Search This Blog

Loading...

Friday, January 29, 2016

Being a mom is...

dapat di FB.
ada yg share.
nak share kat sini pulak sebab best kut.
hahahaha..
ini situasi biasa.
belum kawen, tanya bila nak kawen.
dah kawen tanya bila nak dapat anak.
dah dapat anak, tanya bila nak dapat anak.
pfffff..
yg bertanya tu ikut sedap tekak ja, yg ditanya tu, telan ailio nak jawab.
sebab org ni mcm2 kan?

rasanya semua pregnant mom gini kan?
hahahahahah
laki aku pun cemuih bila bini duk tanya gitu.
masa pregnant anak 1st gini la.
dah masuk anak 3, tak payah tanya, sendiri bgtau diri dah gemok mok.

ni mmg masa yg ditunggu2.
rasanya sejak ada Aniq,payah kut aku nak tidor siang.
nak bg budak kembong tu tidoq, cabaran dia lagi susah dari mendaki gunung ledang.
dah dia lena, mak laju2 buat keja.
klau weekend mmg jadi sotong la aku, semua benda nak kena buat.
nak tgk kakak, nak tgk adik, keja rumah tak habis2.
kadang2 nak ambik kesempatan tumpang tidor bila diorg tidor
tapi bila pulak aku nak buat keja kan kalau tidor sama ye dok?
kalau dah Aniq tak tidor, nak sidai baju kat luar nak mop lantai tu susah sket la.
bila tidor mlm tu, mmg tidor mati la skang ni.
letih wohhh..

ini masa mula2 jadi mak.
confius jugak kan sebab tak biasa.
now dah ok.
diorg dah makin besar dah makin senang nak handle.
pengalaman pun dah ada.

ini jadik jugak kadang2.
tapi takda la sampai 2-3 pagi kol mak aku tu.
hahaha.
masa Aniq demam hari tu la.
Amni dlu jarang sgt demam and demam pun light2 ja.
Aniq ni skali demam, nah hai 40 terus.
pastu lain sket dia, tak tau nak buat camna kol mak aku.
mmg mak la org 1st akan kol klau ada apa2.
mak aku pun tak membantu sgt sebab dah lupa camna.
hahaha.
sometimes, whatapps kat kawan2 tanya jugak.
bila 1st time la, like 1ts time anak demam campak ka, 1st time anak nak bersunat ka, camtu la.
then aku bnykkan membaca pasal anak2 ni.
ilmu ni tak habis sampai bila2.
lain anak lain peelnya..
kena bnyk belajar.

ni exactly true kan?
sebab tu kalau sekali sekala dapat me time tu, wahhhhhhhhhhh heaven.
tapi lama2 cam tak best jugak sebab teringat kat anak.
huhu..
kadang2 dapat keluar dgn kawan2 tu best gak la.
takda gangguan dr anak2 nak shopping smua.
tapi kadang2 rasa tak bestttttttttttttt bila tak bawak anak.
hihi
konflik mak2 kan?

ni memang terjadi bila mak2 berkumpul.
sometimes share pasal anak masing2.
yg takda anak tu naseb la membosan dengan crita pasal anak.
besok2 ko dah ada anak sendri tau la keterujaan tu camna kan?


jadik jugak la niiiiiiiiiiii..
bapak ngan anak sama ja kecahnya.
hahaha.
tapi mujor la papa diorg takda la teruk sgt.
dlu2 tu masa mula2 ada anak huru hara gak la.
nak handle anak kecik ngan anak besar.
suami mkn kena teman, anak mkn kena suap, kena tunggu.
mak dalam dilema.
hahahah
mujorlah papa dah faham kekalutan bini dia.
susah kut skang ni nak mkn berhidang ramai2.
huru hara kang.
laki aku jenis nak mkn berhidang and mkn skali.
tak dapek laaaaaa.
Amni sorang ok la, ada Aniq mmg kirim salam.
now, take turn makan.
redholah papa yek sampai anak2 besar..
time tu kita bule candle light dinner dah kat rumah.


ni mmg Amni sangat.
belajar dari pak dia.
memula jet mak ni gitu gini.
dia jenis tak cakap direct.
hujung2 baru jelas nak apa.
membodek serah ke dia laaaaa..

moment seorang mak.
ada anak kecik mmg best.
bila diorg dah besar, lain jadinya dah.
bawah 5 tahun tu mmg syok.
seronok bule gomol2, sayang2 smua.
dah besar dah taknak mak peluk2 sgt dah kan?
hehehe
bila dah masuk skolah lagi laaaaa.
dah besar, nak  masuk u bagai, huwaaaaaaaaaaaaaaaaa sedih mak kau ni...

memang slalu jadi sangat!!!!
stress gak la kadang2.
hahahah.
rugi diapers dik oiiii.
adehhh..
Aniq mmg slalu camni.
dah mandi, wangi2 kang pastu berok pulakkk.
masuk bilik air lagi.
mak slalu wrong timing.
tapi kalau dah penuh diapers tu tukar jelah kan?
takkan nak biar diapers tu kembong semacam ja, kesian depa.
15mnt pastu, berak.
+_+

ini aku tak paham sgt.
hahah
kalau situasi aku kat rumah is Aniq tetiba waaaaa.
nangis tak tau punca apak dia kata.
time tu tgh duk  masak kat dapur.
then, bila mak datang, eh ko senyap.
mengundang sangat.
apak tunggu masa ja nak blah, nak pass anak ke mak kan?
dia kalau anak nangis lebih sket ha mula la menggelabah.
tak tau nak handle.
budak ni kadang saja ja..
masa main nak papa, dah bosan, mengamuk nak mama pulak.



ini biasaaaaaaaaaaaaaaaaa..
hahahaha.
rasanya semuaaaa mak2 setuju kan?
jadi sotong kat rumah tu mmg biasa sgt dah.
nak2 kalau weekend, segala benda nak buat.
nak kemas rumah, masak, tgk anak2..
kejap sorang nak susu, kejap sorang berak, kejap sorang nak makan..
haishhh..
kadang2 tu lelah jugak, tapi enjoy jelah sementara ada.
kang diorg dah besar, takda dah smua tu.
yg penting kena pandai bahagi masa.
supaya ko tak stress.
kadang2 tu stress jugak... tapi cuba cooldown.
aku ni keja, blk rumah keja rumah pulak.
sometimes suami bnyk bantu.
kalau dia tak bantu mmg aku amukan laaaa.
tak bantu bab keja rumah, tgk anak2 pun dah cukup.
supaya aku blh memasak dgn tenang.
gitewwww..


pejam mata jelah..
sila refer entry aku sebelum ni.
rumah yg bersepah ada anak yg bijak, sihat dan gembira katanyaaaaaaaaaaa..
mak kat stress ni camnaaaa?


ini mmg Aniq la.
tapi dia tak susah nak ajak mandi.
dia sekarang dah pandai bila kita cakap jom g mandi.
beriya tarik2 baju nak tanggalkan tapi tak dapat pun.
hahah.. comel sangat dengan mimik muka siap ada efek ouhhhhhhhhh, punya nak buka baju.
mcmkan pandai ye dok.
pastu lenggang kangkung pegi bilik air.
dah sudah nak keluar tu, memang aku dukung terus la.
kalau biar, mmg pas sudah tak nak keluar.
budak mana tak suka air?

paling win!!!
hahahahah
bukan takat aku yg kena, papa pun dah bnyk kali kut.
kadang2 geram, ambik mainan tu campak keluar.
sakit sungguh la tuuuu critanya.
hahahaha.
pastu meraung2 la Amni bila tengok mainan kena campak keluar.
lantakkkkk..
suruh kemas, buat dek ja kan?
sometimes kena sula..
mainan campak kat sofa, pastu mak duduk.
perghhhhhh.
ngilu..


korang, ada pengalaman mcm ni tak?

4 comments:

  1. well said ! being a mom is = tak cukup tangan nak buat semua.. hehehe

    ReplyDelete
  2. hahaha, setakat ni hafni jenuh la nak ajak mandi..
    pastu xmau mandi dgn abi, nak Umi je..
    amboi syok la abi tu, huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lega la abi. hehe.
      Aniq kalau sebut mandi, blm apa2 dah sampai bilik air. lajuuuu ja

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...