru masukkan laksa. dah masak laksa tu nnt, sejatkan.

mula2 kupas bawang merah+bawang putih.
utk setin sardin saiz besar aku guna dlm 6 ulas bawang merah sederhana besar.
5 ulas bawang putih.
cili kering dlm 6-8 tangkai.
bergantung tahap kepedasan yg korang nak.
pastu kupas nenas, ambik dlm 4 keping nenas tu.
belacan dlm besar ibu jari
blend smua benda tadi = bawang merah+bawang putih+cili kering+nenas+belacan.
dah hancur lebur, tuang masuk periuk.
pastu blend pulak ikan sardin.
tuang smua kuah dan ikan, pastu blend.
tapi aku asingkan dulu tulang sardin tu.
ni optional - kebetulan ada 3 ekor ikan kembong@temenung dlm esbok.
aku rebus kejap, asingkan isi dgn tulang, then masukkan sekali dengan ikan sardin tadi.
pastu blend together2.
make sure smua bahan blend tadi, halusssssssssssssssssssssssssssss..

dah siap blend, smua curah masuk dlm periuk.
tambah air, campak masuk asam keping.
rebus naik smua.
agak mendidih masukkan daun kesom.
bnyk pun best jugak kang wangi 1 rumah.
pastu perasakan dengan garam +gula.
dah mendidih, bule tutup api.
siap!!
senang je kan?

utk bahan sampingan mudah je pun.
timun
bawang besar
daun salad
nenas potong dadu
telor rebus
limau nipis
 



telor rebus kat bekas lain.
isi dlm bekas ada partition mcm ni senang keja.



my 1st time laksa.
muahahaha.
ni 1st time aku buat laksa tauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..
aku bukan penggemar laksa sgt, mkn jugak la kalau teringin tu.
walau 1st time buat, sedap laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa hai!
hahaha
tak caya hampa try.
kalau laksa biasa, tak masuk sardin tu  kan?
pakai cili kering bawang blablabla tu la.
pastu kena bersiang ikan, rebus pastu asingkan isi tu pulak kan?
renyah.
laksa sardin senang nak mati.
tak masuk dah ikan rebus pun ok.
tapi dah kebetulan ada kat dlm esbok, simpan lama2 kang keras kejung ja ikan tu, makanya aku humban skali dlm kuah laksa.
pon sedap.
aku mkn ulang2 hari tu sebab sedap.
tambah kicap sket and perah limau nipis.
memang terangkat wohh.

dah teringat2 pulak dah ni.
nak buat tu takda hal, nak mencari daun kesom tu la.
hahahah.
skali skala buat ok la.
dah masuk menu baru selain bihun sup and soto.
hihihi.. tu ja yg aku kerap buat kat rumah ni.
menu pelik2 jgn dicuba kang takda sapa makan, rogi.
korang yg suka laksa tu bule la try.
yg tak suka pun bule gak try, ubah selera.
hehe..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...