Search This Blog

Loading...

Wednesday, March 30, 2016

Cuti cuti Kelantan Day 2

sambung cerita cuti2 kelantan last month.
day 2, hari jumaat.
bgn smayang subuh, sambung golek2 balik.
sebab sejukkkkkkkkkkkk.
hujan sejak semlm.
kejap hujan kejap brenti.
papa sedap ja duk dlm selimut.
mama kena bgn sebab budak2 dah bgn.
semlm tdor awal, hari ni awal la diorg jaga.

tok abah pagi2 dah ukur jalan.
dia mana bule duk diam.
tok umi duk guling2 lagi sebab tak sihat sgt.
sisa2 demam tu ada lagi.
tak lama pastu tok abah balik, bawak sarapan.
yayyy..
dia ajak g mkn kat kedai sana, masing2 malas.
hujan oii.
so, pakat2 makan kat rumah jelah.
except papa yg masih tak sedar diri.
pagi tu abah beli nasi himpit kuah kacang+satey.
pagi2 dah ada satey kat sana. heavennn..
ada kuih2 kelantan sket and teh tarik.
mkn kongsi2 pun tak habis.

pkul 9 masih hujan.
kalau tunggu hujan mana pun takleh pegi kan?
so, pakat siap slow2.
dlm pkul 10 camtu gerak keluar.
hari tu nak menuju area Pasir Mas.
nak g umah sedara abah.
walau dah lama tak datang abah masih ingat jalan.
mujur la kan?
papa pun kagum sebab abah ingat lagi nak masuk ikut mana, simpang mana smua.
bnyk gak berubah.
tak jauh sgt, dlm setengah jam camtu sampai la.
kami pergi kat daerah Slow Machang.
ada readers dr Kelantan ke?
haii.. hihi..

pusing2 jumpa jugak kedai makan milik sepupu abah.
tak berubah pun mcm dulu umi kata.
dia pun ingat2 lupa jugak.
ada 2 kedai mkn kat situ sekarang ni.
mula2 konpius jugak, teragak2 tapi umi yakin kedai yg lama tu.
mujur jugak kazen abah tu ada kat kedai masa tu.
masing2 terkejut sebab dah lama tak jumpa.
then, lepak kat kedai tu sembang2.



tiba2 kretapi lalu..
aku dah biasa tgk dulu2..
papa ngan Amni kagum2 tgk kretapi lalu slow mcm bas.
pastu kang ada pit stop kat depan tu.
abah kata dia mcm ada hentian utk org turun naik.
mcm bas..
papa tak caya.. hahahah..
percayalahhhhhhhhhh..



boring tgg diorg sembang, kami duk selfie.
hahaha..
nak sembang pun tak kenal sgt kan?

pastu abah ajak masuk dlm kg.
nak pegi umah mak sedara dia.
terhenti2 jugak sebab rumah bnyk dah lain.
mostly dah buat rumah baru.
dah lama sgt kan tak dtg.
dah call kazen dia lagi 1, bgtau rumah gini2.
dah jumpa tapi takda org.
pegi rumah sebelah, eh sedara jugak.
so masuk situ dulu.
minum lagi.. tadi dah minum kat kedai..
Amni buat perangai sket.
boring kut.. papa la melayan.
mama tak kuasa.
dah setel minum, pegi balik rumah mak sedara abah tadi.
toksu tu keluar g kedai katanya.
masuk lepak2 kejap2.
dia sebak la abah datang rumah dia.
dah lama tak jumpa katanya.
dia pun dah tua tapi dlm kategori kuat la jugak.
blh jalan g kedai tu kira ok lagi la walau sakit2 lutut katanya.
pastu pusing pegi rumah kazen abah yg kedai mkn tadi.
sebab dah janji nak lunch rumah dia.
elok sampai, hujan lagi.
Aniq dah selamat belayar.
lama jugak kat situ.
pas mkn lepak kejap, solat smua.
pastu abah hilang, pegi rumah sebelah.
sedara jugak.. kami anak beranak duk melangut kat rumah ni hairan abah pegi mana.
sabar jelahhhhh.
dapat pegi 4 rumah sedara dia.
puas hati jugak la tu.
umi kata patut abah bawak baju, tinggal ja dia kat situ.
sebab dia nak sembang nak berjalan kat situ.
hahahah..
petang jugak la baru balik homestay.
letih jugak walau tak buat apa.
papa dah ngantuk, Amni pun duk buat perangai.
balik homestay, rehat2 kejap.

mlm pas maghrib, pegi rumah pengantin.
akad nikah mlm tu lepas isyak.
kenduri kat area Lundang Paku.
tak jauh sgt dr wakaf Che Yeh tu.
nak cari homestay rombongan pengantin pun tak susah sebab tepi jalan ja.
landmark banyak, gps ada, sapsapsoi jelah.
hantar abah ngan umi ja, aku anak beranak tak join pun.
nak g jalan2.. hehe.
konon nak g wakaf Che Yeh la.
2 kali round takda parking.
pastu hujan pulak renyai2, so papa malas.
kansel, then pegi supermarket apa entah..
beli diapers Aniq then jln2 situ kejap.
pkul 10 pegi ambil umi and abah, pastu balik rumah.
anak2 dah selamat belayar..

sambung day 3 nnt yah...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...