Tuesday, January 29, 2019

Didik hati utk lebih husnudzon

Assalamualaikum..

sembang santai pagi ni.
cerita hati kita..
nak didik hati aku ni ha..
mungkin blh utk korang sekali.
benda baik kita share2 eh..

Related image 

kita manusia ni, ke aku sorang? hahah
susah la hai nak didik hati utk bersangka baik sentiasa.
atau husnudzon..

susah oiiii. hehehe
nak bersangka baik all the time, nak positive think..
syaiton tu kejanya menghasuttttttttttttttt je.
uhuk uhuk uhuk..
syaiton jugak yg kau salahkan.. diri tu betul je ke?

kalau ada apa2 jadi tu, haaa mula lah.
yg dtg dlm pala otak ni, yg negatif dlu..
pastu dah istigfarrrr bnyk2 baru nak positif.
aku ni tgh cuba nak latih diri bersangka baik.
dgn manusia nak2 lagi dgn Allah..

ada ujian ke apa2 masalah, istigfar dulu.
fikir dulu, timbang elok2 sebelum nak buat sangkaan.
kadang tu terus je cakap, buat rumusan, takdanya sempat nak bersangka baik ke apa dah
dah cakap, lepas tu baru sedar.
allahuakbar

lepas solat, kena selalu doa, minta dgn Dia.
mohon ditetapkan iman dan tidak membolak balikkan hati ni.
supaya takda nak pikir negatif all the time.
takda la all the time, tapi kadang2 tu datang dlm kepala otak ni.
tak salah sesekali nak pikir negatif.
positif memanjang pun tak blh jugak, kadang kena ada negatif utk aware diri kita.
tapi jangan melebih2. simpan utk diri sendiri yg negatif tu
kalau diluahkan takut jatuh fitnah.
kena hati2.

aku pun tak pandai nak nasihatkan org sangat.
lebih pada peringatan utk diri sendiri jelah ni.
kadang kat rumah, slalu kena marah ngan laki.
hahaha
sebab bila dia cerita apa2, aku pun sambung la begitu begini.
pastu dia marah sebab pikir bukan2. hahhaha
adoihh
tapi, idok le aku terus jatuh hukum. kadang tu saja bercakap masa tu je.
lepas tu habis lah takda nak ulang2 ke apa.
tapi tak bagus la buat mcm tu kan?
walau kita takda niat mcm tu..
didik hati supaya pikir dulu sblm cakap
dannnnnnnnnnnn cakap yg baik2 bersangka baik.

sama2 kita baiki diri agar jadi lebih baik.
pesan memesan. 😊😊

No comments:

Post a Comment