Search This Blog

Loading...

Thursday, February 25, 2016

Sambal telur tergedik gedik

aku sukaaaaaaaaaaaa mkn sambal.
tak kisah la sambal apa pun.
sambal bilis, sambal ayam, sambal telur, sambal sotong.
tapi terpaling suka is sambal bilis and sambal telur.
kalau lauk lain suka jugak buat sambal tapi mcm tak berapa best.
sambal bilis and sambal telur ni kira legend lah.
kalau buat sambal kat rumah, 2 benda ni jalah.
jarang sgt aku buat sambal ayam or lain2.
papa pun dia suka sambal bilis ja.

baru2 ni sesaja nak buat sambal telor gedik gedik.
tgk kat fb mcm bestttttttttttttttt ja.
selalu aku buat sambal telor rebus or telor mata.
kali ni telor gedik pulak.

sama ja mcm buat sambal lain.
bezanya, telor tu pecah sebiji2 dlm kuah sambal.
bila kuah sambal dah masak elok, pecahkan telor.
make sure telor tu pecah elok yeh.
kuning telor tu tak berderai.
pastu jgn duk kacau pulak telor tu nnt.
api biar slow ja, then biar je telor tu masak.
jgn duk kaup balik ke apa ke..
kang pecah, tak best.



patutnya buat dlm kuali besar baru best.
takda la telor tu melekat sgt sama sendiri.
periuk ni tak besar sgt, so rapat2 ja telor tu.
telor dah masak, haa baru kalih or kaup balik ja.




dah siap.
aku buat 4 biji telor ayam.
aku mkn 1 1/2, belen laki habiskan.
dia hairan gak tgk sebab aku tak pernah masak gini.
sekali sekali ubah cara kan?

sedap sebab kuah ngan telor bersatu padu.
yg tak best, kuah jadik kering sket sbb telor dah serap kuah.
pasni kalau nak buat lagi, kuah kena banyak.
makan panas2, gaul2 ngan nasi, sedap oii..

8 comments:

  1. Replies
    1. sebab telor tu duk gedik2 dlm periuk. hehehe

      Delete
  2. comey nama sambal telor gedik gedik.
    kami pun suka sambal telur macam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka sgt sambal gini, kuning tu tiga suku masak pon best, goreng plak bilis rangup2 layan ngan nasi lemak,.. perghh:)

      Delete
    2. betulll.. tuang kicap pulak kut atas. mmg layan ahh

      Delete
  3. adusss, dh beli teloq sepapan tadi..
    tggu nak buat nasi lemak nanti, try buat teluq gedik2 plak, hahaha...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...