Search This Blog

Monday, July 24, 2017

Hai hai hai

ni kira hai part 3 lah ye..
kekekek...
bapak lah malas nak log in nak update  blog.
rajin blogwalking je skang ni.
nak updat eblog sendiri malehhh..
haishhhh..
faktor utama maybe sebab aku lama gila tak on laptop sendiri.
gambar pun dah lama tak transfer.
banyak kut gambar.
crita pun mcm2 jugak la.
crita raya, crita puasa, crita anak2, crita harian..
macam2 lah...

utk hai part 3 ni, aku nak share 1 perkara besar yg jadik dlm family aku.
7 Julai lepas, mak sedara@maksu aku dah kembali ke rahmatullah.
breast cancer stage 4...
Alfatihah utk beliau..

maksu ni adik ipar abah.
paksu, adik abah yg bongsu, dari 6 beradik.
maksu struggle dengan kanser ni almost 7 tahun dah.
tapi kami tak tau pun!
kami tau pun, ermm, bulan April kut.
tu pun, sebab maksu warded sebab jadik sawan.
and paksu aku sendri call bagtau kakak2 and abang2 dia kat sini.
sebelum ni mmg takda yg tau.
tapi mungkin dia dah lama memendam, bila keadaan maksu dah agak teruk dia sendiri call bgtau.
oh, diorg stay kat Semenyih sana.
bila dpt tau mcm tu, kami kat sini, laju2 lah pegi menziarah dia.
gerak ke sana by ETS hari jumaat pagi.
tghr tu terus ke Institut Kanser Negara utk tgk dia.
masa ni, barulah dpt tau semua cerita semua.
maksu dah buat kimoterapi 12 cycle. dah buang kedua2 breast dia dah.
kurus sangat maksu aku masa tu, rambut pun nipis ja.
paksu pun sama kurus ja. yelah jaga org sakit kan.
masa tu jugak baru tau maksu aku tu sedang cuti sakit selama 2 tahun.
diorg both are teacher.
bila tgk keadaan maksu aku, Allahu merambu2 ayaq mata.
kenapalah langsung tak bgtau adik beradik ni ha..
sedih wooo..
rupanya tahun lepas, masa kami singgah rumah dia masa hantar adik aku masuk UPSI, dia mmg tgh cuti sakit dah dan mmg tak berapa sihat.
aku perasan la muka dia mcm pucat, nmpk xsihat, tapi xkan nak tanya ye dok?
dah la jarang2 jumpa..
masa maksu warded tu, dia jadik sawan.
buat MRI, rupanya dah naik ke kepala 3 tempat.
dekat sgt dgn otak so high risk utk operate buang.
cuma blh treatment radioterapi dan mkn ubat saja.
kesan drpd tu, ingatan dia hilang dalam 30%.
mostly yg baru dia tak ingat.
aku ni dia ingat, tapi dia ingat aku yg 10 thn lepas, yg tak kawen lagi, yg kurus. hihi..
dia kena mkn ubat utk kurangkan sawan, dan ubat tu beri kesan lain pada dia.
bila dia tgk kakak2 ipar dia datang jauh2, anak2 sedara semua datang tgk dia, dia seronok sgt.
sepatutnya lepas mkn ubat sawan tu, dia kena rest and tidor.
tapi dia lawan, so ubat tu buat dia meracau sket.
dia nak duduk bersembang dengan kami semua ni ha, sebab seronok ramai org dtg rumah dia.
lepas tu bila dia bercakap, sometimes meracau sket la.
cerita benda2 lepas, yg kami tak tau.
sedihhhhhhhhhhhhhhh sangat bila ingat balik semua tu.
time tu dia blh bangun duduk sendiri lagi, jalan pun boleh tapi kena pimpin la..
lepas tu, sedara mara sebelah kami ni yg duduk area sana, memang selalu berkampung kat rumah paksu, nak meramai kat sana nak bagi dia happy.
time tu dah tau masa dia tak tau berapa lama yg ada.
cuma blh bertahan dan terus berdoa.
lepas tu aku pun tak sempat nak pegi jenguk dia lagi.
ada saja urusan di sini.
tapi selalu la tanya khabar dengan anak2 maksu.
dlm group w.a family pun ramai duk update perkembangan apa2.
maksu aku ada 2 anak, sepasang and dah besar2 pun.
paling close dengan keluarga maksu is Ani, kazen kami.
dia mmg close dgn paksu sefamily and tau semua sejak dari maksu sakit, operate, g kimo semua.
tapi sikit pun dia tak cerita sebab maksu pesan jgn cerita dgn sesapa.
so, dia pegang amanah tu..
2 minggu lepas puasa, kami gegas ke sana pulak.
pergi mengejut sebab paksu call kata maksu warded pulak.
cari van sewa kalut2, pegi semua sedara mara yg available.
pegi hari sabtu pagi. sampai sana pkul 5 petang.
husband aku drive van.
masa tu maksu dah tak blh bangun sendiri dah, memang  terbaring ja.
kanser dah attack the whole body except kaki dia ja.
tapi kaki dia pun dah takleh gerak.
lengan, jari semua bengkak, pastu merah2.
kaki dia mcm mengecut sket. mata pun dah tertolak keluar and tak blh pejam sebelah kiri.
sedih sgt tgk dia masa tu.
memang asyik menitik air mata je.
mak sedara @ maktam, kakak kepada paksu, stay sana terus sebab kesiankan paksu and bantu jaga maksu sama2.
seminggu lepas raya, kondisi dia makin teruk.
abang aku ada pegi menziarah masa raya ke 7 tu.
dia call bgtau, menangis2 aku dengar.
nampak muka maksu dah lain and nmpk dia letih sgt.
aku mcm plan nak pegi, tapi mcm bizi sket sebab assignment tak siap lagi.
7 Julai, dapat call dari mak sedara aku bgtau maksu dah takda.
terkejut and speechless.
Allahuakbar.
pkul 4 petang katanya.
lepas tu memang hp asyik berbunyi, kat group w.a pun bertalu2 mesej.
decide masa tu, call merata carik van nak pegi mlm tu.
kami gerak pkul 11 mlm dr rumah mak aku.
sampai sana pkul 645 pagi.
urusan pengkebumian start pkul 8 pagi.
pkul 11 semua dah selesai, Alhamdulillah.
semuanya berjalan lancar. lepas tu majlis tahlil utk arwah.
last week, buat majlis tahlil di sini pulak.
paksu anak beranak balik sini.
now paksu dah start mengajar balik.
moga paksu and anak2 tabah dengan kehilangan maksu.
sedih, sebab pada aku maksu tu baik orgnya.
dengan kami ni dia baik, tak berkira.
tuhan uji dia, tanggung sakit lama.
asbab utk dia, sebab org kata sakit tu penghapus doa.
maksu solat sampai akhir hayat dia Alhamdulillah.
dia ingat, dan usaha solat walau mcm mana keadaan dia sekalipun.
semua ahli keluarga jaga dia elok, jaga aurat dia, jaga hati dia.
bahagiakan dia walau di hujung2 usia.
dia pergi pun mudah, tenang saja.
Tuhan lebih sayangkan dia..
cukuplah dia menanggung sakit lama, moga rohnya ditempatkan di kalangan org beriman di sana.
moga tuhan ampunkan semua dosa2 maksu..

hikmah dari kejadian ini, kami sedara mara semua berkumpul ramai2.
sebelum ni pun selalu jumpa tapi kali ni lebih lagi and lebih kerap.
dgn anak2 maksu masing2  tak berapa close sebab diorg jauh kan?
tapi dengan musibah ni semua jadi close.
kadang dugaan tu buat kita semua lebih kuat, support each others..

Alfatihah utk maksu..


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...