Friday, July 20, 2018

Kisah balik kampung


Assalamualaikum..

2-3 hari sebelum raya hari tu, tengok ramai yg share persediaan balik kg.
nak beraya kan?
kat group wasap pun ramai kawan2 / sedara mara yg jauh2 duk share nak balik kg dah.
raya puasa lepas jatuh hari jumaat, so rabu @ khamis org dah pakat2 balik kg.
kena pulak tol separuh harga kan utk 2 hari tu.
so, menderu2 la org balik kg.
rasanya kalau takda diskaun tol pun, org tetap balik beraya.
cuma bila ada diskaun tu, haa ringan la sket beban kewangan tu.

sesekali seronok tgk org yg jauh2 balik beraya.
terasa kemeriahan nak sambut raya tu.
balik kg, jauh2 pastu ramai2 kan?
tengok kereta penuh atas jalan.
meriah..

aku?
14 tahun dah tak merasa suasana balik raya..
sejak balik duduk Perlis. hehe
dulu masa belajar, ada la jugak pengalaman tu.
pernah sekali balik raya haji, malam raya baru dpt balik.
sebab ada kelas and beli tiket lambat.
sampai kampung pagi raya. huhu..
tapi masa tu umor dlm 20 tahun so tak terasa sgt apa la raya ni ..
hahaha
now dah berumahtangga dan beranak pinak, baru la rasa meriahnya nak raya.

kisah kami balik beraya?
😁😁😁😁
aku balik raya umah mak aku 24km jewwww..
setengah jam sampai.
kalau rumah mentua, 20 langkah ha dah sampai.
hahahahhaa

Alhamdulillah utk rezeki ini.
kadang sebut jugak ke husband, seronok eh tengok org balik raya jauh2, meriah rasanya.
tapi bila tengok ke stuck dlm jem sampai belas2 jam, syukurlahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh kita duk dekat mcm ni. hahaha
sekentut ja boleh sampai.
meriah tu kita blh buat sendiri nnt.
rezeki org lain2 kan?
berjodoh org dekat, mudah aku nak balik tgk mak bapak aku.
kalau duk jauh, nak blk tgk mak bapak pun entah ke setahun 2-3 kali saja.
kos nak balik je dah berapa kan?


 

nak balik rumah mak aku mlm raya lepas.
acah2 je kan, kemas kemain bnyk barang.
tu semua barang2 persiapan nak raya la tu.
kuih2 raya, beras pulut and barang2 anak.
pastu pos ke FB, nak berlawan dgn org nak balik raya.
pastu pakat menghanjing. hahahaha

disebabkan kami laki bini tinggal Perlis, sedara mara pun ramai kat sini, sesekali bila nak kena long journey, oiiii malas rasa.
sesekali kena drive jejauh, rasa lemau badan.
duduk lama dlm kreta.
sesekali turun KL, sangkut jem, menyumpah jugak la. hahaha
Perlis mana ada jem. kalau ada pun sethn 3 kali je.
masa raya puasa, raya haji and raya cina. 😅😅😅😅

bila musim raya or cuti sekolah, tak da la pengalaman balik kg utk kami anak beranak. tapi excited juga sebab tunggu ahli keluarga lain balik kg.
tunggu abang aku anak beranak balik. 
anak2 aku pun excited sebab nnt sepupu balik blh main sama2.
then sepupu2 aku pun ramai duk KL, so nnt pakat2 update otw balik kg.
syok.. 
kalau laki aku, balik umah mak bapak aku, dia sebut blk kg. walau sekentut ja pun.
maybe sebab rumah kami kat Kangar, rumah mak pak aku kat kg, so dia sebut ja balik kg walau dekat.
sokay la, ada jugak balik kg kan? hehe

kisah balik kampung korang cemana?
balik kg kat mana?

No comments:

Post a Comment