Search This Blog

Loading...

Monday, February 01, 2016

Kena kreatif

happy monday uolls...
moga takda monday blues ehhh..

entry perangat je ni.
ehehehe..



paham ke gambar ni?
meh nak story.
ni aku duk copy data ni.
dari microsoft access ke microsoft excell.
aku guna version 2003 ja utk microcoft access.
utk mic. excell guna version 2007.
sebab guna access 2003, adalah senang nak guna.
dan dah familiar.
walaupun skang dah version brapa entah dah.
klau guna access 2007 dan ke atas, aku boleh meroyan.
hahahah
seriussss..
sebab dah upgrade version, ko nak cari satu2 option tu bapak la payah.
sebenarnya blh je, takes time sket pastu dah mahir ok la kan?
tapi aku selesa dgn access 2003.
biarla lama sket janji keja aku setel cepat!

problem kat sini is bila ko nak export or copy data yg banyak gila dari access tu keluar.
excell 2007 bagi copy takat 60k++ rows saja.
data dr access sometimes cecah 70k.
acaner?
kalau dah pakai version 2010 dan keatas, dah blh copy bnyk2 dah.
aku malas nak update version skang ni.
selesa guna microsoft office version 2007 tu.
senang aku nak buat keja..
jadinya kena la kreatif bila nak copy data tu.
kena buat separuh2.
copy dulu separuh then paste.
pastu buat agi separuh.
masalahnya sampai 90k rows..
huiii.
kebas tgn nak scroll mouse.
nak tekan kat keyboard pun, lenguh jugak kut.
nak tekan Shift dan anak panah ke bawah.
paham tak?
nak select rows dlm access tu.
dah gitu, aku sendal la ngan apa yg patut.
janji jalan.
hahahahahahah..

ada 1 officer dr unit lain nak data dari server.
then nak kena edit, nak select bagai.
mmg kerja aku la.
pastu kena kreatif dan inovatif..
janji kerja jalan konsepnya.
pastu masa tgh copy tu jgn sapa2 gi sentuh pulak.
mmg makan kaki kang nnt.
susah payaha ku buat tuuuu..

dah setel semua bagi data ke dia, siap blanja makan lagi.
oloh2...
sebab susah nak buat katanya.
takdanya susah, dah mmg keja aku.
kalau nak copy data bnyk2 mmg aku buat gini.
koser aku nak tekan keyboard tu lama.
boleh kulup jari nnt.
hahaha..

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...