Search This Blog

Loading...

Wednesday, January 27, 2016

Agar agar sumi jely gedik gedik



menu minum petang weekend yg lepas.
saja buat layan tekak.
lagipun bapak lah senang nak buat.
aku bantai buat ja ikut suka hati.
aku guna serbuk agar2 yg peket kecik tu.
takda pulak gambar, lupa.

aku share la sket agar2 senang mak enon ni.
guna agar2 serbuk, mmg mudah.

bahan2 :
agar2 sebuk peket kecik.
1 tin susu cair.
air 600ml
gula 1/2 cawan
sumi

masukkan serbuk agar2, gula, susu dan air.
masak sampai agar2 betul2 cair.
agar2 serbuk peket kecik tu bersamaan 1 liter air.
1 tin susu cair dah 400ml, so tambah lagi 600 ml air.
- tapi korang tgk la jugak instruction kat belakang peket tu yeh. kut brand lain, lain pulak sukatannya. kang lembik pulak agar2 tu.
aku guna serbuk agar2 perisa stoberi.
then tambah pewarna merah sket nak kasik terang.
agar2 dah masak, tuang masuk dlm bekas dan sejukkan sekejap.
aku suka guna agar2 serbuk ni sebab agar2 serbuk ni kejap ja keras.
nak cepat masuk dlm peti ais dlm 5 minit.
dah sejuk sket, baru masukkan sumi jely tu.
kalau masuk masa panas2 tu kang cair plak sumi.
nak susun camna, nak letak brapa ketul tu ikut sukalah.
pastu masuk peti ais balik.
makan sejuk2 baru layannnnn..

Amni tengok suka sangat lah dia.
budak2 kan?
tengok benda makan gini memang diorg sukalah.
aku buat tak manis sgt, less sugar.

korang boleh cuba resipi senang nak  mati ni.
+_+

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...