Search This Blog

Loading...

Friday, January 08, 2016

Homescholling : mengenal huruf kecil dan huruf besar

aktiviti masa cuti skolah.
time mak rajin.
huhu.
Amni tu lagi suka kalau aku buat aktiviti dengan dia daripada suruh dia tulis or kaler kat buku.
dah jemu kut kaler2 tu.
kalau buat apa2 aktiviti yg aku buat sendri, haaa dia nak layan.
kalau suruh tulis2 je, sambung titik2 ke apa, memang 2 minit ja dia buat.
buku latihan yg beli bnyk2 tu kadang2 tak bersentuh pun.
sabar  jelah..

hari tu aku jumpa kat google aktiviti ni.
so, meh la buat kat anak.
senang je pun.
aku edit kat microsoft power point je.
guna power point lagi senang nak edit dari guna microsoft word.
lukis kon aiskrim, pastu google gambar ais.
kat bahagian kon aku letak huruf kecik, kat bahagian ais, aku letak huruf besar.
pastu gunting.
yg ni leceh sket la..



utk huruf besar, aku suruh dia kaler dlu.
dah comel2 mcm tu, dia layan la.
sambil kaler sambil kenal huruf.
Amni dah bnyk kenal huruf.
cuma huruf kecik tu bnyk yg dia tak kenal.
tu yg aku buat aktiviti ni.



aktiviti mewarna.
dapat kaler baru, maknjang belikan.
maknjang beli brand Swan lagi.
mak kau ni beli kat kedai 2 hengget je.
malas nak beli yg elok sebab dia asyik la nak mengasah.
tumpul sket, nak asah. lama2 pendek kaler tu.



dah siap kaler, jom kita tampal pulak.
ni mmg aktiviti feberet dia la.
cari padanan huruf kecil dan huruf besar, pastu tampal.
masa dia tampal aku kena pantau.
kang ditenyehnya gam tu bnyk2.
mujur la beli jenis stick ja, kalau yg jenis cair tu mau basah lencun kertas tu nanti.



dah siap aiskrim abjad Amni.
yay!
aktiviti simple je kan?
diorg belajar at the same time.
ada lagi 1 set aiskrim ni, waktu rajin nnt aku nak gunting and bg dia buat lagi.
nak lagi cun, utk bahagian kon tu guna kertas kaler brown kan?
nnt kita carik..

korang pun boleh try buat ni ngan anak2.
mesti diorg enjoy.
kalau ada yg nak soft copy, meh bgtau aku.
aku emailkan nnt..
sharing is sexy yawww...

6 comments:

  1. Anak2 memang suka dan cepat belajar guna kaedah2 camni kan..:)

    ReplyDelete
  2. alahai..bagusnya aktiviti ni kan..
    boleh la menarik minat dia nak bermain sambil belajar kenal huruf kecik besar.
    so enjoysssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengah pikir nak buat apa lagi nanti.. hehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...